De zorg voor je mentale gezondheid is net zo belangrijk als die voor je fysieke welzijn. Toch staat de toegankelijkheid van geestelijke gezondheidszorg (GGZ) onder druk. De Consumentenbond pleit er daarom voor dat consumenten die te lang wachten op GGZ-zorg, zonder bijbetaling terecht moeten kunnen bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders.
Minder keuzevrijheid in 2025
Misschien ben je ook bezig met het vergelijken van zorgverzekeraars voor het nieuwe jaar. De één richt zich hierbij meer op fysiotherapie, de ander op tandartsverzekeringen. Vergeet echter niet om ook mentale gezondheid in gedachten te houden, want er staat een en ander te veranderen in 2025.
Wat gaat er dan precies veranderen? Tot nu toe kon je als consument met een restitutiepolis, zonder extra kosten gebruikmaken van zorg bij niet-gecontracteerde aanbieders. Maar vanaf 2025 wordt deze optie door geen enkele verzekeraar meer aangeboden. Dat heeft grote gevolgen. Zonder restitutiepolis moeten consumenten zelf betalen als hun zorgaanbieder niet gecontracteerd is, wat de drempel naar zorg aanzienlijk kan verhogen.
Het pleidooi van de Consumentenbond
Het pleidooi van de Consumentenbond richt zich op het afschaffen van bijbetalingen voor consumenten die te lang moeten wachten op geestelijke gezondheidszorg (GGZ). De bond stelt dat patiënten die vanwege lange wachttijden genoodzaakt zijn zorg te zoeken bij niet-gecontracteerde aanbieders, geen extra kosten zouden moeten dragen. De Consumentenbond vindt dat zorgverzekeraars de verantwoordelijkheid dragen om tijdige en passende zorg te garanderen en dat consumenten niet financieel gestraft mogen worden als verzekeraars daar niet in slagen. Het pleidooi benadrukt dat een rechtvaardige toegang tot zorg voor iedereen gewaarborgd moet blijven, ongeacht wachttijden of contracten.
Lees meer over het pleidooi op de website van de consumentenbond.
De gevolgen voor de GGZ
Het aantal GGZ-aanbieders dat nog niet gecontracteerd is, is aanzienlijk. Voor consumenten betekent dit dat ze met onzekerheid zitten: is hun huidige of toekomstige behandelaar wel of niet gecontracteerd? Deze onduidelijkheid maakt het vergelijken van zorgverzekeringen extra moeilijk. En juist wanneer mentale zorg dringend nodig is, hoort een financiële barrière niet de zorgvraag te bemoeilijken.
Wat biedt een niet-gecontracteerde zorgaanbieder?
Niet-gecontracteerde zorg heeft ook voordelen. Denk bijvoorbeeld aan snellere toegang zonder lange wachttijden, privacy doordat medische gegevens niet gedeeld hoeven te worden met de verzekeraar, en flexibele zorg die afgestemd is op de specifieke behoeften van de cliënt. Maar de kosten die dit met zich meebrengt, kunnen een drempel zijn voor mensen met een beperkt budget.
Psycholoog.nl
Als een online praktijk zonder contracten met verzekeraars biedt Psycholoog.nl zorg op basis van eigen betaling. Dit betekent dat de zorg die wij bieden niet valt onder de verzekering. Met het wegvallen van de restitutiepolis in 2025 zullen cliënten wellicht vaker voor kosten komen te staan als ze kiezen voor zorg buiten het contractnetwerk van hun verzekeraar.
Hoewel de zorg van Psycholoog.nl niet onder de verzekering valt en cliënten zelf de kosten dragen, biedt dit ook voordelen. Wij kunnen namelijk zonder beperkingen of voorwaarden vanuit de verzekeraar werken, waardoor we meer flexibiliteit en maatwerk kunnen bieden. Dit betekent dat cliënten direct toegang krijgen tot de juiste behandelaar, zonder wachttijden en met een aanpak die volledig aansluit bij hun persoonlijke behoeften. Zo kunnen we effectief ondersteuning bieden. Dat maakt Psycholoog.nl een waardevolle keuze voor wie op zoek is naar snelle, toegankelijke en hoogwaardige psychologische zorg.
Ben je benieuwd naar wat wij voor jou zouden kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons aanmeld- en adviesteam, dan bespreken we graag de mogelijkheden. Dit kan je doen door een adviesgesprek in te plannen op een moment wat voor jou het beste uitkomt, of door ons direct te bellen op 085 273 3339.
Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.