Hechtingsstijlen spelen niet alleen een rol in persoonlijke relaties, maar hebben ook een aanzienlijke invloed op hoe we functioneren op de werkvloer. Onze manier van hechten, gevormd in de vroege kinderjaren, kan bepalen hoe we omgaan met collega's, leidinggevenden en stressvolle situaties. In deze blog lees je meer over de verschillende hechtingsstijlen en hun impact op het werk.  

De vier hechtingsstijlen en hun invloed op werkrelaties 

1. Veilige hechting 

Mensen met een veilige hechtingsstijl voelen zich op hun gemak in sociale interacties en vertrouwen zowel op hun eigen capaciteiten als op hun collega's. Deze mensen zijn doorgaans zelfverzekerd en open in communicatie. Daarnaast werken ze goed samen en hanteren ze conflicten op een efficiënte manier. Op de werkvloer fungeren ze als verbindende factor en zorgen ze voor een positieve werkvloer.  

2. Angstig-ambivalente hechting 

Mensen met deze hechtingsstijl zijn vaak bang om afgewezen te worden en zoeken bevestiging bij collega's en leidinggevenden. Ze zijn vaak overmatig afhankelijk van de goedkeuring van anderen en kunnen slecht omgaan met kritiek. Daarnaast hebben deze mensen een sterke behoefte aan begeleiding en structuur. Ze kunnen waardevolle teamleden zijn als ze de juiste ondersteuning krijgen, maar kunnen ook worstelen met stress en perfectionisme.  

3. Vermijdende hechting 

Individuen met een vermijdende hechtingsstijl geven de voorkeur aan onafhankelijkheid en kunnen moeite hebben met nauwe samenwerking. Ze hebben moeite met vertrouwen op anderen en kunnen afstandelijk zijn in samenwerking. Daarnaast zijn ze terughoudend bij het delen van emoties en gedachten. Hoewel ze goed kunnen presteren in zelfstandige rollen, kan hun neiging om zich af te zonderen tot problemen leiden.

4. Gedesorganiseerde hechting 

Mensen met een gedesorganiseerde hechtingsstijlen vertonen zowel angstige als vermijdende gedragingen. Zee kunnen onvoorspelbaar zijn in hoe ze met collega's omgaan. Ze vertonen vaak wisselend vertrouwen in anderen en hebben moeite met het reguleren van stress. Ook zijn ze meer gevoelig voor conflicten. Dit kan leiden tot uitdagingen in samenwerking, maar met de juiste ondersteuning kunnen deze mensen leren om stabielere werkrelaties op te bouwen.  

Hoe kun je hechtingsstijlen benutten op de werkvloer? 

Als werkgever kun je deze hechtingspatronen herkennen en je medewerkers ondersteunen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een open en eerlijke communicatie te faciliteren, waarbij je luistert naar de klachten van werknemers en ze probeert te begeleiden. Ook kun je collega's aansporen elkaar te helpen door begrip en empathie te tonen voor verschillen in hechtingsgedrag.  

Het is mogelijk om een hechtingspatroon te veranderen, ook als volwassene. Bewustwording kan hierbij helpen. Ook gesprekken met een psycholoog kunnen een werknemer helpen om meer inzicht te krijgen in de eigen patronen en welk effect dit heeft op de werkvloer. Bij Psycholoog.nl is het mogelijk om een werknemerstraject aan te gaan. Samen met jou en je werknemer kijken we naar de best passende hulp. Heb je vragen over het werknemerstraject?

Neem gerust contact op met ons aameld- en adviesteam om de mogelijkheden te bespreken. Dit kan door ons direct te bellen op  085 273 3339 of plan een vrijblijvend adviesgesprek in.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe de mentale gezondheid verschilt onder generaties

(4-2-2025)

Hoe verschillen babyboomers, generatie X, millennials en generatie Z in hun kijk op mentale gezondheid? Lees verder

De Psychologie van Tijdmanagement

(3-2-2025)

Werk slimmer, niet harder! Ontdek de psychologie achter effectief tijdmanagement en verhoog je productiviteit. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt over 75 hard: een mentale krachtproef of een recept voor burn-out?

(31-1-2025)

Een challenge die (online) veel populariteit vergaart is 75 hard. Wat houdt deze oefening in en werkt het om een gezonde leefstijl te bevorderen? Lees er in dez… Lees verder

Het Belang van Autonomie in Werkgeluk

(30-1-2025)

Autonomie op de werkvloer verhoogt werkgeluk, motivatie en productiviteit. Ontdek hoe bedrijven dit kunnen bevorderen! Lees verder