Begin 2021 heeft zich een opvallende trend binnen de arbeidsmarkt voorgedaan, die wereldwijd een grote impact heeft gehad; The Great Resignation, ookwel de Big Quit en de Great Reshuffle genoemd. Mensen veranderde vrijwillig van baan, en deze massale shift was geen toeval. De verschuiving heeft verschillende oorzaken gehad, waarbij één cruciaal element de mentale gezondheidszorgen waren. Hoe voorkom je een Great Resignation binnen jouw bedrijf?

Mentale Gezondheid sinds COVID-pandemie

Uit onderzoek blijkt dat grote mentale gezondheidszorgen vooraf zijn gegaan aan The Great Resignation. De Covid-19-pandemie heeft een grote invloed gehad op hoe vandaag de dag gedacht wordt over werk. Mensen heroverwegen hun prioriteiten en willen nu werken in een omgeving die goed is voor hun mentale gezondheid. Het is erg belangrijk dat werkgevers deze verandering begrijpen en aanpakken, zodat ze een werkomgeving kunnen creëren waar hun werknemers floreren en mentaal gezond blijven. Daardoor zullen werknemers uiteindelijk ook blijven hangen, in plaats van dat ze wisselen van baan.  

Het lijkt erop dat werknemers nu meer verwachten van hun werkplek, niet alleen op het gebied van salaris, maar ook wat betreft hun algehele welzijn. Werkgevers moeten zich aanpassen aan deze nieuwe manier van denken door hun arbeidsvoorwaarden te herzien en zich te richten op het bevorderen van een werkcultuur waarin mentale gezondheid centraal staat.

Creëren van een Gezonde Werkomgeving

Om de uitdagingen van de grote shift in baanverandering aan te gaan en een mentaal gezonde werkomgeving te waarborgen, kunnen werkgevers de volgende strategieën aannemen:

1. Flexibele Werkregelingen:

Erken hoe cruciaal het is om een goede balans te vinden tussen werk en privé door flexibele werkregelingen aan te bieden, zoals thuiswerken of flexibele werktijden. Op die manier krijgen werknemers de kans om hun persoonlijke en professionele leven op een meer soepele manier te organiseren.

2. Mentale Gezondheidsprogramma's:

Zet programma's op voor mentale gezondheid die middelen, ondersteuning en educatie bieden over welzijn. Denk hierbij aan toegang tot counseling, workshops over stressbeheer en initiatieven om een gezonde balans tussen werk en privé te bevorderen.

3. Open Communicatie:

Moedig een sfeer van open communicatie aan, waar medewerkers het gevoel hebben dat ze hun zorgen over mentale gezondheid kunnen delen, zonder bang te zijn voor veroordeling.

4. Kansen voor Groei:

Investeer in de groei en ontwikkeling van medewerkers, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Het aanbieden van trainingen, mentorschap en voortdurende leermogelijkheden kan de tevredenheid en betrokkenheid bij het werk vergroten.

5. Inclusiviteit en Diversiteit op de Werkvloer:

Streef naar een diverse en inclusieve werkomgeving. Een gevarieerde medewerkerspopulatie brengt verschillende perspectieven en ervaringen met zich mee, wat bijdraagt aan een stimulerende en ondersteunende werkomgeving.

Mentale ondersteuning van werknemers

Merk jij als werkgever dat een medewerker mentaal vastloopt? Dit kan bijvoorbeeld doordat diegene zich niet op zijn of haar plek voelt op de werkvloer. Ook kan het zo zijn dat iemand zich niet gehoord voelt. Onze psychologen kunnen jouw werknemer helpen om in 5-15 sessies meer inzicht te krijgen in waarom ze vastlopen en deze problemen aan te pakken. Wil je meer weten over dit werknemerstraject? Klik dan hierPlan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

 

Bronnen:

Rita maria del rio chanona, Alejandro Hermida-Carrilo, Melody Sepahpour-Fard et al. Mental health concerns prelude the Great Resignation: Evidence from Social Media, 08 February 2023, PREPRINT (Version 1) available at Research Square [https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-2482901/v1]

del Rio-Chanona, R.M., Hermida-Carrillo, A., Sepahpour-Fard, M. et al. Mental health concerns precede quits: shifts in the work discourse during the Covid-19 pandemic and great resignation. EPJ Data Sci. 12, 49 (2023). https://doi.org/10.1140/epjds/s13688-023-00417-2

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt: waarom zou je vroeg opstaan?

(5-4-2024)

Sommige beroemde en succesvolle mensen zweren erbij: vroeg opstaan. Is dit de formule voor succes en geluk? Lees in deze blog meer over de voordelen van en tips… Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is (goede) zelfzorg?

(29-3-2024)

'Goed voor jezelf zorgen' is vaak het advies. Wat is goede zelfzorg dan en waarom is het belangrijk? Lees er meer over in deze blog. Lees verder

Hoe ben je een goede werkgever? Vind het geheim van goed werkgeverschap!

(26-3-2024)

Een goede werkgever is de sleutel tot een gezonde en bloeiende werkomgeving. Lees verder

Werkplezier: waarom is een baan die gelukkig maakt van belang?

(22-3-2024)

Wat kan te lang ongelukkig zijn in je werk met je doen en hoe kun je dit herkennen en aanpakken? Lees verder