Ben je op zoek naar een therapievorm die je helpt om je emoties te herkennen en begrijpen? Dan is Emotion Focused Therapy (EFT) misschien wel iets voor jou. EFT richt zich op het verkennen van de relatie tussen onze emoties en onze fundamentele behoeften. Maar wat houdt EFT precies in en hoe kan het jou helpen? In deze blog gaan we dieper in op de principes van EFT, hoe het wordt toegepast, en voor wie het geschikt is. 

Wat is EFT?  

Emotion Focused Therapy (EFT), ook bekend als Emotiegerichte Therapie, is gebaseerd op het concept dat onze emoties ons leiden in onze dagelijkse keuzes en voorkeuren en dat deze emoties diep verwoven zijn met onze identiteit. De therapie richt zich specifiek op het verkennen van de relatie tussen onze emoties en onze fundamentele behoeften, zoals veiligheid, zorg en erkenning. EFT benadrukt de schadelijke gevolgen van emotioneel onbewustzijn en vermijding, waarbij wordt erkend dat het vermijden van emoties in de loop van de tijd kan leiden tot belemmeringen in de emotionele verwerking en groei. 

Hoe wordt EFT toegepast?  

EFT ondersteunt individuen bij het identificeren van adaptieve emoties (functionele en helpende emoties) die fungeren als kompas in hun leven, en bij het herkennen van maladaptieve (disfunctionele, niet helpende) emoties die voortkomen uit eerdere trauma's en groeibelemmeringen veroorzaken. Met empathische therapeutische begeleiding en ervaringsgerichte technieken wordt er geleerd onderdrukte emoties, herinneringen en lichamelijke sensaties te herstellen. Door toegang te krijgen tot hun authentieke emoties kunnen individuen een gezonder zelfbeeld opbouwen en veerkrachtiger in het leven staan. Tijdens EFT kan een therapeut je dus helpen om je bewust te worden van je emoties, ze te begrijpen en te reguleren, en je voorzien van coping strategieën om ermee om te gaan. 

Voor wie is EFT geschikt? 

EFT kan een waardevolle therapievorm zijn voor veel verschillende mensen en soorten klachten. Hieronder een paar voorbeelden:  

  • Het verbeteren van relaties: EFT is zeer effectief gebleken bij het verbeteren van relaties in bijvoorbeeld relatietherapie. Het helpt om meer begrip voor elkaars emoties en behoeften te ontwikkelen, waardoor je elkaar beter begrijpt en de band versterkt.  
  • Depressie, angst en trauma: EFT kan een waardevolle aanvulling zijn op de behandeling van depressie, angst en trauma. Het helpt je om beter om te gaan met je emoties, negatieve gedachten te doorbreken en om helpende emoties te onderscheiden van niet helpende emoties. 
  • Identiteitsproblemen en hechtingsstoornissen: EFT kan ook nuttig zijn wanneer je worstelt met identiteitsproblemen of hechtingsstoornissen. Het helpt om je zelfbeeld te versterken en om gezondere relaties op te bouwen. 
  • Rationele personen: mensen die meer rationeel zijn ingesteld, kunnen moeite hebben met het herkennen en uiten van emoties. EFT kan helpen om meer in contact te komen met je emotionele wereld. 
  • Emotieregulatie: Voor mensen die overspoeld worden door emoties, kan EFT helpen bij het ontwikkelen van effectieve emotieregulatiestrategieën. 
  • Individuele en systemische therapie: EFT kan zowel op individueel niveau als op systemisch niveau worden toegepast, wat betekent dat het kan worden gebruikt bij het werken met individuen, met koppels maar ook met gezinnen. 

Zoek jij een manier naar hoe je om kan gaan met emoties en klinkt EFT als iets wat bij je past? Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen daarin. Neem contact op met ons aanmeldteam of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in.  

 

Bronnen:  

https://www.eftin.nl/kennisbank/ 

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De kracht van praten: waarom praten met een psycholoog je kan helpen

(2-12-2024)

"Waarom zou ik in gesprek gaan met een psycholoog?" Lees verder

Fake News over mentale gezondheidsproblemen op sociale media

(20-11-2024)

Blijf kritisch bij het consumeren van content over mentale gezondheid op sociale media. Lees verder

Gender en seksuele identiteit in de psychotherapie

(11-11-2024)

Het belang van inclusieve therapie. Lees verder

Wachttijden in de GGZ: Patiënten en naasten slepen de staat voor de rechter

(31-10-2024)

De rechtszaak tegen de staat is een signaal dat de huidige wachttijden niet meer geaccepteerd worden. Lees verder