Depressie is een vorm van een stemmingsstoornis die vaak voorkomt en ook bekend is bij mensen. Toch zijn er een aantal symptomen van depressie die minder bekend zijn, bijvoorbeeld besluiteloosheid. Er is ook een vorm van depressie die minder bekend is. Lees er meer over in deze blog! 

Wat is depressie? 

Depressie is een vorm van een stemmingsstoornis waarbij je je lusteloos, moe en somber voelt. Ongeveer 20% van de Nederlanders krijgt een depressie in zijn of haar leven. Het is daarom een van de meest voorkomende psychische ziektes in Nederland. Vrouwen hebben iets vaker last van depressieve klachten dan mannen. Ook kinderen kunnen een depressie ontwikkelen. Wil je meer lezen over depressie, klik dan hier. 

Er zijn een aantal symptomen van depressie die bekend zijn, zoals bijvoorbeeld vermoeidheid en eenzaamheid. Toch zijn er een aantal symptomen van depressie die minder bekend zijn. Hieronder vind je een aantal symptomen van depressie die minder bekend zijn. 

Minder bekende symptomen van depressie 

Symptomen van depressie kun je onderverdelen in lichamelijke en psychische symptomen. Een lichamelijk symptoom van depressie is bijvoorbeeld slaapproblemen. Een voorbeeld van een psychische klacht bij depressie is interesseverlies. Hieronder worden de minder bekende symptomen van depressie genoemd:  

Lichamelijke symptomen:  

 • Hoofdpijn 
 • Duizeligheid 
 • Weinig of juist veel eetlust 
 • Onverklaarbare pijn 
 • Minder zin in seks 
 • Hoge spierspanning
 • Geblokkeerde ademhaling 

Psychische symptomen:  

 • Gevoelens van angst 
 • Concentratieproblemen 
 • Besluiteloosheid 
 • Piekeren  
 • Je reageert en praat langzaam 
 • Je wil niets doen, of juist heel veel doen 

Atypische depressie 

Een fenomeen dat gerelateerd is aan dit onderwerp is atypische depressie. Dit is een vorm van depressie waar je naast de “gewone” symptomen van depressie, ook nog andere omgekeerde symptomen van depressie hebt. Je slaapt bijvoorbeeld heel veel, eet juist heel veel of voelt dat je armen en benen heel zwaar aanvoelen. Ook hebben mensen met een atypische depressie last van overgevoeligheid voor afwijzing. Je reageert dus erg sterk op je omgeving. Deze vorm van depressie is minder bekend dan de meer gangbare vorm van depressie waar alles somber en donker is.  

Wanneer je last hebt van depressieve klachten, kan het helpen om in gesprek te gaan met een psycholoog. Samen met deze psycholoog bespreek je wat jouw klachten zijn en hoe je dit het beste kan oplossen. Psycholoog.nl kan jou hierbij helpen. Plan een gratis adviesgesprek in of neem contact met ons op. 

Meer blogs lezen? Ga dan terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt: wat is acceptatie (ACT)?

(19-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze derde blog alles over acceptatie. Lees verder

Psychologische Voorbereiding op Pensioen

(17-7-2024)

Na jaren werken is het zover; pensioen. Maar hoe bereid je je hierop voor? Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is defusie?

(12-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze tweede blog alles over defusie. Lees verder

Narratieve therapie: het herschrijven van jouw verhaal

(4-7-2024)

Het herschrijven van je verhaal kan je helpen om een nieuw perspectief te zien. Lees hier wat narratieve therapie kan doen. Lees verder