Tegenwoordig zijn wij allemaal geobsedeerd met het constant gelukkig zijn. We willen het liefst alles eraan doen om ons gelukkig te voelen. In ons werk willen we productief zijn, onze persoonlijke doelen halen en het liefst ook de hoogste titels bereiken. Dan hebben we het ook echt gemaakt in het leven.

Leven wij nu in een geluk maatschappij?  

We leven nu in een maatschappij, waarin we het gevoel hebben dat wij constant gelukkig moeten zijn. We zijn constant bezig met onze individuele prestaties, het gelukkiger zijn dan anderen en het meer voor elkaar hebben dan anderen. Wanneer we niet werken, willen we onze agenda vol plannen met leuke activiteiten. In onze vrije tijd lezen we zelfhelp boeken of luisteren we naar podcasts die ons tips geven hoe we het gelukkigst kunnen voelen. We willen altijd toch de betere versie van ons zelf worden? Bovendien willen we onze successen delen met iedereen in onze omgeving via sociale media! Dit zorgt er juist voor dat we meer van elkaar afdrijven. Door onze constante zoektocht naar geluk is er helemaal geen plaats voor ongeluk.  

We hebben het op het gebied van materiële voorzieningen nog nooit zo goed voor elkaar gehad. Toch zijn er op dit moment veel wachtrijen voor psychologische hulp. Er heerst ook een gedachte: wanneer ik mij niet gelukkig voel dan moet er iets mis zijn met mij. We willen op het momenten dat we ongelukkig voelen ook een quick fix om snel mogelijk weer goed te voelen.  

Het leven bestaat echter niet alleen uit geluk. Het leven kan af en toe lastig zijn en tegenslagen horen er ook gewoon bij. Het moet ook helemaal niet de bedoeling zijn dat ons doel is om constant gelukkig te voelen. Zonder ongelukkige gevoelens kan er ook geen ruimte zijn voor oprechte gevoelens van geluk. Juist de constante druk dat we gelukkig moeten zijn, kan zorgen voor meer ongeluk. 

Waarom moeten we ruimte geven aan ongeluk 

  • Volgens psychiater en psychotherapeut Dirk de Wachter zorgen juiste de lastige momenten in ons leven voor verbinding. Juist in de momenten dat het niet goed met ons gaat, hebben we meer behoefte aan nabijheid. In deze momenten dat we oprecht en kwetsbaar kunnen zijn, creëren we meer verbinding met elkaar. Wat is belangrijker in het leven dan oprechte verbinding met elkaar te kunnen voelen?  
  • Het inhouden van verdrietige gevoelens zorgt juist voor meer verdriet. Juist omdat de norm van deze maatschappij lijkt om constant gelukkig te zijn, kunnen we soms geen plaats geven aan ongeluk. Dit kan onder andere uit schaamte omdat we denken dat we iets niet goed doen in het leven. Het kan ook zijn dat we niet met deze vervelende gevoelens kunnen omgaan. Het juist inhouden of vermijden van deze gevoelens kan ervoor zorgen dat deze gevoelens juist groter gaan worden. Het leven bestaat uit meer dan alleen de rooskleurige kleuren (lees hier meer).  
  • Het is belangrijk om het leven te omarmen als geheel. Het constant bezig zijn om je goed te voelen, constante druk om de beste versie van jezelf te vormen, de beste relaties te hebben en de allerleukste reizen te maken, kan zorgen voor veel druk. Het accepteren dat niet alles altijd zo leuk hoeft te zijn, kan zorgen voor minder druk.  

Meer weten over onze visie op mentale klachten? Klik dan hier

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Blog Psycholoog Eline vertelt: wat is cognitieve gedragstherapie?

Psycholoog Eline vertelt: wat is cognitieve gedragstherapie?

In de blogserie over cognitieve gedragstherapie leer je alles over dit onderwerp. Lees in deze eerste blog wat het is en bij welke klachten het kan worden ingez… Lees verder

Blog Altijd maar willen helpen: het redderssydroom

Altijd maar willen helpen: het redderssydroom

Het redderssyndroom is een uit de bocht gevolgen versie van hulpvaardigheid. De redder helpt iemand om onbewust het beschadigde zelfbeeld te herstellen. Lees in… Lees verder

Blog Maatschappelijke druk zorgt voor mentale problemen onder adolescenten

Maatschappelijke druk zorgt voor mentale problemen onder adolescenten

De maatschappij kan een flinke druk leggen op adolescenten. Het is dan lastig om het onderscheid te maken tussen kunnen, willen en moeten. De druk kan als een v… Lees verder

Blog Schemadomein: overmatige waakzaamheid en inhibitie

Schemadomein: overmatige waakzaamheid en inhibitie

Schematherapie is een manier om inzicht te krijgen in bepaalde patronen. In deze blog vind je meer informatie over het schemadomein overmatige waakzaamheid en i… Lees verder