De geestelijke gezondheidszorg kampt al jaren met wachtlijsten die alleen maar langer worden. Deze wachtlijsten kunnen een negatief effect hebben op jouw klachten. Heb jij hier last van? Lees hier wat de mogelijkheden zijn om verergerde klachten te voorkomen. 

Oorzaken wachtlijsten GGZ 

De meeste mensen zijn inmiddels wel bekend met de lange wachtlijsten bij de geestelijke gezondheidszorg, maar waar zijn deze wachtlijsten nou eigenlijk afkomstig van? De Inspectie gezondheidszorg en Jeugd stelt enerzijds dat de oorzaak van de lange wachttijden in de GGZ ligt bij de samenwerkingen onderling en bij de capaciteitstekorten in de zorg. Aan de andere kant is er ook een vergrootte vraag om psychische hulp die meespeelt bij de wachttijden. Zo stonden er in 2022 80.000 mensen op de wachtlijst voor de geestelijke gezondheidszorg, waar de wachttijd soms wel 30 weken bedraagt.  

Verergeren van klachten  

De wachtlijstproblematiek brengt uiteindelijk alleen maar meer zorgen en vervolgens ook verergerde klachten met zich mee. Hierdoor wordt de nood voor psychische hulp alleen maar groter. De wachtlijsten zijn dus een neerwaartse spiraal: mentale klachten verergeren gedurende de wachtlijstperiode. Zo kunnen klachten die als mild/matig zijn begonnen, zich uiteindelijk ontwikkelen tot hevigere klachten, waarbij ook meer psychische hulp noodzakelijk is.  

Er is vaak schaamte voor psychische klachten waardoor mensen in het algemeen al later hulp zoeken. Wanneer er dan ook nog eens een lange periode overheen gaat waarin zij moeten wachten op hulp, kan dit veel extra problematiek met zich meebrengen.  

De algemene gedachte is dat je voor psychische hulp een verwijzing van de huisarts en een vastgestelde diagnose nodig hebt. Dit is ook zeker het geval voor afspraken op locatie met een GGZ psycholoog. Maar er zijn ook andere mogelijkheden waarbij je geen verwijzing en/of diagnose nodig hebt; via online therapie bijvoorbeeld. Bij ons kan je gelijk terecht en dezelfde week nog een afspraak met onze psycholoog hebben staan. Dit kan dan voor een eenmalig gesprek zijn of voor de start van een traject.  

Overbruggingshulp 

Online therapie kan ook ingezet worden als overbruggingshulp. Wij bieden dan hulp wanneer je al aangemeld bent bij een psycholoog, en te horen hebt gekregen dat het weken tot maanden kan duren voor een eerste gesprek. De hulp die wij bieden heet overbruggingshulp en houdt in dat de psycholoog jou gaat helpen om de tijd te overbruggen. Dit kan door middel het geven van advies, psycho-educatie of door jou je verhaal te laten doen. Wil je graag meer informatie over overbruggingshulp of wil je hier graag over praten met een psycholoog? Klik dan hier 

Heb jij last van de lange wachtlijsten in de GGZ en wil je hier hulp bij om de tijd te overbruggen of sta jij open voor online therapie? Plan een gratis adviesgesprek in of neem contact met ons op.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder

Wat is ReAttach?

(16-4-2024)

Lees in deze blog meer over de ReAttach methode en hoe het kan helpen bij mentale klachten. Lees verder

Hoe kan je muziek gebruiken om je mentale welzijn te verbeteren?

(12-4-2024)

Lees in deze blog meer over hoe muziek jouw hersenen beïnvloedt en hoe je dit kan toepassen in je dagelijks leven! Lees verder