ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) is een veelvoorkomende stoornis die zowel bij kinderen als volwassenen voorkomt. Tijdens ADHD Awareness Month, staan we stil bij de impact van ADHD op het dagelijks leven. Hoewel medicatie vaak deel uitmaakt van de behandeling, is psychologische begeleiding belangrijk om strategieën te ontwikkelen die helpen om te gaan met de uitdagingen van ADHD.

Gedurende de maand oktober belichten we bij Psycholoog.nl verschillende kanten van ADHD. Lees bijvoorbeeld over de mythen en feiten die rondgaan over ADHD bij volwassenen, of over de invloed die ADHD-symptomen op relaties kunnen hebben.

Hoe kan een psycholoog bijdragen bij ADHD?

Een psycholoog kan een rol spelen bij het diagnosticeren en behandelen van ADHD, zowel bij kinderen als volwassenen. Het is een misverstand dat ADHD alleen gaat over moeite hebben met concentreren of impulsief gedrag vertonen. ADHD heeft invloed op veel aspecten van het dagelijks leven, zoals tijdsmanagement, emoties, relaties en school- of werkprestaties. Een psycholoog helpt de persoonlijke uitdagingen in kaart te brengen en biedt op maat gemaakte strategieën om hiermee om te gaan.

De behandeling van ADHD bij een psycholoog kan bestaan uit verschillende benaderingen, waarvan cognitieve gedragstherapie (CGT) en het aanleren van effectieve coping mechanismen het meest centraal staan.

Cognitieve Gedragstherapie (CGT) bij ADHD

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een effectieve therapievorm die vaak wordt ingezet bij de behandeling van ADHD. CGT richt zich op het herkennen en veranderen van negatieve gedachten en gedragingen die de ADHD-symptomen kunnen versterken. Veel mensen met ADHD kampen bijvoorbeeld met gevoelens van frustratie, onzekerheid of faalangst. Deze emoties kunnen leiden tot vermijdingsgedrag of demotivatie, wat het moeilijker maakt om productief te zijn of doelen te bereiken.

Een psycholoog kan met CGT helpen om deze vicieuze cirkel te doorbreken. In CGT-sessies leer je bijvoorbeeld:

  • Negatieve denkpatronen te herkennen en te veranderen: Veel mensen met ADHD ontwikkelen onbewust negatieve overtuigingen over hun eigen kunnen. CGT helpt je om deze overtuigingen kritisch onder de loep te nemen en te vervangen door realistischere en positievere gedachten.
  • Omgaan met impulsief gedrag: CGT kan helpen om impulsief gedrag beter te reguleren door middel van praktische strategieën, zoals het verbeteren van probleemoplossende vaardigheden of technieken om eerst na te denken voordat je actie onderneemt.

Leren van Coping mechanismen

Naast CGT is het aanleren van effectieve coping mechanismen een belangrijk onderdeel van de behandeling van ADHD. Coping mechanismen zijn strategieën die je helpen om met de dagelijkse uitdagingen van ADHD om te gaan. Een psycholoog kan je ondersteunen bij het ontwikkelen van persoonlijke technieken die passen bij jouw leven en behoeften. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Structuur en planning: ADHD maakt het vaak lastig om georganiseerd te blijven en taken af te ronden. Een psycholoog kan je helpen om routines en planningsstrategieën op te zetten die je helpen om je tijd beter te beheren. Dit kan variëren van het bijhouden van een dagelijkse agenda tot het gebruik van timers om gefocust te blijven tijdens werk of studie.

  • Emotieregulatie: Mensen met ADHD ervaren emoties vaak intenser. Een psycholoog kan je leren om op een gezonde manier met stress, boosheid of frustratie om te gaan door middel van ontspanningstechnieken of mindfulness.

  • Uitstelgedrag aanpakken: Een veelvoorkomend probleem bij ADHD is uitstelgedrag. Samen met een psycholoog kun je onderzoeken waarom je bepaalde taken uitstelt en werkbare strategieën ontwikkelen om hier doorheen te breken. Denk bijvoorbeeld aan het opsplitsen van taken in kleinere, beheersbare stappen.

  • Zelfacceptatie: Veel mensen met ADHD hebben moeite met zelfwaardering en kunnen streng voor zichzelf zijn. Een psycholoog kan helpen om je zelfbeeld te verbeteren en zelfacceptatie te bevorderen, wat belangrijk is voor een beter welzijn op lange termijn.

Waarom een psycholoog inschakelen?

Het hebben van ADHD is niet iets wat "over gaat", maar met de juiste hulp en begeleiding kun je leren om beter met de symptomen om te gaan en je dagelijks functioneren te verbeteren. Een psycholoog biedt je niet alleen praktische handvatten om de uitdagingen van ADHD te beheren, maar ook emotionele ondersteuning tijdens het proces. Samen met een psycholoog werk je aan het versterken van je zelfvertrouwen en het aanleren van strategieën die je in staat stellen om je sterke kanten te benutten.

Bij Psycholoog.nl staan we klaar om je te ondersteunen. Neem gerust contact op met ons aanmeld- en adviesteam om de mogelijkheden te bespreken. Dit kan door ons direct te bellen op  085 273 3339 of plan een vrijblijvend adviesgesprek in.

Let op! Wij werken niet met diagnoses, dus voor diagnostisering kan je niet bij ons terecht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

ADHD Awareness month: hyperfocus, een kracht of valkuil?

(17-10-2024)

Hyperfocus is een staat waarin iemand zich volledig kan verliezen in een taak of activiteit. Lees verder

ADHD Awareness Month: de impact op relaties

(10-10-2024)

In deze blog bespreken we een onderbelicht onderdeel van ADHD-klachten: de impact op relaties en de gezinsdynamiek. Lees verder

Hoe ga je om met concentratieproblemen op de werkvloer?

(26-8-2024)

Concentratieproblemen op de werkvloer kunnen uitdagend zijn en je werk negatief beïnvloeden. Deze tips kunnen je helpen om concentratieproblemen te verminderen! Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is toegewijd handelen (ACT)?

(22-8-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze laatste blog alles over toegewijd handelen. Lees verder