Er bestaat wat onduidelijkheid over of drugsgebruik een psychose veroorzaakt, of dat drugs enkel een trigger zijn voor mensen die een aanleg hebben voor een psychose. Sommige drugs kunnen eerder triggerend zijn voor een psychose dan anderen. Lees meer over hoe het zit in deze blog! 

Een psychose door drugsgebruik? 

Er wordt vaak gedacht dat drugsgebruik een psychose kan veroorzaken. Dit is niet helemaal waar. Het is zo dat de kans om een psychose te krijgen groter wordt na drugsgebruik, maar alleen als wanneer iemand al gevoelig was voor het krijgen van een psychose. Je moet dus aanleg hebben voor psychoses, voordat dit door drugs veroorzaakt kan worden.  

Wanneer iemand overmatig drugs gebruikt voor een lange tijd, kan het wel voorkomen dat iemand last heeft van tijdelijke psychotische symptomen. Het kan dan zijn dat er toch een aanleg voor psychose was. Dit is lastig vast te stellen.  

Psychoses worden dus getriggerd door het gebruik van drugs zoals cannabis. Er zijn ook andere factoren die meespelen. Het is bijvoorbeeld van invloed of er psychiatrische ziektes in de familie voorkomen, of iemand al op een jonge leeftijd beginnen met blowen en of iemand al eerder heftig heeft geageerd tijdens het gebruiken van drugs.   

Soorten drugs en psychose 

  • Hasj en wiet: bij aanleg voor schizofrenie kan het gebruik van hasj de kans op ontwikkeling van schizofrenie vergroten. Het gebruik van cannabis kan de kans op depressie en psychose vergroten.  
  • Amfetamine: het langdurig en veelvuldig gebruik van amfetamines kunnen een trigger zijn voor een psychose. Dit vertaalt zich bijvoorbeeld in hallucinaties of het gevoel dat je achtervolgd wordt.  
  • XTC: het gebruik van XTC kan een trigger zijn voor psychoses, en paniekaanvallen en depressies veroorzaken. Dit komt vooral voor bij mensen die gevoelig zijn voor het ontwikkelen van een psychose of depressie.  
  • Cocaïne: het langdurig gebruik van cocaïne kan een psychose triggeren. Dit komt doordat de drug het schrikcentrum in je brein aantast. Mensen die veelvuldig cocaïne gebruik kunnen ook zeer agressief worden.  
  • Heroïne: een psychose naar aanleiding van heroïnegebruik komt minder vaak voor. Dit komt door de dempende en angst remmende werking van de drug. Hallucinaties kunnen wel optreden na het gebruik van deze drug, maar dit hoeft niet gelijk op een psychose te duiden. 
  • Alcohol: ook alcohol kan een trigger zijn voor een psychose, als je daar gevoelig voor bent.  

Risico's verkleinen 

Het stoppen met het gebruiken van de drug is de beste manier om de risico's te verkleinen. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten wanneer je stopt met het gebruiken van een drug na een lange tijd. Dit kan namelijk ook een psychose triggeren.  

Behandelen 

Een psychose wordt vastgesteld door een psychiater of klinisch psycholoog. De behandeling wordt bepaald door de ernst van de klachten, de steun die je vanuit de omgeving krijgt en jouw kracht en veerkracht. Een behandeling kan zich richten op het verminderen van klachten, maar ook op het leven met de klachten die je ervaart. Verder wordt er ook aandacht besteed aan je levensstijl, de omgeving en eventuele achterliggende klachten zoals trauma. Een behandeling kan starten in een kliniek, omdat het thuis vaak lastig is om op elk moment hulp te bieden.

Heb je hier vragen over of wil je hierover met een psycholoog praten? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De rol van beloningsmechanismen in gameverslaving

(9-4-2024)

Een gameverslaving komt steeds meer voor. Hoe komt dit? Lees in deze blog meer over de rol van beloningsmechanismen in gameverslaving! Lees verder

Hoe kan je stoppen met roken?

(1-4-2024)

Lees in deze blog meer over de gevolgen van roken en hoe je kan stoppen! Lees verder

Werkverslaving: de dunne lijn tussen een passie en je er in verliezen

(19-3-2024)

Wanneer heb je een werkverslaving en waarom is een gezonde werk-privébalans van belang? Lees verder

Routines: doe het maar eens!

(17-1-2024)

Deze tips kunnen jou helpen om een routine op te bouwen en te onderhouden! Lees verder