Het is zover: je nadert het einde van je behandeltraject. Maar ben je er eigenlijk wel klaar voor om alleen verder te gaan? Wat als je een terugval krijgt? Het kan lastig zijn om je therapie af te sluiten. Het einde van therapie gaat gepaard met een hoop vragen en onzekerheid. In deze blog lees je er meer over. 

Hoe lang duurt mijn behandeling? 

Er is geen “perfecte” lengte voor een behandeltraject. Dit hangt namelijk af van verschillende dingen, zoals bijvoorbeeld de ernst van je klachten, de behandelvorm en hoe snel je aanpassingen kunt maken in je dagelijks leven. Toch kan het zijn dat je behandeling een stuk langer duurt dan je oorspronkelijk in gedachten had. Bij een terugval, bijvoorbeeld, kan het zijn dat je tóch nog iets meer hulp nodig hebt. Niks mis mee natuurlijk, herstel gaat immers nooit in een rechte lijn.  

Over het algemeen werk je tijdens je therapiesessies toe naar bepaalde doelen. Wanneer deze doelen bijna bereikt zijn kan dit een goede indicatie zijn dat de behandeling tot een einde gebracht kan worden. Daarnaast is het belangrijk dat je je problemen zelf kunt aanpakken. Het stoppen van therapie zal niet plotseling gaan. Vaak wordt dit van tevoren met de cliënt besproken en wordt het aantal sessies langzaam afgebouwd. 

Moet alles opgelost zijn? Nee, niet per sé. Wel is het belangrijk dat je zelf verder kunt werken aan je doelen en dat je jezelf staande kunt houden. Soms kan het juist goed zijn om zelf verder te werken. Misschien heb je ook wel een andere manier van therapie nodig en ga je verder bij een nieuwe behandelaar. 

Gemengde gevoelens 

Het kan lastig zijn om je behandeltraject af te sluiten. Zo kan dit bijvoorbeeld leiden tot gemengde gevoelens. Van de ene kant ben je trots op jezelf dat je straks weer zonder hulp verder kunt, maar dit kan ook een hoop onzekerheid oproepen. Kan ik het wel zelf? Wat als ik een terugval krijg? Dit kun je het best met je behandelaar bespreken. Samen met je behandelaar maak je een terugvalpreventieplan en maak je afspraken hoe je contact kunt opnemen als het toch weer slechter gaat. Ook is het niet raar als je het gevoel hebt je behandelaar te gaan missen, dit is immers de persoon met wie je voor lange tijd al je gedachten en gevoelens hebt besproken! Ook hier kun je het best open over zijn met je behandelaar, zodat jullie dit kunnen verwerken. 

Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar een (nieuwe) psycholoog? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Jaloezie: wat betekent het en hoe kom je er vanaf?

(16-4-2024)

Jaloezie is niet per definitie slecht, maar het kan wel zorgen voor problemen wanneer er niet goed mee wordt omgegaan. Het kan een negatief effect hebben op jou… Lees verder

Wat is Emotion Focused Therapy (EFT) en hoe kan het helpen?

(22-3-2024)

Ontdek hoe Emotion Focused Therapy je kan helpen om meer in contact te komen met je emoties en daardoor beter te functioneren in je dagelijks leven! Lees verder

Hoe vind je de mentale hulp die jij nodig hebt?

(11-3-2024)

Niet elke hulp is passend bij elke klacht. Lees in deze blog over verschillende soorten hulp! Lees verder

Wat doet trauma met je brein?

(21-2-2024)

Trauma beïnvloed iedereen verschillend. Lees in deze blog wat trauma kan doen met je brein! Lees verder