Soms kan je je heel erg overweldigd voelen door het leven. Je wil niet meer naar werk of studie en hebt eigenlijk ook helemaal geen zin om leuke dingen te doen. Wanneer je het wel doet dan achtervolgt het verdrietige gevoel je. Je voelt heel veel, maar weet eigenlijk niet waar het vandaan komt. Je bent ook niet echt bewust hoe en wanneer het gevoel is ontstaan. Je wil het liefste dit ook helemaal niet voelen en je doet alsof er niks aan de hand is. Ondanks dat je het gevoel wegstopt, komt het alsnog heel hard naar boven. Je ziet anderen door gaan met het leven en je krijgt het gevoel dat jij vaststaat. Je voelt je gewoon niet meer jezelf. Je denkt bij jezelf waarom voel ik me eigenlijk zo. Wat is er nou eigenlijk met mij aan de hand?  

Wat is er met mij aan de hand?  

Ik kan me goed voorstellen dat wanneer je deze vraag aan jezelf stelt je alleen en verdwaalt kan voelen. Misschien is het geruststellend om te horen dat heel veel mensen op een gegeven punt in hun leven deze vraag aan zichzelf stellen. In de hedendaagse en vooral de Westerse samenleving lijkt het ook een eis te zijn om elk moment je gelukkig en blij te voelen. Daarom zijn mensen het niet geheel gewend om zich slecht te voelen. Vaak kan dit ook gepaard gaan met het wegstoppen van emoties en vervelende gevoelens en gebeurtenissen. Je kan onbewust last hebben van veel gebeurtenissen van vroeger of vervelende gevoelens die je op het moment zelf niet actief hebt verwerkt. Wanneer deze emoties alsnog omhoog komen dan kan je je erg overvallen voelen.  

Hoe kan een psycholoog mij meer helpen om inzicht te krijgen?  

In therapie ga je open en oprecht in het gesprek met een psycholoog en ga je bezig met het uitzoeken van je gevoelens. Een goede psycholoog luistert zonder oordelen naar jouw gevoelens, gedachtes en ervaringen. Beetje bij beetje leer je ook steeds beter naar jouw eigen gevoelens te luisteren. Je kan herkennen wanneer je je verdrietig, boos en angstig voelt, waardoor dit gevoel is ontstaan en wat het gevoel aanwakkert. Je leert steeds beter wat er binnen jou afspeelt. Het ontwikkelen van bewustzijn en inzicht kan jou helpen om meer grip te krijgen op wat er op dit moment afspeelt. Je leert meer open te staan voor en je krijgt meer kennis over jouw gevoelens en houdingen. Het kan op het begin best confronterend en eng voelen, maar op de lange termijn voel je een stuk lichter.  

Wat voor invloed heeft het gesprek met een psycholoog op jou?  

  • Het geeft jou meer inzicht op je problemen en gevoelens 
  • Je kan je er sterker door voelen  
  • Het helpt met het verwerken van gebeurtenissen  
  • Je kan meer frisse inzichten krijgen op je leven  
  • Je leert gezondere keuzes te maken
  • Je leert gezondere coping strategieën ontwikkelen  
  • Je leert op andere manier naar dingen te kijken  

Wil jij graag in gesprek met een psycholoog? Psycholoog.nl kan jou hierbij helpen.

Lees meer over hoe het maken van een afspraak werkt. Neem contact met ons op of plan een vrijblijvend adviesgesprek in.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht