Je ademhaling gaat snel, je voelt je duizelig en krijgt hoofdpijn: je hebt een hyperventilatie aanval. Maar wat is hyperventilatie nu precies? En is het gevaarlijk? Wat kun je er eigenlijk tegen doen om het te verminderen? Lees het hier! 

Wat is hyperventilatie?  

Iedereen ademt, gelukkig. Dit gaat vanzelf. Wanneer je hyperventileert, haal je te snel of te diep adem. Hyperventilatie kun je herkennen aan:  

  • Pijn op de borst en hartkloppingen 
  • Tintelingen in de handen en een droge mond 
  • Hoofdpijn en misselijkheid 
  • Benauwdheid en duizeligheid 

Als je deze symptomen ervaart, kan het voelen alsof er iets ernstigs aan de hand is, bijvoorbeeld een hartaanval. Een hyperventilatie aanval is niet gevaarlijk, ook al kan dit wel zeker zo voelen. Er is een verschil tussen een snelle ademhaling en hyperventilatie. Wanneer je sport is het bijvoorbeeld heel normaal om een snelle ademhaling te hebben. Een hyperventilatie aanval kan je overkomen terwijl je stil zit in een stoel. Dan is een snelle ademhaling niet normaal. Een hyperventilatie aanval kan een terugkerend probleem zijn.  

Wat zijn de oorzaken van hyperventilatie?  

Wanneer je een spannende situatie meemaakt, maakt het lichaam stresshormonen aan. Een voorbeeld van een stresshormoon is adrenaline. Tijdens een stresssituatie ga je automatisch sneller ademen en gaat je hart sneller kloppen. Je lichaam maakt zich klaar om te reageren op acuut gevaar. Wanneer je hyperventileert, worden deze processen in gang gezet terwijl je niet in een stresssituatie zit. Dit ontstaat vaak door angst, spanning, oververmoeidheid of stress. Je ademhaling raakt dan van slag.  

Hoe kan ik mijn hyperventilatie verminderen? 

Als je last hebt van hyperventilatie, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om deze klachten te verminderen.  

  • Probeer te achterhalen waar de spanning vandaan komt. Een hyperventilatieaanval is een symptoom van stress of angst. Wanneer je deze angst- of stressklachten aanpakt, zullen de hyperventilatie klachten waarschijnlijk verdwijnen.  
  • Zoek afleiding wanneer je een hyperventilatie aanval voelt opkomen. Neem een slokje water of praat met iemand anders. Wanneer je je focus legt op iets anders, zal je minder bewust bezig zijn met je ademhaling.  
  • Probeer je ademhaling te controleren. Door te focussen op het verlangzamen van je ademhaling kunnen de klachten verminderen.  
  • Probeer een goede houding aan te houden. Wanneer je hyperventileert ga je sneller voorovergebogen zitten. Hierdoor is het lastiger om diep door je buik te ademen. Probeer daarom rechtop te blijven zitten.  

Er werd lang gedacht dat in- en uitademen in een papieren zak kan helpen tegen hyperventileren. Dit is echter niet waar. Huisartsen geven aan dat dit geen goede methode is om een hyperventilatie aanval onder controle te houden.  

Heb je hier vragen over of wil je hierover met een psycholoog praten? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem contact op met ons aanmeldteam of plan een vrijblijvend adviesgesprek in.   

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychosomatiek: Hoe Gedachten Ons Lichaam Beïnvloeden

(14-11-2024)

Ontdek de krachtige wisselwerking tussen geest en lichaam en hoe stress en emoties fysieke klachten kunnen veroorzaken. Lees verder

Mentale onrust en fysieke symptomen

(16-10-2024)

Onrust in je hoofd zorgt naast mentale klachten vaak ook voor fysieke symptomen. Lees er hier meer over! Lees verder

De Schaduwzijde van Succes

(10-10-2024)

Succes najagen lijkt de sleutel tot geluk, maar te veel focus op presteren kan juist het tegenovergestelde bereiken. Ontdek hoe het streven naar meer soms ten k… Lees verder

Ziekteverzuim en stress: een probleem op de werkvloer

(27-9-2024)

Verzuim door stress op de werkvloer is een groeiend probleem. Welke factoren liggen hieraan ten grondslag? Lees het hier! Lees verder