Dinsdag 17 mei is het weer zover: Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Deze dag wordt tegenwoordig ook wel de Internationale Dag tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans- en Interseks fobie genoemd. De reden dat deze dag plaatsvindt is dat op 17 mei in 1990 het identificeren als homo niet meer als geestelijke ziekte werd beschreven. Dit is dus nog maar iets meer dan 30 jaar geleden! Voor die tijd werden de mensen die zich anders identificeerden dan hetero dus als geestelijk ziek gezien. Sinds 2005 is 17 mei een wereldwijd officieel erkende dag waarbij er stil wordt gestaan bij de nog altijd aanwezige haat/fobie tegenover lhbti+’ers.  

Ruim 130 landen vieren deze internationale dag met het motto ‘jezelf kunnen zijn, dat wil jij toch ook?’ Het streven is een inclusieve maatschappij waarbij alle seksuele oriëntaties en genderexpressies er mogen zijn.  

Het is belangrijk dat er een dag zoals deze is er is. Hoewel Nederlanders een steeds opener houding krijgen, blijkt dat nog steeds 7 op de 10(!) lhbti+’ers in Nederland te maken krijgt met discriminerend geweld vanwege hun geaardheid. Het gaat vaak om scheldpartijen, mishandelingen, aanrandingen, stalking, bedreigingen en soms zelfs pogingen tot doodslag. Veel lhbti+’ers voelen zich hierdoor vaak onveilig en zo'n 60% geeft aan hun gedrag aan te passen om negatieve reacties te voorkomen. Ze lopen bijvoorbeeld niet hand-in-hand over straat of zoenen elkaar bewust niet in het openbaar.  

Niet alleen in Nederland komt discriminatie en geweld tegenover lhbti+’ers voor, eigenlijk overal ter wereld zal je dit tegenkomen. In sommige landen is het zelfs nog strafbaar en kun je hiervoor onderdrukt of vervolgd worden. Dit betekent dat er wereldwijd nog steeds veel mensen zijn die niet vrij zijn in hun partner en genderkeuze.     

Er zijn dus genoeg redenen om ieder jaar weer op 17 mei de regenboogvlag te hijsen voor meer sociale acceptatie, bewustwording, veiligheid en zichtbaarheid van lhbti+’ers.  

Wat zijn de gevolgen van discriminatie en geweld? 

Discriminatie en geweld zorgt voor een hoger risico voor bijvoorbeeld angstklachten en depressie. Daarnaast voelen veel lhbti+’ers zich vaak onveilig. Bovendien kan het veel stress geven en kan iemand een slecht zelfbeeld ontwikkelen door discriminatie.  

Wat kunnen we met z'n allen doen om de maatschappij nog inclusiever en veiliger te maken? 

  • Respecteer elkaar. 
  • Sta open en probeer je in te leven in anderen. 
  • Wees bewust van je eigen vooroordelen en stereotypen. 
  • Verdiep je in anderen.  

Heb jij te maken gehad met discriminatie of geweld wegens je seksuele geaardheid of gender en heb je hier last van. Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.  

Referenties: 

International Day Against Homophobia And Transphobia | May 17th. (z.d.). May17mai. Geraadpleegd op 12 mei 2022, van https://en.may17mai.com/  

Veiligheid. (2021, 28 juli). COC Nederland. Geraadpleegd op 12 mei 2022, van https://www.coc.nl/thema/veiligheid 

   

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Meerdimensionaal evalueren om negatieve opvattingen te nuanceren

(19-4-2024)

Hoewel het wel zo lijkt, zijn de opvattingen die we hebben over onszelf niet altijd juist. Lees hier hoe je meer nuance kunt aanbrengen in de negatieve opvattin… Lees verder

Wensdenken: zijn angstige en onzekere mensen optimistischer?

(19-4-2024)

Onzekere en angstige mensen zijn vaak optimistischer door het zogenaamde wensdenken. wat is het? En wat betekent het? Lees verder

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder

Thanatofobie: angst voor de dood

(17-4-2024)

Heb jij last van intense angst voor de dood en beïnvloedt dit jouw leven? Lees in deze blog meer over wat het is en hoe je het kan behandelen. Lees verder