Sommige situaties of gevoelens vind je lastig. Maar dat geldt toch voor iedereen? Het kan soms erg makkelijk zijn om klachten af te schrijven op iets dat iedereen wel eens ervaart. Wanneer je hier geen hulp bij zoekt kunnen deze klachten zich verder gaan ontwikkelen en uiteindelijk ernstiger worden. Daarom is het verstandig om op tijd hulp te zoeken, ook als het gaat om iets dat (vooralsnog) klein voelt. 

Wanneer zoek je hulp bij een psycholoog?

Psychische klachten zijn er meestal niet van gisteren op vandaag. Ze beginnen vaak klein, bijvoorbeeld met een vervelende ervaring, en bouwen zich langzaam op tot iets waar je niet meer omheen kunt. Hoe weet je of je gevoelens en gedrag normaal zijn? En wanneer zoek je meer hulp? We geven je graag een voorzet wanneer extra ondersteuning van een psycholoog kan helpen:

  • Het gaat minder goed op je werk of bij je studie. Je komt niet vooruit, hebt weinig focus, levert werk van mindere kwaliteit dan gewoonlijk of je voelt je constant gestrest.
  • Je stemming is anders en dat duurt al een tijdje. Grofweg kun je aanhouden dat als je langer dan twee weken last houdt van somberheid of angst, het handig is om aan de bel te trekken.
  • Je slaapritme is veranderd: je komt bijvoorbeeld niet goed in slaap, je ligt ‘s nachts wakker of je wil juist het liefst de hele dag door slapen.
  • Er zijn fysieke klachten die je niet goed kunt verklaren. Denk aan (spannings)hoofdpijn, buikpijn, nekpijn, misselijkheid of duizeligheid. Of je komt ineens veel gewicht aan of valt af. Dit zijn altijd signalen van je lijf om met je huisarts te bespreken. Er kan een lichamelijke oorzaak voor zijn, maar er kan ook sprake zijn van een psychische reden.
  • Je trekt je terug, spreekt minder af met vrienden en familie of vermijdt activiteiten die je voorheen veel energie gaven.

Soms ervaar je vage, kleine klachten die je nog niet zo goed onder woorden kunt brengen. Ook daarover kun je goed in gesprek gaan met een psycholoog. Samen kan je dan achterhalen wat precies de klachten zijn en wat voor een invloed deze hebben op jou. 

Wacht niet te lang

Misschien herken je jezelf in één van de bovenstaande omschrijvingen? Neem je gevoel dan altijd serieus. Klachten die al een tijdje spelen, gaan meestal niet vanzelf over. Je kunt en hoeft het niet altijd in je eentje op te lossen. Schaamte kan ervoor zorgen dat mensen lang wachten met hulp zoeken. Dat is jammer, want ondertussen kun je je behoorlijk alleen en onzeker voelen over je klachten. Als jij voelt dat er iets speelt waar je niet uitkomt, zoek dan hulp. Ook als je niet precies weet wat er aan de hand is.

Hoe zoek je hulp?

Je kunt proberen om over je gevoelens te praten met iemand die je vertrouwt. Als je liever met een buitenstaander praat kun je prima terecht bij een psycholoog. Zowel offline als online zijn er goede psychologen en coaches te vinden die met je mee kunnen denken. Bij Psycholoog.nl bieden wij online therapie, dat gaat via een videobelverbinding met onze psycholoog. Online therapie neemt een aantal obstakels weg die jou er misschien van weerhouden om hulp te zoeken. Wij werken namelijk niet met wachtlijsten en de sessies zijn te volgen vanuit het comfort van je eigen huis. 

Met een psycholoog aan de slag gaan, kan enorm opluchten. Zie het als waardevolle tijd voor jezelf. Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.   

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Thanatofobie: angst voor de dood

(17-4-2024)

Heb jij last van intense angst voor de dood en beïnvloedt dit jouw leven? Lees in deze blog meer over wat het is en hoe je het kan behandelen. Lees verder

Wat is ReAttach?

(16-4-2024)

Lees in deze blog meer over de ReAttach methode en hoe het kan helpen bij mentale klachten. Lees verder

Jaloezie: wat betekent het en hoe kom je er vanaf?

(16-4-2024)

Jaloezie is niet per definitie slecht, maar het kan wel zorgen voor problemen wanneer er niet goed mee wordt omgegaan. Het kan een negatief effect hebben op jou… Lees verder

Hoe kan je muziek gebruiken om je mentale welzijn te verbeteren?

(12-4-2024)

Lees in deze blog meer over hoe muziek jouw hersenen beïnvloedt en hoe je dit kan toepassen in je dagelijks leven! Lees verder