Voor de meesten van ons draaien onze dagen om schermtijd. We staren naar onze computers om te werken. We gebruiken onze telefoons om te socializen. We kijken tv voor entertainment. Maar te veel schermtijd kan extra stress veroorzaken en onze mentale kracht uitputten. Hoe kunnen we dit tegengaan?

Gevolgen voor je gezondheid

Overmatige schermtijd is in verband gebracht met verhoogde geestelijke gezondheidsproblemen. Schermtijd kan ook de slaap verstoren, de productiviteit verminderen, en een negatieve invloed hebben op onze lichamelijke gezondheid. En hoewel er veel aanbevelingen zijn over het belang van het verminderen van de schermtijd, is het niet altijd gemakkelijk om dit daadwerkelijk te doen.
We weten dat staren naar sociale media en "doemscrollen" door nieuwsberichten niet goed is voor onze gezondheid. Toch voelen we ons soms gedwongen om deze dingen toch te blijven doen.

Wat kun je zelf doen?

Hieronder een aantal tips die je zelf kunt toepassen als je jouw gewoonte wil veranderen:

  • Wees specifiek. Probeer in plaats van een algemene resolutie als: "Ik ga de schermtijd inkorten", "Ik ga digitale apparaten opbergen tijdens mijn avondeten".
  • Maak het haalbaar. Alles tegelijk veranderen maakt je prefrontale cortex niet klaar voor succes. Begin met een of twee kleine maar invloedrijke veranderingen.
  • Denk in termen van de gewoontelus in drie stappen. Identificeer de signalen en beloningen en verander vervolgens de routine tussendoor. De kinderen beginnen bijvoorbeeld hun handen te wassen voor het avondeten (cue), dus je legt je telefoon of tablet in een mand buiten de eetkamer (nieuwe routine) en begint met eten door te zeggen waar je dankbaar voor bent of "hoogte- en dieptepunten" te delen. ” van de dag (de beloning van verbinding).
  • Beloningen zijn niet slecht. Voornemens voor het nieuwe jaar die veel wilskracht vereisen zonder beloningen, zullen waarschijnlijk niet blijven hangen. Wees niet bang voor gezonde en redelijke beloningen die goed voelen. Dit zal je hersenen helpen vast te houden aan de nieuwe routine.
  • Maak een plan voor obstakels. Geef je prefrontale cortex iets om over na te denken bij uitdagingen. Anders zullen waarschijnlijk oude gewoonten inslaan: "Ik zal ervoor zorgen dat al onze telefoons op stil staan, zodat we niet in de verleiding komen om te reageren wanneer een van ons onvermijdelijk een melding krijgt ."
  • Denk in termen van gewoonten, niet alleen in grote doelen. Als mijn doel voor dit jaar is om "alle schermen kwijt te raken", is dat niet alleen onrealistisch en bijna onmogelijk, het zal me ook niet helpen een nieuwe gewoonte te ontdekken. Aan de andere kant, als ik er een gewoonte van maak om 'elke avond voor het avondeten mijn telefoon in de mand te leggen', zou ik er misschien wel komen.
  • Maak het openbaar. Praat als gezin over de veranderingen die je wilt aanbrengen, zodat iedereen kan brainstormen over gewoontes die de nieuwe routine ondersteunen.
  • Het vergt oefening. Als je in het begin niet succesvol bent, geef dan niet op. Gebruik het in plaats daarvan als een kans om meer te weten te komen over de gewoonten die je gedrag sturen. Misschien moet je naar verschillende signalen kijken of experimenteren met verschillende beloningen om ervoor te zorgen dat het blijft hangen. Het kost ook tijd om van een nieuwe gewoonte de 'standaard' in je hersenen te maken.
  • Bekijk en vier trapsgewijze veranderingen. Vaak kunnen kleine veranderingen andere positieve veranderingen in je leven ontketenen. Als je bijvoorbeeld tijdens het avondeten contact maakt met je kinderen, je lichaam dagelijks beweegt en aan het eind van de dag reflecteert, kunnen veel gunstige bijwerkingen optreden.


Merk jij dat je telefoongebruik jouw mentale gezondheid begint te beïnvloeden? En wil je hier graag hulp bij? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder!
Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Wensdenken: zijn angstige en onzekere mensen optimistischer?

(19-4-2024)

Onzekere en angstige mensen zijn vaak optimistischer door het zogenaamde wensdenken. wat is het? En wat betekent het? Lees verder