Het gaat al een tijdje niet zo lekker tussen jou en je partner. Je kunt niet aanwijzen waar het mis is gegaan. Werkstress, een druk gezin, je ouders die ineens extra (mantel)zorg nodig hebben? ‘Is het nog wel leuk genoeg tussen ons’, vraag je je af? En: ‘Kunnen we elkaar nog terugvinden?’  

Wanneer zoek je hulp? 

Relatietherapie kan een waardevolle stap zijn wanneer je als koppel merkt dat je vastloopt in jullie relatie en er moeilijkheden zijn die jullie niet alleen kunnen oplossen. Typische tekenen dat relatietherapie nodig kan zijn, zijn aanhoudende communicatieproblemen, frequente ruzies die niet worden opgelost, een gebrek aan emotionele verbondenheid of intimiteit, of wanneer er een gebrek aan vertrouwen in de relatie is. 

Andere situaties waarin relatietherapie nuttig kan zijn, zijn bij het omgaan met grote veranderingen zoals het krijgen van kinderen, financiële problemen, of vreemdgaan. Het doel van relatietherapie is niet alleen om conflicten op te lossen, maar ook om het begrip voor elkaar te vergroten. Daarnaast wordt er gewerkt aan het vergroten van de verbondenheid tussen partners, het bevorderen van gezonde communicatiepatronen en het opbouwen van een sterke en bevredigende relatie.  

Hoe werkt relatietherapie/systeemtherapie? 

Je werkt samen met een relatietherapeut of psycholoog aan het versterken van jullie relatie. Dat doe je door te praten en aan de slag te gaan met praktische opdrachten. Je leert opnieuw hoe je met elkaar kunt communiceren, zodat je elkaar beter begrijp. Daarnaast leer je hoe je om kunt gaan met de verschillen die tussen jullie bestaan. Samen kijk je hoe behoeften kunnen worden vervuld en hoe jullie liefde of waardering voor elkaar terug kunnen vinden. Soms helpt relatietherapie om pijnlijke gebeurtenissen te verwerken, zodat je samen weer verder kunt. Jullie psycholoog is onafhankelijk en zorgt ervoor dat je naar elkaar benoemt wat er werkelijk dwarszit in je relatie, zonder boos te worden of een muur op te trekken. 

Systeemtherapie focust zich niet op het individu, maar op de dynamiek en interacties in het systeem. Het doel is om deze patronen te begrijpen, te veranderen en gezondere manieren van communicatie en interactie te bevorderen, waardoor de relaties binnen het systeem kunnen verbeteren en de individuele leden zich beter kunnen voelen. 

Tips bij relatieproblemen 

Niet bij alle relatieproblemen is direct relatietherapie noodzakelijk. Hieronder worden enkele tips gegeven die kunnen helpen om relatieproblemen op te lossen:  

  • Heb je kinderen? Maak dan liever geen ruzie waar de kinderen bij zijn. Je kunt de kinderen wel rustig uitleggen dat ook volwassenen af en toe onenigheid hebben. Praat niet negatief over je partner. 
  • Probeer in gesprek te blijven. Even informeren naar de dag van de ander kan al voldoende zijn. 
  • Blijf goed voor jezelf zorgen, bijvoorbeeld door te sporten of af te spreken met vrienden. Praten met anderen kan helpen om je eigen gedachten te ordenen en je minder alleen te voelen. 
  • Je kunt ook met je huisarts praten. Zeker wanneer je denkt dat er meer aan de hand is met jou of je partner. 
  • Praten met een psycholoog of therapeut is fijn. We snappen dat dit een moeilijke stap is: veel mensen schamen zich, voelen zich schuldig of zijn bang dat ze de problemen erger maken. Een relatietherapeut is als ervaren en onafhankelijke gesprekspartner ontzettend goed in staat om samen met jullie te bedenken wat kan helpen. 

Loopt de situatie thuis uit de hand? Is er agressie in het spel? Neem dan zeker contact op met iemand die je vertrouwt: je huisarts of een hulpverlener van Veilig Thuis. Daar kunnen ze naar je luisteren, vragen beantwoorden en bekijken welke hulp je wilt. 

Let op: Psycholoog.nl biedt geen relatietherapie. We kunnen wel met je meedenken of relatietherapie de beste weg voor jou is. Heb je hier vragen over? Of wil je met een psycholoog praten over andere problemen? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.   

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Jaloezie: wat betekent het en hoe kom je er vanaf?

(16-4-2024)

Jaloezie is niet per definitie slecht, maar het kan wel zorgen voor problemen wanneer er niet goed mee wordt omgegaan. Het kan een negatief effect hebben op jou… Lees verder

Scheiden: hoe je pak dat het beste aan?

(29-3-2024)

Een scheiding is nooit makkelijk, maar wat maakt het proces iets dragelijker? Lees verder

Hoe ben je een goede werkgever? Vind het geheim van goed werkgeverschap!

(26-3-2024)

Een goede werkgever is de sleutel tot een gezonde en bloeiende werkomgeving. Lees verder

Wat is Emotion Focused Therapy (EFT) en hoe kan het helpen?

(22-3-2024)

Ontdek hoe Emotion Focused Therapy je kan helpen om meer in contact te komen met je emoties en daardoor beter te functioneren in je dagelijks leven! Lees verder