Een eenzaam gevoel is voor veel mensen een bekend gevoel. Je kunt je zelfs eenzaam voelen wanneer je veel mensen om je heen hebt. Je mist dan de emotionele connectie met een ander. Dit kan ook voorkomen in een relatie. Lees hier meer over de oorzaken van eenzaamheid binnen een relatie.  

Emotionele eenzaamheid 

Iedereen voelt zich wel eens alleen. Je bent eenzaam wanneer je een leeg, verdrietig gevoel hebt en mensen om je heen mist. Je voelt geen verbondenheid met je omgeving. Je hoeft echter niet alleen te zijn om je eenzaam te voelen. Je kunt je zelfs eenzaam voelen in een groep mensen. Het kan zijn dat je dan last hebt van emotionele eenzaamheid. Je mist de emotionele band met andere mensen. Dit kan zelfs voorkomen wanneer je in een relatie zit. Je mist de connectie die je graag zou willen met je partner. Dit kan op intiem gebied zijn, maar ook op mentaal gebied.  

Redenen waarom je je eenzaam kan voelen in je relatie  

Het is dus mogelijk om je eenzaam te voelen wanneer je in een relatie zit. Dit kan verschillende redenen hebben. Hieronder worden enkele voorbeelden genoemd:  

  • De spanning van de nieuwe relatie is verdwenen: Als je net in een nieuwe relatie zit, hebben jullie alleen nog maar oog voor elkaar en lijkt de rest van de wereld er niet toe te doen. Dit gevoel houdt echter niet voor altijd aan, en dit is logisch. Maar wanneer de eerste vlinders verdwijnen, kan het zijn dat je erachter komt dat je wellicht te weinig tijd hebt gemaakt voor de andere relaties in je leven, zoals vriendschappen. Je eenzaamheid kan dus voortkomen uit het feit dat je je andere relaties mist.  
  • Meer communicatie met betrekking tot je behoeftes: Soms kan het voelen alsof je partner je in niks begrijpt. Op momenten dat jij je verhaal wil doet, komt hij of zij alleen maar met oplossingen. Als jij een knuffel nodig hebt en gewoon even wil huilen, vraagt je partner telkens wat er aan de hand is. Het is echter wel belangrijk dat je aangeeft wat je wil, anders kan je partner alleen maar raden. Hierdoor kan er miscommunicatie ontstaan en kan jij je eenzaam en niet begrepen voelen.  
  • De relatie met jezelf: Deze relatie is het belangrijkste. Als jij jezelf telkens verteld dat je niet goed genoeg bent en geen liefde verdient, zal je jezelf gaan geloven. Dit heeft invloed op jouw kijk op de relatie en de manier waarop je liefde ontvangt. Probeer lief voor jezelf te zijn, zodat je ook liefde van een ander kan ontvangen.  
  • Verwachten dat je partner al je behoeftes vervuld: Voor sommige mensen kan het voelen alsof een partner alle behoeftes van diegene moet vervullen. Het is echter gezond voor een relatie om naast het leven dat jullie samen hebben, ook een leven apart te hebben. De behoeftes die vervuld worden door vriendschappen zijn anders dan die van een romantische relatie. Verwacht niet dat een partner alles voor jou kan zijn, maar zoek in een breder netwerk.  

Hoe voel je je minder eenzaam in je relatie?  

Om je minder eenzaam te voelen, is het belangrijk om te achterhalen waar de eenzaamheid vandaan komt. Hierboven zijn een aantal oorzaken voor een eenzaam gevoel in een relatie te lezen. Sommige oorzaken gaan over communicatie, anderen over zelfliefde. Wanneer je de oorzaak van je eenzaamheid helder hebt, kun je zoeken naar de juiste manier om dit te verminderen.  

Het kan helpend zijn om samen met je partner te praten over je eenzame gevoelens. Denk er hierbij aan te praten vanuit je eigen gevoelens en gedachten. Door samen te praten over de gevoelens die je ervaart, kan het zijn dat je je minder eenzaam voelt. Jullie kunnen vervolgens samen werken aan een oplossing.  

Wanneer het probleem voortkomt uit een gebrek aan zelfliefde of zelfvertrouwen, kan het helpend zijn om positieve affirmaties voor jezelf te bedenken. Dit zijn woorden of korte zinnen met een positieve boodschap voor jezelf. Als je deze affirmaties een tijd lang elke dag herhaald, kan het helpen om meer zelfliefde voor jezelf te creëren.  

Een eenzaam gevoel is erg vervelend. Het kan samengaan met gevoelens van verdriet, leegte en somberheid. Bij Psycholoog.nl luisteren we naar je verhaal en kunnen we je helpen met je gevoelens van eenzaamheid. Wil je graag met een psycholoog in gesprek? Plan een gratis adviesgesprek of neem direct contact op. Klik hier om meer te lezen over onze werkwijze.

Wil je meer blogs lezen? Dan kan dat hier 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Copingstrategieën uit je kindertijd

(22-2-2024)

Hoe we met een stressvolle situatie omgaan, noemen we een copingstrategie. Deze ontwikkelen we vaak al in onze kindertijd, en hebben op latere leeftijd nog stee… Lees verder

Waarom zit de angst voor afwijzing zo diepgeworteld in ons systeem?

(16-2-2024)

Lees meer over onze natuurlijke behoefte om geaccepteerd te worden Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: word je bewuster van je emoties met deze 5 oefeningen

(8-2-2024)

Wat is het belang van emoties en hoe word je je bewust van je eigen emoties? Lees er meer over in deze blog. Lees verder

De rol van slaap in emotieregulatie

(1-2-2024)

Onze slaap hygiëne kan veel invloed hebben op hoe we onze emoties ervaren en hoe we emoties van anderen interpreteren. Lees er hier meer over! Lees verder