Het aantal mensen met mentale klachten in Nederland neemt toe, maar tegelijkertijd staan de wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) onder druk. Wie kampt met psychische problemen en zich aanmeldt voor professionele hulp, moet vaak maanden wachten voordat de behandeling daadwerkelijk begint. In die periode sta je er niet alleen voor: overbruggingshulp kan het verschil maken.

Wat is overbruggingshulp?

Overbruggingshulp is tijdelijke ondersteuning voor mensen met mentale klachten die op een wachtlijst staan voor psychologische behandeling in de GGZ. Deze hulp is gericht op het verlichten van klachten, het voorkomen van achteruitgang, en het vergroten van veerkracht totdat een intensievere behandeling kan starten.

Het is dus géén vervanging van behandeling, maar een steun in de tussentijd. Het doel is dat je niet stil hoeft te staan in je herstelproces, ondanks de wachttijd.

Voor wie is het bedoeld?

Overbruggingshulp is geschikt voor mensen:

  • Die op een wachtlijst staan voor psychologische zorg.
  • Met lichte tot matig ernstige klachten zoals somberheid, angst, stress of burn-outverschijnselen.
  • Die behoefte hebben aan praktische handvatten, psycho-educatie of een luisterend oor in de tussentijd.

Bij zwaardere klachten of crisissituaties is direct contact met huisarts of crisisdienst belangrijker dan overbruggingshulp.

Hoe ziet overbruggingshulp eruit?

De invulling van overbruggingshulp kan verschillen per persoon, afhankelijk van de hulpvraag en de beschikbare ondersteuning. Denk aan:

  • Gesprekken met een psycholoog of coach die laagdrempelig steun biedt.
  • Psycho-educatie, waarin je leert over je klachten en hoe je ermee om kunt gaan.
  • Praktische oefeningen zoals ademhalingstechnieken of het opstellen van een dagstructuur.
  • Online zelfhulpmodules die je zelfstandig of met een begeleiding doorloopt.

Waarom is overbruggingshulp belangrijk?

Lang wachten zonder ondersteuning vergroot het risico dat klachten verergeren. Overbruggingshulp kan dit voorkomen door rust en overzicht te bieden. Zo kan je tijdens de overbruggingshulp alvast met de psycholoog nadenken over je doelen voor de toekomstige behandeling. Ook kan deze vorm van ondersteuning het gevoel verminderen dat je er alleen voor staat. Veel mensen ervaren overbruggingshulp als een waardevolle eerste stap in hun herstelproces.

Overbruggingshulp bij Psycholoog.nl

Bij Psycholoog.nl geloven we dat mentale zorg toegankelijk en persoonlijk moet zijn, ook tijdens het wachten. Daarom bieden we overbruggingsgesprekken aan met ervaren psychologen. We denken met je mee, luisteren naar jouw verhaal en bieden ondersteuning totdat je terecht kunt bij je hoofdbehandelaar.

Heb je mentale klachten en sta je op een wachtlijst? Of weet je even niet waar je moet beginnen? Neem gerust contact met ons op of plan een gratis adviesgesprek in 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

5 praktische manieren waarop overbruggingshulp kan helpen

(13-5-2025)

Door lange wachtlijsten kan het vaak een tijd duren voordat je de juiste hulp krijgt. Overbruggingshulp kan hier een uitkomst bieden. Lees hier meer over hoe de… Lees verder

De rol van kernopvattingen in CGT: welke overtuigingen sturen jouw leven aan?

(8-5-2025)

Kernopvattingen zijn diepgewortelde overtuigingen die je hebt over jezelf, anderen en de wereld. Lees verder

Wat is het verschil tussen cognitieve gedragstherapie en schematherapie?

(2-5-2025)

Er bestaan een tal van therapeutische behandelmethoden. Twee van deze methoden zijn CGT en schematherapie. Lees hier het verschil tussen de twee! Lees verder

Wat als therapie niet direct effect heeft?

(18-4-2025)

Therapie is vaak een langdurig proces. Hierdoor kan het voelen alsof therapie niet effectief is. Lees er hier meer over! Lees verder