Als je op zoek bent naar psychologische hulp, kom je al snel termen tegen als verzekerde zorg en onverzekerde zorg. Maar wat betekent dat nu precies? En belangrijker nog: wat past het beste bij jou? In deze blog leggen we het verschil helder uit, zodat jij weet waar je aan toe bent.

Verzekerde zorg

Psychologische zorg wordt in sommige gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. Dit geldt bijvoorbeeld voor hulp bij klachten als depressie, angststoornissen of trauma’s die voldoen aan de criteria van een 'DSM-diagnose' (een officieel erkende psychische stoornis). Hiervoor heb je wel een verwijsbrief van de huisarts nodig.

Wat betekent dat concreet?

  • Je krijgt een verwijsbrief van de huisarts.
  • De behandeling wordt (deels) vergoed vanuit je basisverzekering. Houd er rekening mee dat de kosten eerst verrekend worden met je eigen risico (meestal €385 per jaar).
  • De behandeling moet plaatsvinden bij een praktijk die contracten heeft met jouw zorgverzekeraar.
  • De zorg is vaak meer gericht op diagnostiek en behandeling volgens vaste protocollen.

Voor sommige mensen is dit een fijne optie: het biedt structuur en wordt deels vergoed. Maar deze vorm van zorg kan ook nadelen met zich meebrengen, zoals wachttijden, beperkte sessies en minder ruimte voor persoonlijke invulling.

Onverzekerde zorg

Onverzekerde zorg betekent dat je zelf betaalt voor je gesprekken met een psycholoog, zonder tussenkomst van de huisarts of zorgverzekeraar. Hier is geen officiële DSM-diagnose nodig en de psycholoog heeft volledige vrijheid om de behandeling vorm te geven op basis van jouw hulpvraag.

Wat zijn de voordelen hiervan?

  • Je kunt direct terecht, zonder wachtlijst of verwijsbrief.
  • De focus ligt op jou als persoon, niet op een diagnose.
  • Meer vrijheid in behandelmethode en het aantal sessies.
  • Alles blijft buiten je medisch dossier.

Meer lezen over de voordelen van onverzekerde zorg? Klik dan hier.

Voor wie bijvoorbeeld worstelt met levensvragen, stress, burn-outklachten, rouw of relatieproblemen, kan onverzekerde zorg een laagdrempelige en passende keuze zijn.

Wat past bij jou?

Welke optie beter passend is hangt af van jouw situatie en wensen. Heb je klachten die vallen onder een diagnose zoals depressie of angst, en wil je dat de zorg (deels) vergoed wordt? Dan is verzekerde zorg een logische stap. Wil je liever snel en persoonlijk geholpen worden, zonder diagnose of medische registratie? Dan is onverzekerde zorg misschien meer iets voor jou.

Bij Psycholoog.nl bieden we uitsluitend onverzekerde zorg. Dat betekent dat jij centraal staat, niet de regels. Samen met de psycholoog kijk je wat jij nodig hebt om verder te komen. Binnen een week kan je al aan de slag met een deskundige psycholoog.

Twijfel je welke zorg het beste bij jouw situatie past? We denken graag met je mee! Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek in. Tijdens dit gesprek bespreek je jouw klachten met ons aanmeld- en adviesteam, waarna zij je adviseren over de zorg die het beste aansluit bij jouw behoeften.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

ADHD of ADD: klachten die je misschien niet herkent

(18-7-2025)

In deze blog lees je welke signalen vaak over het hoofd worden gezien en hoe therapie kan helpen om meer rust, structuur en grip te krijgen op je dagelijks leve… Lees verder

Mijn therapie helpt niet, wat nu?

(14-7-2025)

Voelt therapie als worstelen in plaats van helen? Je bent niet de enige. Lees hier wat helpt. Lees verder

Zelfhulpboeken: waarom het niet altijd helpt

(11-7-2025)

Er bestaan tal van boeken die beweren je te kunnen helpen bij mentale klachten, maar is dit altijd zo? Lees er hier meer over! Lees verder

Hoe herken je een mentale terugval?

(10-7-2025)

Wat is het onderscheid tussen het natuurlijk fluctueren van je gemoedstoestand, en een systematische verergering van klachten? We leggen het je uit in deze blog… Lees verder