Stel je voor, je zit in een vergaderzaal en een nieuwe collega komt met een creatief plan om de opdracht te volbrengen. Jij werkt er al langer en had dit idee ook graag willen bedenken. Je voelt afgunst voor deze collega. Maar waarom voelen we deze emotie? En hoe kan je afgunst ombuigen?  

Wat is afgunst?  

Afgunst is een van de negatieve emoties die wij voelen. Afgunst lijkt een beetje op jaloezie. Wanneer je jaloers bent, ben je bang dat je een ander gaat verliezen aan iemand anders. Afgunst is de pijn die we voelen wanneer het goed gaat met iemand anders. Je misgunt de ander het geluk Dit gevoel kan je hebben voor een persoon, maar ook voor meerdere personen. Wanneer je afgunst voor iemand voelt, ga je ervan uit dat als die persoon wint, jij dus verliest. Vaak is dit proces onbewust. Afgunst voor iemand kan je voelen op veel verschillende aspecten van het leven van iemand, zoals bijvoorbeeld iemand huis, baan of uiterlijk.  

De emotie afgunst kan je voelen in verschillende gradaties. Het kan zijn dat je iemand een succes of een relatie niet gunt, maar het kan zo ver gaan dat je iemand het licht in de ogen niet gunt. Er ontstaat dan een soort rivaliteit tussen jou en de ander.  

Waarom voelen we afgunst?  

Afgunst kan je dus voelen wanneer iemand meer bezig of een talent heeft dat jij graag zou willen hebben. Maar waarom voelen we deze emotie eigenlijk? Afgunst laat eigenlijk zien wat jouw behoeftes en verlangens zijn. Wanneer iemand de aandacht krijgt die jij graag wil hebben, voel je afgunst voor diegene. Wat je dus eigenlijk voelt is de behoefte om die aandacht te ontvangen.  

We kunnen zo in de ban zijn van de afgunst die we voelen voor iemand, dat we het leven van deze persoon actief willen verslechteren. Dit kunnen we bijvoorbeeld doen door het verspreiden van leugens. Veel vaker doen we dit op een meer passieve manier. We maken onszelf wijs dat de ander niets voorstelt of altijd wordt voorgetrokken.  

Hoe kan je afgunst ombuigen?  

Er zijn gelukkig veel manieren om je afgunst om te buigen naar positieve gevoelens: 

Doorgrond je verlangens: wanneer je merkt dat je afgunst voelt voor iemand, ga dan naar waar deze gevoelens vandaan komen. In welke situaties voel je afgunst? Dit zijn signalen dat je in deze situaties iets mist wat je wel graag zou willen hebben. Hier kan je vervolgens mee aan de slag.  

Zet afgunst om in motivatie: wanneer je afgunst voelt voor iemand succes of gelukt, gebruik je deze emotie als drijfveer om hetzelfde te bereiken. Jij kan namelijk hetzelfde bereiken! 

Positief denken: in plaats van de negatieve punten bij jezelf op te zoeken, leg eens de nadruk op de positieve aspecten van je leven. Probeer hier meer aandacht aan te besteden.  

Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar een psycholoog? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Het onbegrip van overprikkeling

(15-7-2024)

Overprikkeling kan een grote invloed hebben op je leven, vooral als je niet begrepen voelt door je omgeving. Lees verder

Hechting en identiteitsontwikkeling: hoe je hechting jouw zelfbeeld beïnvloedt

(10-7-2024)

Hechting heeft een grote invloed op de ontwikkeling van je identiteit en je zelfbeeld. Lees er in deze blog meer over! Lees verder

Effectief leren omgaan met je emoties

(1-7-2024)

De juiste emotie benoemen, erkennen en delen kan soms best lastig zijn. Lees in deze blog meer over hoe je effectief om kan gaan met je emoties. Lees verder

Hoe ga je om met klimaatangst?

(21-6-2024)

Klimaatverandering is een feit, maar angst hoeft niet je dagelijkse realiteit te zijn. Lees verder