Isolofobie ook wel soms autofobie, monofobie of eremofobie genoemd, is de angst voor eenzaamheid en om alleen te zijn. Mensen met isolofobie voelen een extreme angst wanneer ze alleen zijn of wanneer ze denken aan een situatie of moment waarin ze alleen gaan zijn. Het gaat hier niet alleen om de angst om fysiek alleen te zijn, maar ook om emotioneel alleen zijn. Vaak kan iemand met isolofobie zich in een kamer vol mensen nog steeds alleen voelen door gedachten en gevoelens dat ze niet gewenst en geliefd zijn of verlaten of genegeerd worden. De angst voor eenzaamheid kan soms zo extreem zijn dat het invloed heeft op het dagelijks functioneren van personen met isolofobie.  

Wat zijn mogelijke oorzaken voor isolofobie?    

Isolofobie is een angststoornis die een intens en vaak buiten proportioneel gevoel van gevaar en angst kan veroorzaken wanneer een persoon geconfronteerd wordt met alleen zijn. Het verlaten en in de steek gelaten voelen in de kindertijd kan mogelijk een rol spelen in het ontwikkelen van isolofobie. Ervaringen zoals een belangrijk persoon verliezen kunnen ook een rol spelen in het ontwikkelen van een angst om alleen te zijn. Dit laat zien dat een onderliggende kern van de angst om alleen te zijn, vaak ligt in de angst om in de steek gelaten te worden.

Wat zijn de symptomen van isolofobie?  

Isolofobie kan zich op verschillende manieren uiten in verschillende personen. Op het moment dat je de angst voelt kun je ook fysieke symptomen ervaren. Hieronder worden een aantal symptomen beschreven die voorkomen bij personen met isolofobie.  

Emotionele symptomen:  

  • Extreme angstgevoelens wanneer je alleen bent, gaat zijn of je alleen voelt.  
  • Extreme angstgevoelens bij de gedachte om buitengesloten of achtergelaten te worden.  
  • Doemgedachtes dat mensen die veel voor je betekenen je gaan bedriegen of verlaten. 
  • Alles proberen te doen om niet alleen te zijn of alleen gelaten te worden. Bijvoorbeeld door bevestiging te vragen dat je niet verlaten gaat worden, je enorm aan te passen aan personen of juist controlerend gedrag te vertonen.  
  • Overbezorgd zijn dat er iets gaat gebeuren met de personen waar je van houdt. 
  • Je geïsoleerd en alleen voelen, ook al ben je omringd met mensen.  

Fysieke symptomen:  

  • Paniekaanvallen  
  • Moeite met slapen  
  • Misselijk voelen en niet op je gemak voelen 
  • Pijn in je hart  
  • Toename in hartslag  
  • Trillen  
  • Zweten 
  • Duizeligheid of flauwvallen  
  • Moeite hebben met ademhalen  
  • Desoriëntatie en verwarring  

Hoe kan je met isolofobie omgaan?  

Extreme vormen van isolofobie kunnen je dagelijks functioneren en de kwaliteit van je leven negatief beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om hiervoor een afspraak te maken bij een psycholoog. Het doel van de behandeling gaat zijn om de angst om alleen te zijn aan te pakken zodat je je meer op je gemak gaat voelen wanneer je alleen bent. Naast een afspraak maken met een psycholoog zijn er enkele stappen die je kan ondernemen om beter met de angst om te gaan.  

Heb je last van een angst voor eenzaamheid en om alleen te zijn? Dan kun je vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Het belang van hobby's voor je mentale gezondheid

(15-11-2024)

Hobby's kunnen een grote impact hebben op onze stemming, sociale interacties en ons stressniveau. Lees er in deze blog meer over! Lees verder

De impact van verkiezingsuitslagen: hoe om te gaan met politieke stress?

(13-11-2024)

De verkiezingsuitslagen kunnen een hoop emoties teweeg brengen: vreugde en hoop, of juist angst en hopeloosheid. Lees verder

Hoe therapie je kan helpen om jezelf beter te begrijpen

(12-11-2024)

Een psycholoog kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je gedrag en gevoelens. Lees er hier meer over! Lees verder

Hoe kan cognitive reframing ons helpen omgaan met tegenslagen

(7-11-2024)

Het herstructureren van negatieve gedachten kan ons helpen om nieuwe perspectieven van onze problemen te zien! Lees verder