Vriendschappen maken ons leven onvergetelijk! Bij goede vrienden kunnen we helemaal onszelf zijn. We liggen soms in tranen door het lachen, delen mooie ervaringen en avonturen met elkaar en staan altijd klaar voor elkaar. Het kan zijn dat een hechte band verandert door een ruzie of doordat jullie wegen uit elkaar groeien na verloop van tijd. Het einde van een hechte vriendschap kan heel pijnlijk zijn.
Wat is vriendschapsverdriet?
Een hechte vriend speelt een belangrijke rol in ons leven. Je kan enorm van elkaar houden. Wanneer de vriendschap eindigt, kan dit behoorlijk pijnlijk zijn. Een term die hiervoor bedacht is ‘vriendschapsverdriet’. Het verdriet heeft te maken met dat we een belangrijk persoon in ons leven verliezen. Het is een gemis voor iemand, waar je veel plezier mee hebt en ook een grote emotionele ondersteuning voor je is geweest. Wanneer deze persoon geen grote rol meer in je leven speelt, kan het een gevoel van leegte en verdriet achterlaten. Vriendschapsverdriet kan even heftig zijn als liefdesverdriet. Het kan in sommige gevallen soms wel meer pijn doen dan het einde van een liefdesrelatie. Het verliezen van een vriendschap kan gezien worden als een soort van rouw. Bij rouw gaat het om dat je iemand kwijtraakt, waar je aan gehecht bent.
Waarom is het einde van een vriendschap soms pijnlijker dan het einde van een romantische relatie?
- Vriendschappen duren gemiddeld dan langer dan romantische relaties. Je hebt sommige goede vrienden als sinds je kindertijd. Vriendschappen zijn dan gebaseerd op een geschiedenis van gedeelde herinneringen, samen opgroeien en door moeilijke en goede tijden gaan. Vriendschappen worden ook een onderdeel van jou als persoon. Hierdoor kan het einde van een vriendschap voelen, alsof je een stukje van jezelf verliest of achterlaat.
- Het einde van de relatie kan bij een vriendschap onverwacht komen dan bij een romantische relatie. Bij een romantische relatie zie je elkaar vaker en communiceer je eerder op het gebied van problemen dan bij een vriendschap. Juist doordat het einde van een vriendschap onverwacht kan zijn, kan het verdriet juist intenser voelen.
- Het rouwen over een einde van een romantische relatie wordt eerder als normaal gezien dan bij het einde van een vriendschap. Vriendschappen worden soms als minder belangrijk gezien dan een romantische relatie. Hierdoor kunnen mensen minder begripvol zijn, wanneer iemand zich verdrietig voelt na het einde van een vriendschap.
Hoe kan je met vriendschapsverdriet omgaan?
- Geef jezelf tijd: zoals veel mensen zeggen ‘alles heelt met tijd’! Het verwerken van een einde van een vriendschap kost eenmaal tijd. Het is daarom ook belangrijk om tijd en ruimte te nemen om het verlies van een vriendschap te rouwen.
- Het erkennen van je gevoelens: sta toe om verdrietig, boos of teleurgesteld te voelen. Het is niet raar dat je na het verlies van een vriendschap deze emoties kan voelen.
- Leer los te laten: het is belangrijk om verandering te accepteren. Niet iedereen gaat eenmaal voor een lange tijd in je leven zijn, maar je kan de goede tijden met elkaar wel voor altijd koesteren.
- Sta open voor nieuwe verbindingen: je kan soms na het einde van vriendschap gesloten zijn voor nieuwe vriendschappen. Dit kan uit angst komen om opnieuw afgewezen te voelen of iemand kwijt te raken waar je veel om geeft.
- Zoek steun bij mensen die je vertrouwt: Het kan fijn zijn om je gevoelens over het einde van de vriendschap te delen met andere vrienden of familieleden. Dit kan als een opluchting voelen en helpen met het verwerken van het verdriet.
- Professionele ondersteuning: Als je merkt dat het verdriet een grote rol speelt in je mentale gezondheid en je er na lange tijd niet overheen kan komen, kan het verstandig zijn om professionele hulp te overwegen.
Bij Psycholoog.nl kunnen we je deze professionele ondersteuning bieden. Het verliezen van een vriend kan erg pijnlijk en teleurstellend zijn. Heb je behoefte aan een gesprek met een psycholoog? Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.
Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.