De examenperiode op de middelbare school komt er weer aan en dit kan voor veel leerlingen een bron van stress en angst zijn. Faalangst, een veelvoorkomend probleem onder jongeren en studenten, kan deze stress verergeren. In dit artikel delen we tien waardevolle tips om faalangst aan te pakken en met meer zelfvertrouwen examens tegemoet te treden. 

Wat is faalangst en welke klachten horen hierbij?  

Faalangst is een intense angst om te falen, zelfs als er voldoende capaciteiten en kennis aanwezig zijn. Deze angst kan leiden tot fysieke symptomen zoals hartkloppingen, zweten, trillen, en mentale klachten zoals piekeren, negatieve gedachten, en concentratieproblemen. Het kan ook leiden tot vermijdingsgedrag, waarbij studenten situaties vermijden die angst oproepen, zoals het maken van examens. 

Hoe ontstaat faalangst?  

Faalangst kan verschillende oorzaken hebben, waaronder perfectionisme, negatieve zelfspraak, eerdere negatieve ervaringen en externe druk van ouders, leraren of peers. Ook kunnen hoge verwachtingen vanuit de samenleving of de angst voor afwijzing bijdragen aan het ontstaan van faalangst. Het is belangrijk om de specifieke triggers van faalangst te identificeren om effectief met deze angst om te kunnen gaan. 

10 Tips tegen faalangst:  

  1. Herken en erken je gedachten: leer om je negatieve gedachten te herkennen en uit te dagen. Vaak zijn deze gedachten irrationeel en niet gebaseerd op feiten. 
  2. Ontwikkel realistische doelen: stel realistische doelen voor jezelf en wees tevreden met vooruitgang, zelfs als het niet perfect is. Wees daarbij ook lief voor jezelf, waarom zou je jezelf harder behandelen dan dat je anderen behandelt?  
  3. Bereid je goed voor: een goede voorbereiding kan helpen om zelfvertrouwen op te bouwen en faalangst te verminderen. Maak een planning, maak samenvattingen en oefen met oude examens. Hierdoor verklein je de kans dat er dingen verkeerd zullen gaan.  
  4. Gebruik ontspanningstechnieken: leer ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling, progressieve spierontspanning, en mindfulness om stress te verminderen en angstgevoelens te kalmeren. 
  5. Visualiseer succes: visualiseer jezelf met succesvolle resultaten en focus op positieve uitkomsten in plaats van te blijven hangen in negatieve scenario's. 
  6. Vermijd perfectionisme: accepteer dat fouten maken normaal is en deel van het leerproces. Wees niet bang voor feedback, niemand is namelijk perfect en het is belangrijk om van fouten te leren.  
  7. Zoek steun: praat over je gevoelens met vrienden, familie of een vertrouwenspersoon. Het delen van je zorgen kan opluchting bieden en nieuwe perspectieven bieden. 
  8. Beweeg en eet gezond: regelmatige lichaamsbeweging en een gezond dieet dragen bij aan een betere mentale gezondheid en kunnen de symptomen van faalangst verminderen. 
  9. Focus op het proces: richt je aandacht op het proces van leren en groeien in plaats van alleen op het eindresultaat. Waardeer de inspanning die je levert, ongeacht het resultaat.
  10. Zoek professionele hulp: Als faalangst je dagelijkse functioneren belemmert, overweeg dan om professionele hulp te zoeken bij een psycholoog of therapeut. Zij kunnen je helpen om effectieve strategieën te ontwikkelen om met faalangst om te gaan. 

Door deze tips toe te passen, kun je de impact van faalangst verminderen en met meer vertrouwen en veerkracht de uitdagingen van examens en andere stressvolle situaties tegemoet treden. Onthoud dat het normaal is om af en toe angstig te zijn, maar dat er altijd manieren zijn om deze gevoelens te overwinnen en te gedijen. 

Lukt het je niet om met behulp van deze tips je faalangst te overwinnen en beïnvloedt faalangst je dagelijks functioneren? Overweeg dan om professionele hulp te zoeken. Bij Psycholoog.nl helpen we je hier graag bij, bijvoorbeeld met behulp van cognitieve gedragstherapie. Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Neem direct contact op met ons aanmeldteam of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Het verschil tussen gezond nadenken en overmatig piekeren

(24-7-2024)

Iedereen zit wel eens met een probleem in zijn hoofd. Maar wanneer is iets gezond nadenken, en wanneer overmatig piekeren? Lees er hier meer over! Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat betekent het hier en nu in ACT?

(26-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze vierde blog alles over het hier en nu. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is acceptatie (ACT)?

(19-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze derde blog alles over acceptatie. Lees verder

Stoppen met alcohol drinken: de psychologische voordelen

(18-7-2024)

Mensen lijken zich bewuster te zijn van de gevolgen van alcoholgebruik. Lees verder