Wanneer we aan een sociopaat denken, stellen we ons vaak een meedogenloze crimineel voor; iemand zonder geweten of empathie. Maar wat als een sociopaat zelf reflecteert op haar leven en ons een inkijkje geeft in haar eigen gedachtenwereld? Dat is precies wat Patrick Gagné doet in haar boek Sociopaat.

'Van leesstof tot denkstof' is een blogreeks waarin boeken worden besproken die zijn bijgebleven. Dit kan zijn door de boodschap die een boek meegeeft, of door het onderwerp wat erin wordt besproken. 

Een autobiografische inkijk in een antisociale geest

Patrick Gagné groeide op met een gevoel van onverschilligheid ten opzichte van anderen. Al op jonge leeftijd vertoonde zij destructief gedrag en manipuleerde ze mensen om haar zin te krijgen. In Sociopaat beschrijft ze haar levensverhaal vanuit het eigen perspectief, zonder mooi-makerij of excuses voor haar gedrag. Ze laat zien hoe haar gedragingen pasten binnen het profiel van een antisociale persoonlijkheidsstoornis, hoe ze omging met het gevoel van 'anders' zijn en hoe ze haar omgeving beïnvloedde door haar aanpassingsvermogen.

Sociopaat

Naast het bespreken van dit boek, is het van belang om een kleine noot toe te voegen over de term 'sociopaat'. Hoewel deze benaming in de volksmond nog vaak wordt gebruikt, wordt 'sociopaat' niet officieel erkend als een aparte diagnose in de DSM-5. Sociopathie wordt vaak beschouwd als een subtype van de antisociale persoonlijkheidsstoornis, waarbij het accent ligt op impulsief, prikkelbaar en onvoorspelbaar gedrag, terwijl een ander subtype, psychopathie, meer wordt gekenmerkt door koud, berekend en charmant manipulatief gedrag.

Wat maakt dit boek bijzonder?

Wat Sociopaat onderscheidt van andere boeken over antisociale persoonlijkheidsstoornis, is de zelfreflectie van de auteur. Je wordt meegenomen in de belevingswereld van Patrick, waardoor je een uniek kijkje krijgt in de gedachtengang. Waar veel boeken over psychopaten en sociopaten geschreven worden door onderzoekers of journalisten, krijg je hier een rechtstreekse blik in het hoofd van iemand die zelf met deze stoornis leeft. Dit maakt het boek zowel fascinerend als ongemakkelijk: de auteur vraagt geen medelijden en geeft geen excuses voor het uitgevoerde gedrag. Ze laat simpelweg zien hoe ze functioneert.

Denkstof: Wat betekent empathie écht?

Na het lezen van Sociopaat blijf je met een interessante vraag achter: hoe belangrijk is het hebben van empathie voor menselijk gedrag? Patrick laat zien hoe iemand zonder medeleven en geweten door het leven kan gaan, en dat roept vragen op: zijn we ons bijvoorbeeld wel bewust van hoe vaak we vertrouwen op de empathie van anderen? En hoe gaan we om met mensen die dat vermogen niet hebben?

Voor wie is dit boek?

Dit boek is interessant voor lezers met een fascinatie voor psychologie, true crime en menselijk gedrag. Het boek biedt geen wetenschappelijke analyse, maar een pure ervaring die een uniek kijkje biedt in de ervaringen rondom het leven met een antisociale persoonlijkheidsstoornis.

Bij Psycholoog.nl behandelen wij geen antisociale persoonlijkheidsstoornissen, waaronder sociopathie and psychopathie. Tijdens het gratis adviesgesprek overleggen we over jouw klachten, en maken we de afweging of wij de juiste zorg kunnen bieden voor jou. Benieuwd of Psycholoog.nl iets voor jou kan zijn? Plan dan een vrijblijvend adviesgesprek in, of bel ons direct op 085 273 3339. 

In toekomstige blogs in deze reeks willen we verder ingaan op boeken die je niet alleen aan het denken zetten, maar ook inspireren. Heb jij suggesties voor boeken die we zouden moeten bespreken? Laat het ons weten! Dit kan door te mailen naar info@psycholoog.nl.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Waarom ervaar je zoveel pieken en dalen in je gevoel?

(28-3-2025)

Stemmingswisselingen in de vorm van pieken en dalen in het gevoel kunnen verschillende oorzaken hebben. Lees er hier meer over! Lees verder

Hoe leer ik mijn controledrang loslaten?

(11-3-2025)

De angst om de controle los te laten kan je leven beïnvloeden. Lees hier meer over hoe je controledrang kunt loslaten. Lees verder

Identiteitsdifussie en psychologische stoornissen

(7-3-2025)

Een identiteitsdifussie kan een onderdeel van een aantal verschillende psychologische stoornissen. Lees hier meer over wat identiteitsdifussie is. Lees verder

De 6 meest voorkomende misvattingen over persoonlijkheid

(6-3-2025)

Ondanks dat er veel bekend is over persoonlijkheid en persoonlijkheidsstoornissen, bestaan er toch nog misvattingen over. Lees hier over de 6 meest voorkomende! Lees verder