De overgang van de zomer naar de herfst brengt vaak veranderingen met zich mee, niet alleen in de natuur, maar ook in ons dagelijks leven. De dagen worden korter, het weer wordt kouder en voor velen betekent het ook een drukker schema op het werk of op school. Deze combinatie van minder zonlicht, toenemende verplichtingen en stress kan invloed hebben op de mentale gezondheid. Juist in deze periode is zelfzorg belangrijk om in balans te blijven.

Tips

1. Omarm de seizoensverandering

De herfst is een periode van verandering en loslaten, net zoals de natuur dit doet; bladeren veranderen van kleur en worden losgelaten. In plaats van tegen deze verandering te vechten, kun je het gebruiken als een mogelijkheid om je eigen routines te bekijken. Sta stil bij wat voor jou niet meer werkt, en creëer ruimte voor nieuwe gewoontes die je welzijn ondersteunen. Dit kan iets kleins zijn, zoals het herinrichten van je werkplek voor meer rust, of het loslaten van perfectionistische gedachten die je stress geven.

2. Zorg voor voldoende daglicht

De kortere dagen en verminderde blootstelling aan zonlicht kunnen invloed hebben op je stemming. Veel mensen ervaren in de herfst een dip, en in sommige gevallen kan dit leiden tot seizoensgebonden depressie (SAD). Het is belangrijk om dagelijks wat zonlicht mee te pakken, ook al is het maar een korte wandeling in de ochtend of tijdens je lunchpauze. Daglicht helpt bij het reguleren van je biologische klok en bevordert de aanmaak van serotonine, een stof die bijdraagt aan een positieve stemming.

Mocht daglicht niet altijd mogelijk zijn, dan kan lichttherapie een goede oplossing zijn. 

3. Creëer een vaste routine

De herfst brengt vaak drukke schema’s met zich mee, of je nu terugkeert naar school, werk of andere verplichtingen. Een vaste routine helpt om structuur aan te brengen in je dag, wat op zijn beurt stress kan verminderen. Plan tijd in voor zelfzorgmomenten, zoals sporten, mediteren of een hobby die je ontspanning geeft.

Een goede ochtendroutine kan je helpen om de dag met meer energie en focus te beginnen. Denk aan een vast ritueel zoals yoga, een kop thee, journaling of wat tijd buiten. ’s Avonds kan een ontspannende routine helpen om beter in slaap te vallen, zoals lezen of een warm bad nemen.

4. Luister naar je lichaam

In de zomer voelen we ons vaak energiek, mede dankzij de lange dagen en warme temperaturen. In de herfst daarentegen kan je lichaam om meer rust en hersteltijd vragen. Luister naar deze signalen en geef jezelf de ruimte om soms wat gas terug te nemen. Dit kan betekenen dat je wat meer slaap nodig hebt of dat je meer tijd vrijmaakt voor ontspannende activiteiten.

Zelfzorg betekent niet altijd actief zijn; het gaat erom te herkennen wat je op dat moment nodig hebt. Het kan gaan om iets eenvoudigs als een middag dutje, of een dagje rustiger aan doen.

5. Blijf bewegen, zelfs als het koud is

Hoewel het verleidelijk kan zijn om binnen te blijven als het kouder wordt, is beweging juist belangrijk voor je mentale en fysieke gezondheid. Regelmatige lichaamsbeweging verhoogt de aanmaak van endorfine, die je humeur verbetert en helpt om stress te verminderen. Zelfs een korte wandeling buiten kan al een groot verschil maken.

6. Blijf in contact met anderen

Hoewel het in de herfst vaak verleidelijk is om je terug te trekken en de dagen alleen door te brengen, is sociale verbondenheid belangrijk voor je mentale gezondheid. Het onderhouden van contacten, of het nu vrienden, familie of collega’s zijn, kan een belangrijke bron van steun zijn tijdens de herfstmaanden.

Plan regelmatige sociale activiteiten, zoals een koffiedate, een wandeling of een videogesprek, om in contact te blijven met je omgeving. Sociale steun is een van de beste buffers tegen stress en helpt je om een gevoel van verbinding te behouden, zelfs als de dagen donkerder worden.

Heb je het gevoel dat jouw mentale gezondheid achteruit gaat tijdens de herfstmaanden, en wil je hier hulp bij? Dan kunnen onze psychologen jou daarbij ondersteunen. Neem gerust contact op met ons aameld- en adviesteam om de mogelijkheden te bespreken. Dit kan door ons direct te bellen op  085 273 3339 of plan een vrijblijvend adviesgesprek in.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Sluimerende burn-out: waarom je je uitgeput voelt zonder te veel werkdruk

(8-10-2024)

Een sluimerende burn-out is een vorm van uitputting die zich kan voordoen zonder dat er een direct verband is met hoge werkdruk. Lees er in deze blog meer over! Lees verder

Het positieve gebruik van sociale media

(7-10-2024)

Wat zijn de voordelen die je kan halen uit sociale mediagebruik? Lees verder

Mindfulness Tijdens het Herfstseizoen

(3-10-2024)

Ontdek hoe mindfulness je kan helpen om te vertragen, los te laten en innerlijke rust te vinden tijdens de overgang naar de herfst. Lees verder

Herfstwandeling voor je geest: Hoe de natuur je mentale welzijn kan verbeteren

(3-10-2024)

De helende kracht van de natuur kan jij op een eenvoudige manier benutten. Lees verder