Soms kan je je heel erg overweldigd voelen door het leven. Je wil niet meer naar werk of studie en hebt eigenlijk ook helemaal geen zin om leuke dingen te doen. Wanneer je het wel doet dan achtervolgt het verdrietige gevoel je. Je voelt heel veel, maar weet eigenlijk niet waar het vandaan komt. Je bent ook niet echt bewust hoe en wanneer het gevoel is ontstaan. Je wil het liefste dit ook helemaal niet voelen en je doet alsof er niks aan de hand is. Je ziet anderen door gaan met het leven en je krijgt het gevoel dat jij vastloopt. Je voelt je gewoon niet meer jezelf. Je denkt bij jezelf waarom voel ik me eigenlijk zo. Wat is er nou eigenlijk met mij aan de hand?  

Wat is er met mij aan de hand?  

Ik kan me goed voorstellen dat wanneer je deze vraag aan jezelf stelt je alleen en verdwaalt kan voelen. Misschien is het geruststellend om te horen dat heel veel mensen op een gegeven punt in hun leven deze vraag aan zichzelf stellen. In de hedendaagse en vooral de Westerse samenleving lijkt het ook een norm te zijn om elk moment je gelukkig en blij te voelen. Daarom zijn mensen het vaak niet geheel gewend om zich slecht te voelen.

Vaak gaat dit ook gepaard met het wegstoppen van emoties, vervelende gevoelens en gebeurtenissen. Je kan onbewust last hebben van gebeurtenissen van vroeger of vervelende gevoelens die je op het moment zelf niet actief hebt verwerkt. Wanneer deze emoties alsnog omhoog komen dan kan je je erg overvallen voelen.  

Hoe kan een psycholoog mij meer helpen om inzicht te krijgen?  

In therapie ga je open in het gesprek met een psycholoog. Een goede psycholoog luistert zonder oordelen naar jouw gevoelens, gedachtes en ervaringen. Beetje bij beetje leer je ook steeds beter naar je eigen gevoelens te luisteren. Je kan eerder herkennen wanneer je je verdrietig, boos en angstig voelt, waardoor dit gevoel is ontstaan en wat het gevoel aanwakkert. Je leert steeds beter begrijpen wat er in jou afspeelt. Het krijgen van meer inzicht kan jou helpen om meer grip te krijgen op je gevoelens. 

Wat voor invloed heeft het gesprek met een psycholoog op jou?  

  • Het geeft jou meer inzicht op je problemen en gevoelens 
  • Je kan je er sterker door voelen  
  • Het helpt met het verwerken van gebeurtenissen  
  • Je kan meer frisse inzichten krijgen op je leven  
  • Je leert gezondere keuzes te maken
  • Je leert gezondere coping strategieën ontwikkelen  
  • Je leert op andere manier naar dingen te kijken  

Wil jij graag in gesprek met een psycholoog? Psycholoog.nl kan jou hierbij helpen. Lees meer over hoe het maken van een afspraak werkt. Neem contact met ons op of plan een vrijblijvend adviesgesprek in.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Veelvoorkomende misvattingen over online therapie

(18-6-2024)

Er worden nog steeds een aantal vraagtekens gezet achter deze vorm van geestelijke hulpverlening. In deze blog bespreken we de meest voorkomende misvattingen. Lees verder

De kracht van de transdiagnostische aanpak

(6-6-2024)

Bij Psycholoog.nl kijken we verder dan diagnoses en richten we ons op jouw unieke verhaal. Lees verder

E-health in therapie: ga online aan de slag

(10-1-2024)

De hedendaagse zorg vindt steeds meer digitaal plaats; online consulten of het inzien van doktersuitslagen. Wat zijn de voor- en nadelen hiervan? En welke vorme… Lees verder

Hoe plan je een afspraak bij Psycholoog.nl?

(16-8-2023)

Wil jij graag in gesprek met een psycholoog? Lees hier hoe je een traject start bij Psycholoog.nl! Lees verder