Iedereen heeft wel eens tegenslagen in het leven meegemaakt. Het is een onderdeel van het leven. Op dit moment kan het er rooskleurig uitzien, maar morgen kan het opeens heel anders zijn. En soms lijkt het alsof de ene nare gebeurtenis direct de ander opvolgt. Hoe ga je hier mee om? Dat lees je hier. 

Verschillende soorten tegenslagen 

Bij tegenslagen gaan dingen niet zoals we verwachten. Het gaat anders dan je misschien had gedacht, gehoopt of gewild. Tegenslagen zijn er in verschillende soorten en maten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een financiële tegenvaller hebt of schade hebt gereden. Een zwaardere vorm is bijvoorbeeld een ramp. Tegenslagen kunnen een mankementje zijn, dikke pech of een moeilijkheid waar je mee te maken krijgt. Zelfs als je weet dat er tegenslagen kunnen komen dan houd je er alsnog niet elke dag rekening mee. Dat zou ook niet gezond zijn.  

Hoe ga je met tegenslag om? 

Omgaan met tegenslagen is niet altijd even makkelijk en leuk, maar toch moeten we het leren. Hier zijn een aantal tips om goed om te gaan met tegenslagen: 

  • Geef ruimte aan je emoties: Weet dat jouw emoties ertoe doen. Je mag best balen van tegenslagen. Misschien ben je boos op jezelf of teleurgesteld in jezelf, neem daarom even tijd voor jezelf. Blijf alleen niet te lang in de negatieve emoties hangen. Zorg dat je je na enige tijd weer herpakt en doorgaat met het leven. Ga lekker in bad, lees een boek of doe aan mediteren. Zorg goed voor jezelf. Dit kan helpen om de situatie te verzachten en de negatieve emoties te verminderen.
  • Tegenslagen zijn leermomenten: Tegenslagen zijn nooit leuk, maar kunnen wel een goed leermoment zijn. Nadat je even gebaald, gehuild en getreurd hebt, kan je het zien als een leermoment. Bedenk bijvoorbeeld hoe je het de volgende keer beter kan aanpakken zodat het wel lukt. Maar ook welke inzichten de situatie je heeft gebracht. Als je op deze manier naar moeilijke situaties of tegenslagen kunt kijken, merk je dat het een stuk draaglijker wordt om hiermee om te gaan. Het is dan geen slechte ervaring meer, maar een leermoment waar jij van kunt groeien.  
  • Vraag hulp als het nodig is: Met tegenslagen omgaan kan soms erg lastig zijn. Merk je dat je het lastig vindt om met tegenslagen om te gaan? Zoek dan iemand in jouw omgeving die steun kan bieden en jou kan helpen. Om hulp vragen is niet erg, vaak willen de mensen om je heen je graag helpen. Zij willen natuurlijk ook het beste voor jou. Soms kan het juist verhelderend zijn om je verhaal te delen en zorgt het vaak voor een opluchting. 
  • Positieve mindset: hoe positiever je in het leven staat, hoe makkelijker je met tegenslagen kunt omgaan. Wanneer je een negatieve mindset hebt en negatief in het leven staat, zullen er sneller gedachten komen als: dat overkomt mij weer, dit komt niet meer goed en bij mij gaat het altijd fout etc. Het is met een negatieve houding moeilijker om over te gaan op actie. Je blijft namelijk makkelijker in het negatieve hangen in plaats van te zoeken naar een oplossing. Probeer er dus met een positieve mindset naar te kijken. Natuurlijk mag je balen en je ellendig voelen, maar niet te lang. Met een positieve mindset zal je sneller kijken naar wat je kunt leren van de situatie en hoe je het kunt oplossen. 

Tegenslagen zijn tijdelijk 

Weet dat tegenslagen ook weer over gaan. Wanneer een tegenslag zich voordoet lijkt het misschien eindeloos en alsof het je hele leven overneemt. Dit is heel logisch, want op dat moment is de tegenslag ook erg aanwezig. Door te realiseren dat het tijdelijk is en dat het weer voorbij gaat, zal het makkelijker zijn om de tegenslag te verwerken. Je zult er alleen maar door groeien als mens en sterker uitkomen! 

Blijf je moeite hebben om met een bepaalde tegenslag of meerdere tegenslagen om te gaan? Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Overdracht gevoelens in ons dagelijks leven

(1-3-2024)

Heb je soms last van ongepaste emotionele uitbarstingen? Wellicht zijn dit overdracht gevoelens. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: word je bewuster van je emoties met deze 5 oefeningen

(8-2-2024)

Wat is het belang van emoties en hoe word je je bewust van je eigen emoties? Lees er meer over in deze blog. Lees verder

De rol van slaap in emotieregulatie

(1-2-2024)

Onze slaap hygiëne kan veel invloed hebben op hoe we onze emoties ervaren en hoe we emoties van anderen interpreteren. Lees er hier meer over! Lees verder

De rol van cognitie bij het ervaren en interpreteren van emoties

(24-1-2024)

Hoe ervaren we emoties en welke invloed hebben we hier op? Lees het in de blog! Lees verder