Bij de decembermaand denken veel mensen aan gezelligheid. Toch heeft dit niet voor iedereen zo’n positieve lading. Omdat we vaak veel activiteiten met familie en vrienden hebben in deze maand, wordt er op sociaal gebied van alles van je verwacht. Wanneer je last hebt van sociale angst, is het dan ook heel begrijpelijk dat je op kan zien tegen de decembermaand.  

Sociale angst tijdens de feestdagen 

Als je last hebt van een sociale angststoornis, ook wel sociale fobie genoemd, ben je erg bang in sociale situaties waarin je kritisch beoordeeld kan worden door anderen. Je bent in zulke situaties bijvoorbeeld bang dat anderen je uitlachen, niet aardig of leuk vinden, of dat je iets doet waardoor je jezelf voor schut zet. Vaak gaat dit samen met lichamelijk verschijnselen zoals blozen, trillen, zweten of stotteren, waardoor je misschien nog angstiger wordt. Wanneer je last hebt van een sociale angst, heb je de neiging om zulke sociale situaties te vermijden.  

Zoals je je misschien voor kunt stellen, kunnen sociale activiteiten best een uitdaging zijn als je hier last van hebt. Tijdens de decembermaand kan dit naar voren komen, doordat de feestdagen vaak met familie of vrienden gevierd worden. Waar we afgelopen jaren thuis bleven of op afstand de feestdagen doorbrachten, lijkt het erop dat we dit jaar weer samen kunnen zijn tijdens kerst en de jaarwisseling. Dit kan er misschien voor zorgen dat de drempel om hieraan mee te doen dit jaar extra groot is.  

Hoe kom ik de decembermaand door? 

Het kan dus best een opgave zijn om de feestdagen door te komen als je een sociale angststoornis hebt. Hier zijn een aantal tips om toch zo goed mogelijk de decembermaand door te komen:  

  • Gun jezelf de rust: probeer tussen de feestdagen vrij plannen en thuis te plannen. Je kan deze tijd gebruiken om jezelf weer op te laden en te ontspannen.  
  • Spreek niet gelijk een hele dag af, maar bijvoorbeeld een dagdeel of alleen het diner. Zo kan je de rest van de dag gebruiken om jezelf op te laden of juist weer te ontspannen.  
  • Ga eerder weg als je het gevoel hebt dat het teveel wordt. Het is goed om je eigen grenzen aan te voelen.   
  • Neem tussendoor even een pauze, door bijvoorbeeld alleen te gaan wandelen of even naar een aparte kamer te gaan.  
  • Spreek af bij iemand anders, zodat je naar huis kan gaan als je het niet meer trekt.  
  • Geef van tevoren aan dat je het lastig vindt. Dit kan lastig zijn, maar ook voor veel begrip zorgen. Hierdoor hoef je je minder druk te maken over wat anderen van je vinden.  
  • Leg jezelf niet te veel druk op. Het kan voelen alsof je tijdens de feestdagen bij elk feest aanwezig moet zijn. Bewaak hierbij wederom je eigen grenzen.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Meerdimensionaal evalueren om negatieve opvattingen te nuanceren

(19-4-2024)

Hoewel het wel zo lijkt, zijn de opvattingen die we hebben over onszelf niet altijd juist. Lees hier hoe je meer nuance kunt aanbrengen in de negatieve opvattin… Lees verder