Iedereen heeft wel een bepaald beeld van wat een psycholoog doet en wat voor mensen psychische hulpverlening ‘nodig’ hebben. Maar klopt dit eigenlijk wel? En hoe zit het dan wel precies? 

Fabels over psychische hulp 

  • “Psychologen kunnen gedachten lezen”. Mensen hebben weleens het idee dat psychologen hun gedachten kunnen lezen of mensen heel snel ‘door hebben’. Dit is niet het geval, psychologen hebben niet een of andere telepathische kracht waardoor ze jouw gedachten kunnen lezen. Wel is het zo dat psychologen vaak een goed beeld van jou en jouw klachten kunnen vormen door hun kennis en ervaring en meerdere gesprekken, observaties en onderzoeken met jou te doen. Zij zullen dus misschien eerder bepaalde signalen of verbanden herkennen, maar in principe vertel jij een psycholoog wat jij wilt bespreken en mag je dus altijd dingen voor jezelf houden.  
  • “Psychologen luisteren naar mij terwijl ik op een bank lig te praten”. Een ander beeld wat mensen van psychologen kunnen hebben is dat zij alleen maar luisteren, terwijl jij je hele levensverhaal vertelt. Dit klopt niet helemaal. Vaak stellen psychologen jou vragen of is er een gesprek waarbij de psycholoog gesprekstechnieken gebruikt om tot de kern van jouw probleem te komen.  
  • “Als je naar een psycholoog gaat ben je gek”. Ook kun je misschien een beeld hebben dat wanneer je met een psycholoog praat, je gek moet zijn of hele ernstige problemen moet hebben. Dit is ook niet het geval. Je kunt voor veel verschillende problemen terecht bij een psycholoog, en veel mensen doen dit ook. Het is dus iets heel normaals en kan jou goed helpen. Denk dus nooit dat jouw probleem niet erg genoeg is!  
  • “Psychische hulp is iets zweverigs”. Tenslotte hebben sommigen een beeld van psychische hulpverlening als iets zweverigs of kwakzalverij. Een geregistreerde psycholoog heeft hiervoor gestudeerd en dus geleerd over gedrag en gedachten van mensen. Psychologie is dan ook echt een wetenschap, en geregistreerde psychologen zullen alleen behandelingen inzetten waar onderzoek naar gedaan is.

Feiten over psychische hulp  

  • “Psychologie is een wetenschap”. Zoals eerder genoemd zullen geregistreerde hulpverleners alleen problemen aanpakken op een manier die wetenschappelijk bewezen is. 
  • “Behandeling bij een psycholoog kan kortdurig zijn. Tegenwoordig gebeurt behandeling vaak op een vrij directe manier, waardoor de tijd van behandeling zo kort mogelijk gehouden wordt. Hierbij wordt vaak een soort analyse gemaakt van de klachten, waarin verbanden worden gelegd en gedachten en gedrag meegenomen worden. Door dit te doen wordt duidelijk wat de klachten in stand houden en wat er moet gebeuren om hier verandering in te brengen. 
  • “Ik maak zelf de beslissingen”. Verder staat autonomie in psychische hulpverlening, voor zover mogelijk, voorop. Dit betekent dat jij in de meeste gevallen zelf beslissingen maakt en zelf verantwoordelijk bent. De psycholoog kan hierin meedenken en jou advies geven, maar jij hakt de knopen door.  
  • “Thuis oefenen is een belangrijk onderdeel van de behandeling”. Tenslotte is het belangrijk dat jij zelf gaat toepassen wat je leert tijdens de sessies met de psycholoog. Thuis oefenen is hiervoor een voorwaarde. 

Heb je hier vragen over of wil je hierover met een psycholoog praten? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

Bel ons op 085 273 3339, of stuur een bericht via Whatsapp naar 06 4851 6543.