De definitie van zingeving en de betekenis van het leven verschillen per individu. Voor sommige mensen is het het opbouwen van een familie samen met iemand. Voor anderen is het weer een koffer pakken en overal heen gaan waar je wil, vrijheid en nergens aan vast hoeven te zitten. Voor sommige mensen is het rijk worden en excelleren in het werk. Voor anderen is het helpen van de medemens.  

Wat is zingeving?  

Als we over zingeving spreken, gaat het over de betekenis die je verleent aan jouw leven. Bij zingeving gaat het om dat je leven van betekenis en van waarde is. Je kan zin geven aan je leven door je te bezighouden met activiteiten die jou het gevoel van geluk en zelfvervulling geven. We doen dingen die meer in lijn met onze waarden zijn.  

Maar wat is de betekenis van het leven?  

De betekenis van het leven kan worden onderverdeeld in begrip (comprehension), doel (purpose) en belang (mattering).  

  • Begrip (comprehension) wordt gedefinieerd als het proces om betekenis uit je ervaringen in het leven te halen. Het gaat hierbij ook om het begrijpen wat de betekenis van je leven is. 
  • Doel (purpose) is het motivationele aspect van de betekenis van het leven. Het is het gevoel dat je leven een doel heeft en dat je ernaar toe werkt om deze doel te vervullen. Je bent bewust van je doel en richting in het leven. Een doel voelen in je leven is positief geassocieerd met optimisme en negatief geassocieerd met pessimisme.  
  • Belang (mattering) betekent een leven hebben met ervaringen van waarde. Je hebt het gevoel dat je bijdraagt aan iets en een verschil maakt. Sociale relaties spelen hier een grote rol in. Mensen voelen vaak dat hun leven van waarde is door de mensen om hun heen.  

Wat voor rol hebben zingeving en betekenis hebben in het leven op je mentale welzijn?  

Het ervaren van je leven als betekenisvol is geassocieerd met een betere gezondheid, mentale welzijn en hogere levenstevredenheid. Mensen die de betekenis en zingeving van hun leven begrijpen, hebben een betere welzijn dan mensen die dit niet begrijpen. Onderzoek laat zien dat mensen die weten wat hun betekenis in het leven is minder symptomen van depressie ervaarden en meer positieve emoties. 

Wat kun je doen wanneer je problemen hebt met het vinden van zingeving in je leven?  

  • Reflecteer hoe het komt dat je op dit moment geen zingeving voelt in je leven.  
  • Probeer erachter te komen wat jou wel waarde en betekenis kan geven. Dit kan door bijvoorbeeld de volgende vragen aan jezelf te stellen:  
    • Hoe zou je jezelf als persoon omschrijven?  
    • Waar krijg je energie van?  
    • Over welke onderwerpen kan je eindeloos praten?  
    • Bij welke personen voel je je gelukkig?  
    • Wat zijn de belangrijkste waarden voor jou in het leven?  
    • Wat zou je willen bijdragen aan de wereld?  
    • Wat zou je nog willen leren in het leven? 
  • Wanneer je merkt echt vast te lopen en dat je geen plezier en zin uit het leven haalt, dan kan het fijn zijn om hier eens met iemand over te gaan praten.

Heb je problemen met ? Bespreek tijdens een gratis adviesgesprek wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen of neem direct contact met ons op.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Bronnen:  

Costin, V., & Vignoles, V. L. (2020). Meaning is about mattering: Evaluating coherence, purpose, and existential mattering as precursors of meaning in life judgments. Journal of Personality and Social Psychology, 118(4), 864–884. https://doi.org/10.1037/pspp0000225 

Park, C. L., Knott, C. D., Williams, R. M., Clark, E. M., Williams, B. R., & Schulz, E. (2020).  Meaning in Life Predicts Decreased Depressive Symptoms and Increased Positive Affect over Time but Does not Buffer Stress Effects in a National Sample of African-Americans. Journal of Happiness Studies, 21(8), 3037–3049. https://doi.org/10.1007/s10902-019-00212-9 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: waarom zou je vroeg opstaan?

(5-4-2024)

Sommige beroemde en succesvolle mensen zweren erbij: vroeg opstaan. Is dit de formule voor succes en geluk? Lees in deze blog meer over de voordelen van en tips… Lees verder

Zelfliefde: waarom is het zo moeilijk om van jezelf te houden?

(3-4-2024)

Houden van jezelf kan vreemd klinken. Lees hier waarom dit van belang is en hoe je zelfliefde kan vergroten. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat onderzoek onthult over geluk

(15-3-2024)

Wat zegt de wetenschap over (het nastreven van) geluk? Lees er meer over in deze blog. Lees verder