Het gaat al een tijdje niet zo lekker tussen jou en je partner. Je kunt niet aanwijzen waar het mis is gegaan. Werkstress, een druk gezin, je ouders die ineens extra (mantel)zorg nodig hebben? Of ligt het gewoon aan de Corona-periode waarin jullie thuiswerkten zonder eigen ruimte of oplaadmomenten? ‘Is het nog wel leuk genoeg tussen ons’, vraag je je af? En: ‘Kunnen we elkaar nog terugvinden?’
Ons laatste weekendje weg met z’n tweeën? Ik denk dat dat al ruim 6 jaar geleden is…
Als je heel eerlijk bent, zaten er voor de Corona-tijd al wat scheurtjes in jullie relatie. Gaandeweg zijn jullie uit elkaar gegroeid en maakten jullie minder tijd vrij voor elkaar. Het besturen van de gezins-BV vraagt immers alle aandacht: als een geoliede machine stemmen jullie school, werk, afspraken met vrienden en de taxiritjes naar de kinderclubjes op elkaar af. Gek genoeg komt één onderdeel in die goedlopende machine er bekaaid vanaf: jullie relatie. Ook daar is onderhoud nodig, maar relatietherapie klinkt groot en bijna als een laatste redmiddel.
Hulp zoeken helpt!
Laten we dat dan gelijk uit de wereld helpen: relatietherapie is zeker geen laatste redmiddel, maar kan in allerlei fases van een relatie een fijne manier zijn om weer dichter bij elkaar te komen. Verbinding creëren kan bijvoorbeeld nodig zijn als iemand in het gezin ernstig ziek is (geweest) of psychische klachten heeft, wanneer er zorgen zijn rondom de kinderen, de ambities van beide partners verder uit elkaar liggen of wanneer het seksueel niet (meer) goed gaat. Hulp zoeken helpt. Je kunt elkaar beter begrijpen en samen nieuwe plannen maken of knopen doorhakken. Veel stellen komen er sterker uit.
Hoe werkt relatietherapie/systeemtherapie?
Je werkt samen met een relatietherapeut of psycholoog aan het versterken van jullie relatie. Dat doe je door te praten en aan de slag te gaan met praktische opdrachten. Je leert op zo’n manier met elkaar te communiceren dat je elkaar weer beter begrijpt en ervaart hoe je om kunt gaan met verschillen tussen jullie. Samen kijk je hoe behoeften kunnen worden vervuld en hoe jullie liefde of waardering voor elkaar terug kunnen vinden. Soms helpt relatietherapie om pijnlijke gebeurtenissen te verwerken door eerlijkheid, zodat je samen weer verder kunt. Jullie psycholoog is onafhankelijk en zorgt ervoor dat je naar elkaar benoemt wat er werkelijk dwarszit in je relatie, zonder boos te worden of een muur op te trekken.
Wanneer zoek je hulp?
Het servies hoeft niet door de kamer te vliegen om relatietherapie te overwegen. Een onderhuidse gespannen sfeer, waarbij ieder in z’n eigen bubbel zit, is veel vaker het geval. Er kan een specifieke grote aanleiding zijn om hulp te zoeken bij relatieproblemen. Misschien ben jij of je partner verliefd geworden op iemand anders, is er iemand uit jullie omgeving overleden of is er een geheim waar je samen over moet praten. Maar soms is de aanleiding subtieler en voel je dat je niet meer op 1 lijn zit. Wanneer je denkt dat je er samen niet uitkomt én wel wilt onderzoeken hoe je weer dichter tot elkaar komt, is relatietherapie een goed idee.
Tips bij relatieproblemen
- Heb je kinderen? Maak dan liever geen ruzie waar de kinderen bij zijn. Je kunt de kinderen wel rustig uitleggen dat ook volwassenen af en toe onenigheid hebben. Praat niet negatief over je partner.
- Probeer in gesprek te blijven. Even informeren naar de dag van de ander kan al voldoende zijn.
- Blijf goed voor jezelf zorgen, bijvoorbeeld door te sporten of af te spreken met vrienden. Praten met anderen kan helpen om je eigen gedachten te ordenen en je minder alleen te voelen.
- Je kunt ook met je huisarts praten. Zeker wanneer je denkt dat er meer aan de hand is met jou of je partner.
- Praten met een psycholoog of therapeut is fijn. En we snappen dat dat een moeilijke stap is: veel mensen schamen zich, voelen zich schuldig of zijn bang dat ze de problemen erger maken. Een relatietherapeut is als ervaren en onafhankelijke gesprekspartner ontzettend goed in staat om samen met jullie te bedenken wat kan helpen.
- Loopt de situatie thuis uit de hand? Is er agressie in het spel? Neem dan zeker contact op met iemand die je vertrouwt: je huisarts of een hulpverlener van Veilig Thuis. Daar kunnen ze naar je luisteren, vragen beantwoorden en bekijken welke hulp je wilt.
Heb je hier vragen over of wil je hierover met een psycholoog praten? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.
Bel ons op 085 273 3339, of stuur een bericht via Whatsapp naar 06 4851 6543.