We ervaren allemaal wel eens een stressvolle situatie. Iedereen gaat hier anders mee om. Door mindfulness-based stress reduction kan je leren hoe je ontspanningsoefeningen kan gebruiken om je stress beter te reguleren.  

Wat is mindfulness-based stress reduction? 

Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) is een programma dat is ontwikkeld in de jaren 70. Het programma combineert meditatie, lichaamsbeweging en bewuste aandachtstraining om stress te verminderen en het welzijn te verbeteren. De kernprincipes van MBSR omvatten het beoefenen van mindfulness, dit is het bewust worden van de huidige ervaring zonder oordeel, en het ontwikkelen van een accepterende houding ten opzichte van gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties. 

Tijdens MBSR wordt er aangemoedigd om dagelijkse mindfulness-oefeningen te beoefenen, zoals zitmeditatie, een lichaamsscan en yoga, om meer bewustzijn te ontwikkelen over hun gedachten, emoties en reacties op stressvolle situaties. Door regelmatige MBSR kunnen mensen leren om effectiever met stress om te gaan, emotionele veerkracht op te bouwen en een dieper gevoel van welzijn te ervaren. MBSR wordt wereldwijd gebruikt als een complementaire aanpak voor de behandeling van diverse psychische en fysieke gezondheidsproblemen, waaronder depressie, angst, chronische pijn en burn-out. 

Hoe ziet een MBSR oefening eruit?  

Een mindfulness-based stress reduction oefening kan verschillende vormen aannemen, maar een veel gebruikte oefening is de zitmeditatie. Hieronder wordt uitgelegd hoe je deze oefening kan uitvoeren:  

  • Ga op een comfortabele stoel zitten, met een rechte rug maar ontspannen houding. Sluit je ogen als je dat fijn vindt, maar het is ook prima om ze open te houden met een zachte focus op een punt voor je. 
  • Breng je aandacht naar je ademhaling. Voel de sensaties van inademing en uitademing in je lichaam. Probeer zoveel mogelijk door je buik te ademen en niet te snel te ademen.  
  • Wanneer je gedachten afdwalen, merk dit dan op zonder jezelf te veroordelen, en breng vriendelijk je aandacht terug naar je ademhaling. 
  • Richt vervolgens je aandacht op andere sensaties in je lichaam, zoals de sensaties van zitten, de temperatuur van de lucht op je huid, of eventuele spanning of ontspanning die je voelt. 
  • Blijf gedurende 10-15 minuten zitten en observeer je ademhaling en lichamelijke sensaties, waarbij je je bewust blijft van het hier en nu.  

Dit is een van de oefeningen die je kunt uitvoeren om je stresslevel te verminderen. Je kunt dit op elk moment van de dag uitvoeren.  

Hoe kan mindfulness-based stress reduction mij helpen?  

MBSR kan je welzijn op verschillende manieren verbeteren. Door ontspanningsoefeningen te doen kan je stresslevel verminderen. Je herkent stress signalen eerder in je lichaam, waardoor je er eerder op kan reageren. Daarnaast kun je door mindfulness oefeningen een betere emotieregulatie ontwikkelen. Je leert je emoties erkennen en zonder oordeel te ervaren.  

Mindfulness oefeningen kunnen bijdragen aan een betere slaapkwaliteit. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om te ontspannen voordat je gaat slapen. Het kan je ook helpen om je concentratie te verbeteren. Deze effecten ontstaan niet direct, maar komen geleidelijk door oefening en herhaling. Uiteindelijk kan het een waardevolle toevoeging zijn aan je mentale welzijn.  

Ervaar jij stress en wil je hier graag met een psycholoog over in gesprek? Wil je meer informatie over onze werkwijze? Neem direct contact met ons op of plan een adviesgesprek in met ons aanmeldteam.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Hoe kan je muziek gebruiken om je mentale welzijn te verbeteren?

(12-4-2024)

Lees in deze blog meer over hoe muziek jouw hersenen beïnvloedt en hoe je dit kan toepassen in je dagelijks leven! Lees verder

De rol van beloningsmechanismen in gameverslaving

(9-4-2024)

Een gameverslaving komt steeds meer voor. Hoe komt dit? Lees in deze blog meer over de rol van beloningsmechanismen in gameverslaving! Lees verder