Wanneer je mentale klachten hebt of vastloopt, en hier hulp voor zou willen, kun je vaktherapie overwegen. Hierbij ligt de nadruk op doen en ervaren, in plaats van praten. Lees hier welke vaktherapieën er zijn en of het iets voor jou is.   

Wat is vaktherapie? 

Wanneer we spreken over psychische hulpverlening, bedoelen we vaak dat je tijdens gesprekken met een psycholoog praat over jouw klachten en hier vervolgens mee aan de slag gaat. Vaktherapie is hier een alternatief voor. Hierbij ligt de focus op doen, handelen, beleven en non-verbale communicatie.  

Door bepaalde behandelvormen en oefeningen uit te voeren kun je de klachten op een andere manier uiten en leer je ze te begrijpen. Vervolgens ga je, met behulp van de vaktherapeut, aan de slag om hier verandering in te brengen. Dit kan betekenen dat je nieuwe inzichten krijgt, maar ook dat je bijvoorbeeld anders reageert op bepaalde situaties.  

Vaktherapie is een relatief nieuwe behandelvorm waar recent veel onderzoek naar wordt gedaan. De literatuur is veelbelovend en uit onderzoek blijkt dat vaktherapie samengaat met een vermindering van bij bijvoorbeeld angst en depressie. Daarnaast bevordert het de sociale interactie en bevordert het de motivatie voor bijvoorbeeld een vervolgbehandeling.  

Welke soorten vaktherapie zijn er? 

Er zijn verschillende soorten vaktherapie. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: 

  • Psycho-motorische therapie (PMT): Dit bestaat uit beweging- en spelopdrachten en vindt vaak plaats in een soort gymzaal en er wordt gebruik gemaakt van verschillende attributen als ballen, matten en pionnen.  
  • Beeldende therapie: Hierbij kun je denken aan schilderen, tekenen of kleien.  
  • Danstherapie: Bij danstherapie gaat het om het maken van bewegingen in verschillende dansstijlen.  
  • Dramatherapie: Hierbij kun je denken aan rollenspellen, improviseren en verhalen bedenken.  
  • Muziektherapie: Bij muziektherapie kun je zowel zelf muziek produceren als luisteren en ervaren.  
  • Speltherapie: Dit wordt vaak ingezet bij kinderen, en hierbij ligt de focus op spelen.  

Is het iets voor jou? 

Vaktherapie is de uitgelezen mogelijkheid om aan psychische klachten te werken voor mensen die moeite hebben om hun gevoelens te verwoorden. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld doordat je verbaal of cognitief niet heel sterk bent, als er sprake is van dementie of een licht-verstandelijk beperking. Maar ook als je erg moeilijk kunt verwoorden wat je voelt, het lastig vindt om bij je gevoel te komen of je eigen gevoel niet altijd even goed begrijpt, is vaktherapie mogelijk iets voor jou. Welke vorm van vaktherapie het meest geschikt is, is afhankelijk van zowel de klachten als jouw eigen voorkeuren.  

Vaktherapie kan worden ingezet bij bijvoorbeeld depressie, angst, trauma of emotieregulatieproblemen. Ook bij klachten op het gebied van ADHD of autisme kan vaktherapie uitkomst bieden, door in te spelen op prikkelverwerking en te werken aan sociale interactie.  

Denk je dat vaktherapie iets voor jou is en wil je hier meer over weten? Lees hier onze werkwijze of bespreek de mogelijkheden met ons aanmeldteam tijdens een adviesgesprek of door direct contact op te nemen. 

Bronnen:  

Vaktherapie.nl  

GGZ Standaarden 

Universiteit van Nederland: “Kun je jouw depressie wegdansen?” van Hoogleraar Vaktherapie Susan van Hooren 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Behandelen op basis van stepped care en stepped diagnoses

(4-1-2024)

Overbehandelen of ineffectief behandelen komt veel voor in de gezondheidszorg. Stepped care en diagnosis kunnen hierbij helpen! Lees verder

De effecten van stigmatisering van mentale aandoeningen

(7-12-2023)

Er hangt nog steeds een stigma boven psychische aandoeningen. Lees hier meer over de gevolgen van deze stigmatisering. Lees verder

Veelvoorkomende misverstanden over ADHD

(28-11-2023)

ADHD is een bekende stoornis, maar er bestaan nog altijd misverstanden over. Lees er hier meer over! Lees verder

Het gebruik van een pilletje om beter te studeren

(23-11-2023)

Het gebruik van zogeheten 'study drugs' is de afgelopen jaren flink toegenomen. Studenten maken vaker gebruik van niet-voorgeschreven medicatie om beter te conc… Lees verder