Er is nogal een verdeelde mening over het nut van medicatie als behandeling voor mentale klachten. Je kan bijvoorbeeld sceptisch zijn over de werking van medicatie, of je kan vinden dat mensen tegenwoordig te snel medicijnen krijgen voorgeschreven. En wegen de voordelen eigenlijk wel op tegen de nadelen van medicatie?  

Als je bijvoorbeeld angst- of depressieve klachten hebt, of last hebt van aandachts- en concentratieproblemen dan kun je hiervoor medicatie slikken. Het gebruik van medicatie is erg zinvol als je dagelijkse leven erg wordt verstoord door de klachten die je ervaart. Medicijnen kunnen helpen om deze klachten te verminderen. Op korte termijn zijn medicijnen vaak erg effectief. Op lange termijn zorgen medicijnen er echter niet altijd voor dat je klachten verdwijnen als je na een tijdje besluit om te stoppen met het nemen van de medicijnen. Meestal komen de klachten dan weer terug, of ze nemen weer toe: je bent op deze manier dus afhankelijk van de medicijnen die je slikt. Bovendien kun je ook een tolerantie opbouwen bij bepaalde medicatie, denk bijvoorbeeld aan slaapmedicatie. Dit betekent dat je steeds meer van het middel nodig hebt om een effect te voelen.  

Wanneer is het dan wel zinvol om medicatie te nemen? 

Soms kun je wel veel baat hebben bij medicatie. Als je bijvoorbeeld kampt met psychotische klachten dan kunnen antipsychotica erg effectief zijn voor het verminderen van je klachten. Net zoals bij depressieve klachten, dan kunnen antidepressiva helpen bij het afvlakken van de klachten die je ervaart. De effecten van een bepaalde medicatie kan echter wel anders zijn voor jou dan voor iemand anders. Daarnaast wordt medicatie vaak in combinatie met therapie gebruikt.  

Hoe effectief is medicatie in combinatie met therapie? 

Een behandeling waarbij therapie met medicatie wordt gecombineerd zou het meest effectief zijn bij onder andere depressieve klachten, angststoornissen en obsessie en dwangklachten. Ook op de lange duur houden deze effecten stand.  

Referenties: 

Bashir, A., Morrissey, H., & Ball, P. (2018). Systematic review of the efficacy of pharmacological treatment alone vs. psychotherapy alone or the combination of both in the treatment of depressive disorders. 

Cuijpers, P., Sijbrandij, M., Koole, S. L., Andersson, G., Beekman, A. T., & Reynolds, C. F. (2014). Adding psychotherapy to antidepressant medication in depression and anxiety disorders: a meta-analysis. World Psychiatry, 13(1), 56–67.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Fake News over mentale gezondheidsproblemen op sociale media

(20-11-2024)

Blijf kritisch bij het consumeren van content over mentale gezondheid op sociale media. Lees verder

Gender en seksuele identiteit in de psychotherapie

(11-11-2024)

Het belang van inclusieve therapie. Lees verder

Wachttijden in de GGZ: Patiënten en naasten slepen de staat voor de rechter

(31-10-2024)

De rechtszaak tegen de staat is een signaal dat de huidige wachttijden niet meer geaccepteerd worden. Lees verder

Lange wachtlijsten in de GGZ en werkstress

(23-10-2024)

De lange wachttijden in de reguliere zorg zorgen ervoor dat het lastig kan zijn voor werknemers om tijdig de juiste zorg te krijgen. Werkgevers kunnen gelukkig… Lees verder