Pesten kan iedereen op elke leeftijd overkomen. Het is een vorm van mentale en/of fysieke mishandeling waarbij geprobeerd wordt om iemand buiten de groep te zetten en te houden. Pesten kan angst, stress, eenzaamheid en een gebrek aan zelfvertrouwen veroorzaken. En het stopt vaak niet vanzelf. Daarom is het belangrijk om pesten te signaleren en op tijd in te grijpen. Maar waarom wordt er gepest? 

Waarom pesten we? 

Er zijn een aantal redenen waarom mensen pesten: 

  • Sociale klasse: Mensen pesten omdat ze hun sociale klasse in een groep willen versterken. Sommigen willen tot een “hogere” klasse behoren, een groep die meer macht heeft. Wanneer er gepest wordt door deze groep, zullen mensen die erbij willen horen ook gaan pesten. Als ze dit niet doen zijn ze namelijk bang dat ze buiten de boot vallen. 
  • Problemen met negatieve emoties: Niet iedereen leert op jonge leeftijd goed om te gaan met negatieve emoties. De een kan er over praten, de ander vindt dit lastiger. Het kan dan zijn dat je die negatieve emoties gaat projecteren op anderen en zich uit in pestgedrag.  
  • Negatief zelfbeeld: Als mensen zich minderwaardig voelen dan kan het zijn dat ze deze gevoelens willen compenseren. Dit doen ze door anderen te kleineren. Het effect voor de pester? Hij of zij heeft even het gevoel beter te zijn dan de ander. 
  • Zelf gepest: Als je eerder zelf gepest werd, kan het zijn dat je anderen gaat pesten. Dit komt doordat je bang bent om weer gepest te worden. Door jezelf neer te zetten als pester, heb je het idee minder kwetsbaar te zijn voor pestgedrag van anderen.
  • Jaloezie: Mensen kunnen naar doen tegen anderen als ze jaloers zijn. Je hebt iets wat zij willen. Dit kan zorgen voor frustraties bij een ander. Deze frustraties uiten zich dan in pestgedrag: de ander kleiner maken zodat de jaloezie weer even wegtrekt.
  • Eenzaamheid: als je je eenzaam voelt kan dit leiden tot negatieve strategieën. Iedereen heeft aandacht en liefde nodig. Wanneer je dit te weinig krijgt, kan het zijn dat je anderen gaat pesten om aandacht te krijgen. Je gaat respect of vrees bij anderen dan verwarren met echte aandacht en liefde.
  • Opvoeding: Sommige mensen hebben niet geleerd hoe ze op een positieve manier met mensen omgaan. Dit kan komen doordat dit tijdens de opvoeding ook niet bij jou gebeurde. Het kan zijn dat je emotioneel bent verwaarloosd, of juist bent opgehemeld. Deze patronen gaan zich ook uiten in relaties met anderen. 

Pesten onder volwassenen 

Pesten gebeurt niet alleen onder kinderen en jongeren. Ook onder volwassenen wordt er gepest. Vaak wordt er in groepsverband gepest en grijpen omstanders bijna niet in. Hierdoor kun je het gevoel hebben dat je geen steun ervaart. Pesten onder volwassenen komt vaak voor op de werkvloer, maar ook in verzorgings- en bejaardenhuizen. Pesten op een sportvereniging kan onder volwassenen voor komen. 

Pesten op de werkvloer 

Pesten onder volwassenen gebeurt vaak op de werkvloer. Het gebeurt doormiddel intimideren, het sturen van hatelijke e-mails of het uitsluiten van een collega. In tijden van crisis komt het vaker voor dat mensen gepest worden, omdat ze bang zijn om hun baan te verliezen. Pesten kan soms weinig te maken hebben met het slachtoffer en is het juist meer een uitlaatklep voor frustraties binnen de groep. 

Pesten in verzorgings- en bejaardenhuizen 

Ook in een verzorgings- en bejaardenhuis komt pesterij voor. Een op de vijf die in een tehuis verblijft zou gepest worden. Denk hierbij aan vormen van pesten zoals negeren, buitensluiten van anderen door te zeggen dat ze niet welkom zijn in de groep, elkaar de weg blokkeren met een rolstoel of rollator of elkaar onder de tafel te schoppen. 

Pesten op sportverenigingen 

Soms kan het voor komen dat er ook bij een club gepest wordt. Denk hierbij aan vormen zoals buitensluiten, roddelen of vervelende opmerkingen naar iemand te maken.  

Gevolgen van pesten onder volwassenen 

De gevolgen van pesten zijn groot. Zo kan het pestgedrag bij het slachtoffer leiden tot overspannenheid, burn-out, drugs- of drankverslaving, posttraumatisch stresssyndroom (PTSS), depressie, automutilatie en zelfmoordpogingen.  

Wil je meer weten over dit onderwerp of ben je op zoek naar een psycholoog? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem dan contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in! 

Let op: Wij behandelen alleen personen van 18 jaar of ouder. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Schermtijd en Adolescenten: Hoe Bescherm je Hun Ontwikkeling?

(18-9-2024)

Tegenwoordig brengen we een groot gedeelte van onze dag door voor een scherm. Maar welke invloed heeft dit op de ontwikkeling van een adolescent? Lees verder

Terug naar school na de vakantie: omgaan met sociale angst bij jongeren

(6-9-2024)

De zomervakantie is weer voorbij en de scholen zijn weer begonnen. Dit kan naast veel positieve gevoelens, ook sociale angst met zich meebrengen. Lees er meer o… Lees verder

Midlifecrisis of midlife-groei? Hoe het leven na je 40ste een nieuwe start kan zijn

(4-9-2024)

Een midlifecrisis hoeft geen crisis te zijn. Het kan ook een moment van reflectie en groei zijn. Lees in deze blog hoe je een midlifecrisis op een nieuwe manier… Lees verder

Digitale Detox

(1-1-0001)

Geef je brein een welverdiende pauze van de constante digitale prikkels. Ontdek de voordelen van een digitale detox en leer hoe je op eenvoudige manieren weer c… Lees verder