Ongeveer 1 op de 4 mensen worstelt met mentale klachten. Ondanks dat veel mensen last hebben van mentale klachten, zoekt helaas niet iedereen hiervoor hulp. Vaak denken mensen dat klachten na een tijd vanzelf verdwijnen. Ook is er een schaamte rondom mentale stoornissen en durven mensen vaak geen hulp te vragen voor hun problemen. Dit is zonde, want juist op tijd hulp zoeken kan veel problemen besparen.  

Wat zijn mentale klachten?  

Mentale klachten spelen een grote rol in ons welbevinden en ons dagelijks functioneren. Het ervaren van mentale klachten kan ervoor zorgen dat we minder plezier ervaren in ons leven. Iedereen heeft natuurlijk weleens een dag waarop je je somber, verdrietig, moe, angstig of gespannen voelen. Dat is heel menselijk! Alleen als deze klachten langer blijven aanhouden spreken we van mentale klachten. Mentale klachten kunnen in verschillende vormen voorkomen. Een overzicht van verschillende mentale klachten vind je hier.   

Waarom is het juist zo belangrijk om op tijd te zoeken naar hulp?   

Mentale klachten hebben vaak minder duidelijke symptomen dan fysieke klachten. Toch is het belangrijk om deze signalen wel serieus te nemen. Bij fysieke klachten zoeken we op tijd hulp omdat we willen dat onze klachten niet erger worden, of we de fysieke pijn zelfs niet meer kunnen verdragen. Waarom denken we niet op dezelfde manier na over onze mentale klachten? Door onze mentale klachten op dezelfde manier te behandelen als onze fysieke klachten kunnen we preventief geholpen worden en voorkomen we dat onze klachten erger worden. Wanneer we onze klachten niet op tijd aanpakken, kunnen deze klachten veel negatieve gevolgen hebben. We kunnen ons namelijk steeds somberder, moedelozer en minder gemotiveerd gaan voelen. Ook wordt het lastiger om het positieve in het leven te kunnen zien. Hierdoor kunnen we in een neerwaartse spiraal belanden. Als gevolg kunnen de klachten in de loop van tijd zwaarder worden. Het wordt dan lastiger om hulp te zoeken en geholpen te worden.  

Wat kan een psycholoog jou bieden?  

Het is helaas dus vaak niet het geval dat onze mentale problemen uit zichzelf verdwijnen. Juist het tegenovergestelde kan gebeuren. Daarom is het belangrijk om op tijd de juiste hulp te ontvangen. Therapie kan onze mentale gezondheid positief beïnvloeden. Het ervaren van mentale klachten kan zwaar voelen en het krijgen van hulp kan je hulpmiddelen geven om beter met deze problemen om te gaan. De soort hulp die het beste bij je past hangt af van jou als persoon en je problemen. Samen met de psycholoog kun je kijken wat voor hulp jou het beste kan helpen.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht