Sommige situaties of gevoelens vind je lastig. Maar dat geldt toch voor iedereen? Je hebt handige strategieën ontwikkeld om ermee om te gaan, maar merkt dat dat niet altijd werkt of in het dagelijks leven toch klachten krijgt. Het is dan handig om extra hulp te zoeken, ook als het gaat om iets kleins. 

Wanneer zoek je hulp bij een psycholoog?

Psychische klachten zijn er meestal niet van gisteren op vandaag. Ze beginnen vaak klein, bijvoorbeeld met een vervelende ervaring, en bouwen zich langzaam op tot iets waar je niet meer omheen kunt. Hoe weet je of je gevoelens en gedrag normaal zijn? En wanneer zoek je nou meer hulp? We geven je graag een voorzet wanneer extra ondersteuning van een psycholoog kan helpen:

  • Het gaat minder goed op je werk of bij je studie. Je komt niet vooruit, hebt weinig focus, levert werk van mindere kwaliteit dan gewoonlijk of je voelt je constant gestrest.
  • Je stemming is anders en dat duurt al een tijdje. Grofweg kun je aanhouden dat als je langer dan twee weken last houdt van somberheid of angst, het handig is om aan de bel te trekken.
  • Je slaapritme is veranderd: je komt bijvoorbeeld niet goed in slaap, je ligt ‘s nachts wakker of je wil juist het liefst de hele dag door slapen.
  • Er zijn fysieke klachten die je niet goed kunt verklaren. Denk aan (spannings)hoofdpijn, buikpijn, nekpijn, misselijkheid of duizeligheid. Of je komt ineens veel gewicht aan of valt af. Dit zijn altijd signalen van je lijf om met je huisarts te bespreken. Er kan een lichamelijke oorzaak voor zijn, maar er kan ook sprake zijn van een psychische reden.
  • Je trekt je terug, spreekt minder af met vrienden en familie of vermijdt activiteiten die je voorheen deed.
  • In jouw geval kan er iets anders aan de hand zijn. Soms ervaar je vage, kleine klachten die je nog niet zo goed onder woorden kunt brengen. Ook daarover kun je goed praten met een psycholoog.

Wacht niet te lang

Misschien herken je jezelf in één van de bovenstaande omschrijvingen? Neem je gevoel serieus. Klachten die al een tijdje spelen, gaan meestal niet vanzelf over. Je kunt en hoeft het niet altijd in je eentje op te lossen. Schaamte kan ervoor zorgen dat mensen lang wachten met hulp zoeken. Dat is jammer, want ondertussen kun je je behoorlijk alleen en onzeker voelen over je klachten. Als jij voelt dat er iets speelt waar je niet uitkomt, zoek dan hulp. Ook als je niet precies weet wat er aan de hand is.

Hoe zoek je hulp?

Je kunt proberen om over je gevoelens te praten met iemand die je vertrouwt. Als je liever met een buitenstaander praat kun je prima terecht bij je huisarts. Deze kan meedenken over vervolgstappen en eventueel medicatie voorschrijven. Veel huisartsen hebben een eigen praktijkondersteuner die er speciaal is om mensen met psychische klachten te helpen (de POH GGZ). Heb je meer hulp nodig, dan kan de huisarts je – afhankelijk van je klachten - doorverwijzen naar meer specialistische hulp.

Je kunt ook zelfstandig op zoek gaan naar hulp. Zowel offline als online zijn er goede psychologen en coaches te vinden die met je mee kunnen denken. Check wel even of iemand aangesloten is bij een beroepsvereniging en dus werkt volgens ethische en kwaliteitsnormen. Via Psycholoog.nl kun je gemakkelijk een deskundige psycholoog vinden die bij je past. Online therapie neemt daarbij een aantal obstakels weg. 

Met een psycholoog aan de slag gaan, kan enorm opluchten. Zie het als waardevolle tijd voor jezelf. Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem direct contact met ons op.