Zelfhulpboeken zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Zo zijn er boeken over het doorbreken van patronen, zelfvertrouwen vergroten of het krijgen van succes. Toch zijn er problemen die meer nodig hebben. In deze blog lees je meer over bij welke klachten een zelfhulpboek niet de oplossing kan bieden.  

Wanneer kan het wel helpen? 

Zelfhulpboeken kunnen een waardevolle manier zijn om met psychische klachten om te gaan. Er zijn bijvoorbeeld veel boeken geschreven over het omgaan met stress, het vinden van geluk en zingeving. Deze boeken zijn daarom ook het meest effectief als de klachten eenzijdig en mild zin. Denk bijvoorbeeld aan perfectionisme, uitstelgedrag, grenzen stellen of bij stressklachten. Ook wanneer je niet precies weet wat er aan de hand is, kan een zelfhulpboek helpen om woorden aan je gevoelens te geven. Dit kan al een eerste stap richting herstel zijn.  

Wanneer helpt het niet? 

Hoewel dit soort boeken waardevol kunnen zijn, is het geen wondermiddel. Bij meer complexe, diepgewortelde klachten is er vaak meer nodig dan een kant-en-klare oplossing. Denk bijvoorbeeld aan klachten als depressie, hechtingsproblematiek of persoonlijkheidsproblematiek.  

Als er sprake is van dit soort klachten is er meer nodig. Therapie kan helpen om inzicht te krijgen in de klachten, maar ook werken aan langdurige verandering. Bij hechtingsproblematiek en persoonlijkheidsproblematiek wordt er vaak gekozen voor schematherapie. Een zelfhulpboek dat hierop aansluit is het boek ‘patronen doorbreken’ van Hannie van Genderen, Gitta Jacobs en Laura Seebauer. Dit boek combineert informatie over schematherapie met praktische voorbeelden en invuloefeningen.  

Van lezen naar doen 

Een boek kan een toevoeging zijn, maar het is geen passende oplossing voor iedereen. Ook kan het helpen om meer inzicht en begrip te krijgen in je klachten, maar als je niets veranderd in de praktijk zal er ook geen verbetering optreden. Je blijft vastzitten in hetzelfde patroon. Soms is lezen ook een manier om actie te vermijden. Je bent wel bezig met je klachten, maar stelt moeilijke stappen wellicht nog uit.  

Mocht je nu wel graag aan de slag willen met een zelfhulpboek, zijn hier een aantal tips: 

  • Probeer actief te lezen: lees bijvoorbeeld met pen en papier en schrijf dingen op die je nuttig lijken.  
  • Kies kleine uitdagingen: pak niet alle klachten in een keer aan, maar deel doelen op in kleinere stukken. Bijvoorbeeld: “ik ga deze week elke dag één keer bewust ‘nee’ zeggen.” 
  • Praat erover: bespreek wat je lees met een vriend, familielid of collega. Samen nadenken biedt een ander perspectief op je klachten en vraagstukken.  

Een zelfhulpboek kan dus uitkomsten brengen, maar het is geen oplossing voor alle klachten. Het kan ondersteuning bieden door middel van praktische oefeningen. Toch is het belangrijk om bij meer complexe klachten op zoek te gaan naar professionele ondersteuning.  

Bij Psycholoog.nl bieden we hulp bij milde klachten als angst, stress en zingeving, maar ook bij meer complexe klachten als persoonlijkheidsproblematiek. Bij Psycholoog.nl kunnen we jou hierbij ondersteunen. Neem vrijblijvend contact op via 085 273 3339 of plan een gratis adviesgesprek in.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Mijn therapie helpt niet, wat nu?

(14-7-2025)

Voelt therapie als worstelen in plaats van helen? Je bent niet de enige. Lees hier wat helpt. Lees verder

Hoe herken je een mentale terugval?

(10-7-2025)

Wat is het onderscheid tussen het natuurlijk fluctueren van je gemoedstoestand, en een systematische verergering van klachten? We leggen het je uit in deze blog… Lees verder

Van leesstof tot denkstof: Uit je hoofd, in het leven

(9-7-2025)

Een andere houding aannemen tegenover je mentale klachten Lees verder

Therapie zonder DSM-label: kan dat?

(7-7-2025)

Het ontbreken van een DSM-classificatie betekent niet dat er geen diagnose (verklaring) is van de mentale klachten. Lees verder