In de wereld van therapie bestaan er veel verschillende behandelvormen. Onze psycholoog Eline werkt onder andere met Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en Cognitieve Gedragstherapie (CGT). Maar wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen deze twee therapievormen? In deze blog leggen we het je uit.

ACT helpt je om afstand te nemen van gedachten die je geluk in de weg staan, terwijl CGT zich richt op het actief veranderen van negatieve gedachten.

Overeenkomsten

Hoewel Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en Cognitieve Gedragstherapie (CGT) verschillende accenten leggen, delen ze ook een sterke basis. Beide therapievormen zijn evidence-based:

Evidence-based betekent dat een therapievorm of behandeling gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat het daadwerkelijk effectief is. Met andere woorden: de aanpak is getest in de praktijk, en de resultaten laten zien dat het helpt bij het verminderen van klachten of het verbeteren van welzijn.

Daarnaast richten beiden therapievormen zich op het verminderen van psychische klachten door gedachten, gevoelens en gedrag onder de loep te nemen. Ze helpen cliënten om meer grip te krijgen op hun innerlijke belevingswereld en bieden een ondersteuning bij het aanleren van gewenster gedrag. Zowel ACT als CGT maken gebruik van oefeningen en huiswerkopdrachten om inzichten om te zetten in actie en zijn vaak gestructureerd en doelgericht opgebouwd.

Verschillen

Hoewel ACT en CGT een aantal overeenkomsten hebben, verschillen ze in benadering en doel. Waar CGT uitgaat van het corrigeren van negatieve of ongewenste gedachten, richt ACT zich juist op het accepteren van deze gedachten zonder erdoor meegesleept te worden. ACT streeft naar psychologische flexibiliteit terwijl CGT vooral inzet op cognitieve herstructurering:

Psychologische flexibiliteit is het vermogen om bewust te handelen in lijn met je eigen persoonlijke waarden, ondanks moeilijke emoties of gedachten.

Cognitieve herstructurering oftewel het uitdagen en veranderen van irrationele denkpatronen.

De belangrijkste verschillen zijn:

  • Doel van therapie: Cognitieve Gedragstherapie (CGT) richt zich voornamelijk op het herkennen en actief veranderen van negatieve of vertekende gedachten die leiden tot emotionele problemen en ongewenst gedrag. Het doel is om deze denkpatronen te vervangen door realistischere en helpende gedachten, waardoor het gedrag en de gevoelens verbeteren. Acceptance and Commitment Therapy (ACT) legt daarentegen de nadruk op het accepteren van gedachten en gevoelens zoals ze zijn, zonder ertegen te vechten of ze te proberen te veranderen. In plaats daarvan moedigt ACT je aan om te leven naar je persoonlijke waarden en doelen, ook als je last hebt van moeilijke emoties of onaangename gedachten. 
  • Omgaan met gedachten: CGT daagt gedachten uit; ACT leert je afstand nemen van gedachten.
  • Kernbegrippen: CGT gebruikt cognitieve herstructurering; ACT werkt met acceptatie, defusie en waarden.

Wat is passend voor mij?

Zoals je hebt kunnen lezen, verschillen ACT en CGT in aanpak en doelstelling. Misschien vraag je je daarom af: “Welke therapie past het beste bij mij?” Bij Psycholoog.nl geloven we dat niemand hetzelfde is, en daarom bieden we altijd therapie op maat.

Zowel Cognitieve Gedragstherapie (CGT) als Acceptance and Commitment Therapy (ACT) kunnen effectief zijn, maar welke methode het beste bij jou aansluit, hangt af van jouw persoonlijke situatie, klachten en voorkeuren. CGT is vaak geschikt voor mensen die willen werken aan het actief veranderen van negatieve gedachten en het ontwikkelen van praktische vaardigheden, bijvoorbeeld bij angst- of stemmingsklachten. ACT kan juist bijzonder waardevol zijn voor wie moeite heeft met het accepteren van lastige emoties en wil leren leven vanuit zijn of haar eigen waarden. Daarom kijken we bij Psycholoog.nl nauwkeurig naar jouw unieke behoeften en combineren we indien gewenst elementen uit beide therapieën, zodat jij precies die ondersteuning krijgt die past bij jouw persoonlijke groeiproces.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact op door ons te bellen op 085 27 333 39, of door een adviesgesprek te plannen. Wij bellen jou dan wanneer het jou het beste uitkomt. 

Meer blogs lezen? Klik dan hier.

 

Bronnen:

Hayes, S. C., Strosahl, K. D., & Wilson, K. G. (2012). Acceptance and Commitment Therapy: The Process and Practice of Mindful Change. Guilford Press.

Hofmann, S. G., Asnaani, A., Vonk, I. J., Sawyer, A. T., & Fang, A. (2012). The Efficacy of Cognitive Behavioral Therapy: A Review of Meta-analyses. Cognitive Therapy and Research, 36(5), 427–440. https://doi.org/10.1007/s10608-012-9476-1

Öst, L. G. (2008). Efficacy of the third wave of behavioral therapies: A systematic review and meta-analysis. Behaviour Research and Therapy, 46(3), 296–321. https://doi.org/10.1016/j.brat.2007.12.005

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De rol van zelfbewustzijn bij het ontwikkelen van emotionele intelligentie

(15-5-2025)

Emotionele intelligentie is een belangrijk onderdeel van mentaal welzijn. Een aspect van emotionele intelligentie is zelfbewustzijn. Lees er hier meer over! Lees verder

Wat is overbruggingshulp bij mentale klachten?

(14-5-2025)

Overbruggingshulp is tijdelijke ondersteuning voor mensen met mentale klachten die op een wachtlijst staan. Lees verder

5 praktische manieren waarop overbruggingshulp kan helpen

(13-5-2025)

Door lange wachtlijsten kan het vaak een tijd duren voordat je de juiste hulp krijgt. Overbruggingshulp kan hier een uitkomst bieden. Lees hier meer over hoe de… Lees verder

De rol van kernopvattingen in CGT: welke overtuigingen sturen jouw leven aan?

(8-5-2025)

Kernopvattingen zijn diepgewortelde overtuigingen die je hebt over jezelf, anderen en de wereld. Lees verder