Je hebt een therapietraject afgerond. Misschien voel je je opgelucht, trots of sterker. Maar misschien ook wat onzeker: hoe houd je dit vast zonder je psycholoog naast je? Veel mensen ervaren het einde van therapie als een nieuw begin; en dat is het eigenlijk ook. In deze blog geven we je handvatten om zelf verder te bouwen aan je herstel, op een manier die past bij jou.

Het einde van therapie is geen eindpunt

Therapie stopt niet zomaar. Je hebt waarschijnlijk gewerkt aan jezelf, nieuwe inzichten opgedaan en misschien patronen doorbroken die je al jaren in de weg zaten. Dat is waardevol, maar de echte uitdaging begint vaak daarna: hoe blijf je jezelf ondersteunen zonder wekelijkse gesprekken?

Daarom is het goed om even stil te staan bij wat jij nodig hebt om stabiel te blijven, of zelfs nog verder te groeien.

1. Sta stil bij wat je hebt geleerd

Een mooie eerste stap is terugkijken. Wat heeft therapie je gebracht? Welke tools gebruik je in het dagelijks leven? Misschien heb je geleerd hoe je grenzen stelt, of hoe je beter met stress omgaat. Door dit helder voor jezelf op te schrijven, maak je je groei concreet, en kun je er steeds weer op terugvallen als het nodig is.

Tip: Schrijf drie dingen op die je tijdens therapie hebt geleerd, en bedenk hoe je die in de komende maand actief wilt toepassen.

2. Zorg voor een stevige basis

Je hoeft jezelf niet dagelijks te analyseren om stabiel te blijven. Maar een goede basis helpt wel. Denk aan:

  • Vaste ritmes: op tijd naar bed, regelmatig eten, voldoende bewegen.
  • Rustmomenten: plan bewust tijd in om niets te 'moeten'.
  • Beweging: een korte wandeling helpt je brein en lijf al om tot rust te komen.
  • Sociale steun: blijf in contact met mensen bij wie je jezelf mag zijn.

3. Houd je mentale spieren warm

Net zoals je conditie terugzakt als je stopt met sporten, geldt dat ook voor mentale vaardigheden. De oefeningen die je in therapie hebt gedaan, blijven waardevol. Denk aan:

  • Schrijven in een dagboek
  • Oefeningen uit therapie toepassen
  • Meditatie of ademhalingstechnieken gebruiken bij spanning

Kies wat voor jou werkte en blijf het, in kleine stappen, oefenen. Zie het als onderhoud.

4. Blijf inchecken bij jezelf

Stel jezelf af en toe de vraag: hoe gaat het eigenlijk écht met me? Niet alleen op drukke of moeilijke dagen, maar juist ook tussendoor. Je kunt jezelf helpen door regelmatig een kort moment van zelfreflectie in te bouwen:

Wat gaat goed?

Waar loop ik tegenaan?

Wat zou ik nu nodig hebben?

Dit helpt je om op tijd signalen te herkennen en er iets mee te doen, voordat het te veel wordt. Zo kan je op tijd aan de bel trekken. 

5. Hulp vragen mag altijd

Soms merk je na verloop van tijd dat oude klachten toch weer terugkomen. Of dat je vastloopt in iets nieuws. Dat is niet gek, en het betekent zeker niet dat je 'terug bij af' bent. Het betekent alleen dat je op dit moment wat extra steun kunt gebruiken, en dat is oké.

Je kunt dan altijd opnieuw contact opnemen met je psycholoog, of je huisarts inschakelen. Soms zijn één of twee gesprekken al genoeg om weer verder te kunnen.

Een nieuw begin

Het einde van therapie is het begin van iets nieuws. Zelf verder gaan betekent niet dat je het allemaal alleen moet kunnen, maar wel dat je jezelf steeds beter leert dragen. Vertrouw op wat je hebt geleerd, wees mild voor jezelf, en weet dat je altijd opnieuw mag vragen om hulp.

Wil je (weer) in gesprek gaan met een psycholoog? Dat kan bij Psycholoog.nl! Plan dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek in. Tijdens dit gesprek bespreek je jouw klachten met ons aanmeld- en adviesteam, waarna zij je adviseren over de zorg die het beste aansluit bij jouw behoeften.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

ADHD of ADD: klachten die je misschien niet herkent

(18-7-2025)

In deze blog lees je welke signalen vaak over het hoofd worden gezien en hoe therapie kan helpen om meer rust, structuur en grip te krijgen op je dagelijks leve… Lees verder

Wat is het verschil tussen verzekerde en onverzekerde psychologische zorg?

(17-7-2025)

Twijfel je welke zorg het beste bij jouw situatie past? Lees dan verder! Lees verder

Mijn therapie helpt niet, wat nu?

(14-7-2025)

Voelt therapie als worstelen in plaats van helen? Je bent niet de enige. Lees hier wat helpt. Lees verder

Zelfhulpboeken: waarom het niet altijd helpt

(11-7-2025)

Er bestaan tal van boeken die beweren je te kunnen helpen bij mentale klachten, maar is dit altijd zo? Lees er hier meer over! Lees verder