Merk jij dat je soms heel boos, verdrietig of angstig kan zijn, maar weet je niet hoe dit komt? Dan is het misschien goed om je stemming bij te gaan houden. Dit noemen we ook wel een moodtracker. Lees in deze blog waarom een moodtracker goed zou kunnen werken voor jou en welke vormen er zijn! 

Waarom is het helpend? 

Het bijhouden van je stemming door middel van een moodtracker kan helpen om inzicht te krijgen in je emoties. Je kunt bijhouden welke situaties, mensen of dingen jou boos, angstig of verdrietig maken. Wanneer je niet weet wat jou beïnvloedt, kan je ook geen actie ondernemen om dit te veranderen. Je kunt hier bijvoorbeeld met een vriend of een psycholoog over praten.  

Door je stemming en emoties te “tracken” krijg je meer inzicht in jouw emoties en kun je gedragingen of coping strategieën waar je eigenlijk van af wil. Het helpt je om patronen te ontdekken die zonder de moodtracker wellicht niet aan het licht zouden komen.  

Verder kan een moodtracker een handig middel zijn voor mensen met psychische klachten. Wanneer jij last hebt van bijvoorbeeld depressie, angst of PTSS, kan het helpend zij om in kaart te brengen welke situaties deze klachten verergeren of juist verbeteren.  

Op welke manier kan je je stemming bijhouden? 

Je kunt je stemming op verschillende manieren bijhouden:  

  • Een moodtracker app: Een moodtracker app kan een handige manier zijn om je stemming per dag bij te houden. Deze apps zijn vaak gratis te downloaden. Doordat het een app is op je telefoon kunt je hem elk moment van de dag invullen en is de kans dat je het vergeet kleiner.  
  • Een moodtracker op papier: Het is ook mogelijk om een moodtracker op papier te hebben. Dit kan je voorkeur hebben als je liever op papier werkt of als je niet zo vaak op je telefoon zit. Je kunt deze moodtracker boekjes online kopen, maar je kunt het ook zelf ontwerpen in een leeg notitieboekje.  
  • Een moodchart: een moodchart is een vorm van een moodtracker. Bij een moodchart maak je een grafische weergave van je verschillende soorten emoties en gebruik je kleurtjes om je verschillende stemmingen weer te geven. Op deze manier krijg je overzichtelijk in kaart wat jouw stemming beïnvloed.  

Tips voor het bijhouden van je stemming  

Het kan best lastig zijn om een moodtracker bij te houden. Hieronder worden enkele tips gegeven om ervoor te zorgen dat dit iets makkelijker gaat:  

  1. Probeer een vast moment van de dag in te plannen om je moodtracker in te vullen. Het best doe je dit aan het einde van de dag. Je kunt dit bijvoorbeeld doen op het moment dat je gaat slapen.  
  2. Zorg ervoor dat je ook de momenten dat je je goed voelt opschrijft. Het kan verleidelijk zijn om alleen de negatieve gebeurtenissen op te schrijven. Toch is het belangrijk om ook de positieve punten op te schrijven, zodat je een goed beeld krijgt van je algehele stemming.  
  3. Probeer, naast het opschrijven welke emotie je voelde die dag, ook in een paar zinnen op te schrijven waarom je dit voelde en hoe dit er uit zag. Dit kan leiden tot nieuwe inzichten.  

Heb jij last van depressieve klachten, angst of stress? Psycholoog.nl kan je helpen. Neem contact met ons op of plan een gratis adviesgesprek in. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Insomnia: oorzaak en symptoom van verschillende mentale stoornissen

(14-6-2024)

In deze blog bespreken we de wederzijdse relatie tussen insomnia en psychopathologie, de onderliggende mechanismen en de behandelingsopties. Lees verder

Heimwee onder volwassenen: geen aanstellerij

(2-4-2024)

Waarom vinden sommige mensen het zo vervelend even niet thuis te zijn en hoe maak je het gevoel dragelijker? Lees verder

Hoe jij de zon als medicijn kan gebruiken

(14-3-2024)

Zonlicht heeft veel voordelen voor je fysieke en mentale gezondheid. Lees er hier meer over! Lees verder

Lenteschoonmaak: zo ruim jij je mentale rommel op

(13-3-2024)

Een lenteschoonmaak is de perfecte gelegenheid om je mentale rommel op te ruimen en je innerlijke balans terug te vinden! Lees verder