Bij iedereen lopen wel eens de rillingen over de rug als je denkt aan het onvermijdelijke einde, de dood. Maar voor sommigen van ons is die angst geen vluchtige gedachte die voorbij waait. Voor sommigen groeit deze gedachte uit tot een diepgewortelde angst die hun leven beïnvloedt, ook wel thanafobie. In deze blog lees je meer over wat thanafobie is, hoe het zich manifesteert en wat de behandelmogelijkheden hiervoor zijn.  

Wat is thanatofobie? 

Thanatofobie is een specifieke fobie die wordt gekenmerkt door een intense angst voor de dood en alles wat ermee geassocieerd wordt. Als je last hebt van thanatofobie ervaar je vaak een overweldigende angst voor je eigen sterfelijkheid en de dood van dierbaren. 

Dit kan zich bijvoorbeeld uiten door dingen die in jouw ogen gevaarlijk zijn te vermijden, of doordat je je omgeving en je lichaam voortdurend controleert op tekenen die kunnen duiden op een naderende dood. Gewone lichamelijke sensaties kunnen je angstig maken, waardoor je regelmatig in paniek raakt. 

Thanatobie wordt vaak verward met doodsangst. Toch zijn dit twee verschillende dingen. Doodsangst is namelijk een natuurlijke reactie op de dreiging van de dood, terwijl thanatofobie een irrationele angst is die buitenproportioneel is in vergelijking met het werkelijke gevaar dat meestal niet eens aanwezig is.  

Wat zijn de symptomen van thanatofobie?  

De symptomen van thanatofobie kunnen variëren van persoon tot persoon, maar kunnen onder meer omvatten: 

  • Frequente en intense gedachten over de dood 
  • Vermijden van dood gerelateerde onderwerpen of situaties 
  • Paniekaanvallen bij het denken aan de dood 
  • Obsessief nadenken over het levenseinde 
  • Fysieke symptomen zoals hartkloppingen, zweten en trillen bij confrontatie met of gedachten aan de dood 

Hoe ontstaat thanatofobie?  

Thanatofobie kan verschillende oorzaken hebben, waaronder persoonlijke ervaringen met verlies of trauma, culturele en religieuze overtuigingen over de dood, angst voor het onbekende en wat er na de dood komt, evenals een algemene angst voor controleverlies en het einde van het leven. Het is echter lastig om één specifieke oorzaak vast te stellen en dit kan ook variëren per persoon.  

Hoe kan je omgaan met thanatofobie?  

Het omgaan met thanatofobie kan een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende strategieën en behandelmogelijkheden die kunnen helpen. Therapie, zoals cognitieve gedragstherapie, kan helpen om je angst te begrijpen en te beheersen. Exposuretherapie kan ook nuttig zijn door geleidelijke blootstelling aan dood gerelateerde situaties om angstreacties te verminderen. Daarnaast kunnen medicatie en zelfzorgtechnieken zoals mindfulness en ontspanningstechnieken ook bijdragen aan het beheersen van thanatofobie. 

Thanatofobie is een ernstige aandoening die het dagelijks leven kan beïnvloeden, maar met de juiste ondersteuning en behandeling kan je leren om je angst te beheersen. Is het jou nog niet gelukt om je angst te beheersen? Het is belangrijk om met iemand over je angst te praten. Bij Psycholoog.nl helpen we je daar graag bij! Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Neem direct contact op met ons aanmeldteam, of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.  

 

Bronnen:  

Balasubramanian, C., Subramanian, M., Balasubramanian, S., Agrawal, A., Raveendran, S., & Kaliaperumal, C. (2018). "Thanatophobia": Physician's Perspective of Dealing with Patients with Fear of Death. Journal of natural science, biology, and medicine, 9(1), 103–104. https://doi.org/10.4103/jnsbm.JNSBM_102_17

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Het verschil tussen gezonde reflectie en destructief piekeren

(28-11-2024)

Nadenken over bepaalde situaties kan heel nuttig zijn, maar het kan ook doorslaan naar piekeren. Lees hier meer over het verschil! Lees verder

Het belang van hobby's voor je mentale gezondheid

(15-11-2024)

Hobby's kunnen een grote impact hebben op onze stemming, sociale interacties en ons stressniveau. Lees er in deze blog meer over! Lees verder

De impact van verkiezingsuitslagen: hoe om te gaan met politieke stress?

(13-11-2024)

De verkiezingsuitslagen kunnen een hoop emoties teweeg brengen: vreugde en hoop, of juist angst en hopeloosheid. Lees verder

Hoe therapie je kan helpen om jezelf beter te begrijpen

(12-11-2024)

Een psycholoog kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je gedrag en gevoelens. Lees er hier meer over! Lees verder