Wanneer je denkt de liefde van je leven te hebben gevonden, denk je vaak dat je diegene eeuwig trouw zult blijven. Dat is toch niet altijd het geval. Overspel in relaties komt vaak voor, zelfs in de beste en gelukkigste relaties. Maar waarom is de verleiding som zo moeilijk te weerstaan? Lees het hier. 

De meest voorkomende redenen van vreemdgaan 

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar waarom mensen vreemdgaan. Hiervan is er een analyse gemaakt met de meest voorkomende motieven om vreemd te gaan: 

  • Wraak of boosheid: het kan zijn dat je vreemdgaat uit woede of een verlangen om wraak te nemen. Bijvoorbeeld wanneer je net ontdekt hebt dat je partner is vreemdgegaan. Je wilt dat je partner dezelfde emoties voelt, zodat ze begrijpen welke pijn ze jou hebben aangedaan. 
  • Bindingsangst: Wanneer je last hebt van bindingsangst, zal je in sommige gevallen eerder geneigd zijn om vreemd te gaan. Je kunt iemand wel heel leuk vinden, maar de toewijding toch te spannend vinden. Dit kan ervoor zorgen dat je vreemdgaat zodat je de toewijding aan een persoon kan vermijden, zelfs als je eigenlijk liever in de relatie wilt blijven. 
  • Laag zelfvertrouwen: Een boost willen voor je zelfvertrouwen kan ook een motief zijn om vreemd te gaan. Seks hebben met een nieuw persoon kan tot positieve gevoelens leiden. Je kunt je krachtig, aantrekkelijk, zelfverzekerd of succesvol voelen. Deze gevoelens kunnen het gevoel van zelfverzekerdheid vergroten. 
  • Afwisseling: In de context van een relatie heeft het verlangen naar afwisseling vaak te maken met seks. Je kan bijvoorbeeld geïnteresseerd zijn in het proberen van soorten seks waar je partner niet van houdt, zelfs als je verder goed past bij je partner. Afwisseling kan ook betekenen: verschillende gesprekken, verschillende niet-seksuele activiteiten, aantrekking tot anderen of relaties met anderen naast hun huidige partner. 
  • Gevoelens vervagen: wanneer de intensiteit van het verliefde gevoel vervaagt, kan het zijn dat je je realiseert dat de liefde er gewoon niet is. Of misschien realiseer je je dat je verliefd bent op iemand anders. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller vreemdgaat. 
  • Geen voldoening: Soms wordt in een relatie niet voldaan aan de behoefte aan intimiteit van een of beide partners. Het kan zijn dat je er dan voor kiest om in de relatie te blijven, in de hoop dat het goed komt. Maar onvervulde behoefte kunnen leiden tot frustratie, wat kan verergeren als de situatie niet verbetert. Dit kan een motivatie zijn om vreemd te gaan, zodat de behoefte wel vervuld wordt.  

Beïnvloed door genen 

Biologen hebben onderzoek gedaan naar een gen wat samen kan hangen met sneller vreemdgaan. Hieruit is gebleken dat het zogenaamde DRD4-gen voor een groter neiging zorgt om vreemd te gaan. Het DRD4-gen is nauw betrokken bij het vrijkomen van dopamine. Wanneer dit stofje actief is, krijg je een goed gevoel. Een afwijking in dit gen zorgt ervoor dat je sneller geneigd bent om risico's te nemen om dat goede gevoel te bereiken. Dit gen is naast vreemdgaan dus ook in verband gebracht met alcohol- en gokverslavingen. Mensen die het DRD4-gen bezitten hebben twee keer zo vaak onenightstands en affaires.  

Narcistische persoonlijkheid 

Mensen met een narcistische persoonlijkheid zijn sneller geneigd om vreemd te gaan. Hun onbevredigbare behoefte aan aandacht en bewondering moet steeds opnieuw gestreeld worden. Bij een affaire gebeurt dat keer op keer. Narcisten zijn snel verveeld en kunnen de verveling niet goed verdragen. Door vreemd te gaan wordt er gezorgd voor de nodige spanning en verdrijft de verveling. Daarnaast voelen narcistische mensen zich benadeelt als ze een gewoon leven moeten leiden met verplichtingen. Ze vinden zichzelf er te uniek voor. Ze gaan dan sneller vreemd om hun bijzonderheid te bevestigen. Wanneer je in een relatie zit, sluit je vaak compromissen. Hierdoor kun je controle verliezen. Terwijl een narcist eigenlijk juist van controle houdt. Door vreemd te gaan bepaalt de narcist zelf de regels en krijgen zo weer meer controle. Maar narcisten weren ook emotionele intimiteit, want dan worden ze te kwetsbaar. Vreemdgaan is dan een extreme manier voor hun om de intimiteit te verbreken.  

Wanneer jij moeite hebt met het omgaan van je partner die vreemd is gegaan, of je bent vreemd gegaan en weet niet goed hoe je verder moet, kun je hierover praten met een psycholoog. Psycholoog.nl kan je hiermee helpen. Neem direct contact met ons op of plan een adviesgesprek met ons in. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Podcasts over mentale gezondheid: dit zijn onze tips

(2-1-2025)

Lees in deze blog over onze 7 tips voor de beste psychologie-podcasts! Lees verder

Balanceren Tijdens de Feestdagen

(12-12-2024)

Houdt de feestdagen licht, zo vind je de balans tussen verwachtingen en zelfzorg. Lees verder

Lees deze 7 boeken om jezelf en anderen beter te leren kennen

(6-12-2024)

Boeken kunnen je helpen om meer te leren over jezelf, anderen en hoe je jezelf kunt ontwikkelen. Hieronder tippen we 7 boeken die je hierbij zouden kunnen helpe… Lees verder

Thanksgiving en de Psychologie van Dankbaarheid

(2-12-2024)

Ontdek hoe Thanksgiving ons niet alleen voedt met heerlijk eten, maar ook met emotionele veerkracht en sterkere sociale banden. Lees verder