Moeite met nee zeggen, altijd over je eigen grens gaan en conflicten uit de weg gaan. Dit zijn allemaal voorbeelden van subassertief gedrag. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor je mentale gezondheid. Lees hier meer over subassertief gedrag en hoe je dit kan veranderen! 

Wat is het verschil met assertief gedrag? 

Mensen die assertief gedrag vertonen, kunnen hun grenzen aangeven, hun constructieve mening geven en laten niet over zich heen lopen. Dit doen ze zonder agressief over te komen. Iemand die subassertief gedrag vertoont doet het tegenovergestelde. Ze stellen zich onderdanig op, vinden het moeilijk om grenzen te stellen, zeggen vaak onterecht sorry en stellen de belangen van anderen voorop.  

Een voorbeeld: je werkt erg hard en hebt eigenlijk geen tijd meer voor extra taken. Je leidinggevende komt binnen met de vraag of jij deze ene taak er nog even bij wil doen. Je wil dit eigenlijk niet, maar je zegt: 'Ja hoor, geen probleem!'.  

Wat zijn de negatieve effecten van subassertief gedrag?  

Het vertonen van subassertief gedrag kan negatieve gevolgen hebben op je mentale gesteldheid. Het voorbeeld dat hierboven gegeven is kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je langdurige stress ervaart. Je doet meer dan je eigenlijk aankan.  

Een ander negatief gevolg kan zijn dat je je problemen niet aangaat. Mensen die subassertief gedrag vertonen, gaan vaak confrontatie uit de weg. Hierdoor bouwen gevoelens van boosheid of verdriet zich op. Dit kan er zelfs tot leiden dat je passief agressief gedrag gaat vertonen.  

Verder kan subassertief gedrag ervoor zorgen dat je over jezelf heen laat lopen. Je komt niet voor jezelf op en anderen krijgen voorrang. Hierdoor wordt er weinig rekening gehouden met jouw behoeftes.  

Wanneer je subassertief gedrag vertoont, kan het ook zijn dat je veel bevestiging van anderen nodig hebt. Je voelt je vaak onzeker, waardoor je juist op zoek bent naar meer complimenten en bevestiging en van je omgeving.  

Hoe reageer je assertiever? 

Het kan fijn zijn voor jezelf om te leren om iets assertiever te zijn. Er zijn een aantal manieren waarop je dat kan doen:  

  • Wanneer je het gevoel hebt dat je sorry moet zeggen voor iets, sta dan eerst even stil bij de situatie. Moet je wel sorry zeggen? Wat heb je dan fout gedaan? Zeg alleen sorry als je ook echt iets fout hebt gedaan.  
  • Probeer conflicten niet uit de weg te gaan, maar ga ze op een constructieve manier aan. Vertel wat jou kijk op de situatie is en waar jij last van hebt. Probeer hierbij dicht bij jezelf te blijven.  
  • Wanneer je merkt dat iemand over jouw grens heen gaat, probeer je dit aan te geven. Vertel dat je het liever niet doet en vertel ook waarom. Vaak begrijpen mensen dit wel en hebben ze niet door dat ze over jouw grens gaan.  

Soms is het niet erg om subassertief te zijn. Het kan ook betekenen dat je flexibel en behulpzaam bent. Wanneer het echter je mentale gezondheid en dagelijks functioneren gaat beïnvloeden, is het belangrijk om hier iets aan te doen. Dit hoef je niet alleen te doen, een psycholoog kan je hierbij helpen.  

Bij Psycholoog.nl kunnen we helpen bij het stellen van grenzen en ontdekken van patronen die niet helpend zijn. Lees hier meer over onze werkwijze. Wil je graag in gesprek met een psycholoog? Plan een gratis adviesgesprek in of neem contact met ons op. 

 

Meer blogs lezen? Ga dan terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder

Wat is ReAttach?

(16-4-2024)

Lees in deze blog meer over de ReAttach methode en hoe het kan helpen bij mentale klachten. Lees verder

Hoe kan je muziek gebruiken om je mentale welzijn te verbeteren?

(12-4-2024)

Lees in deze blog meer over hoe muziek jouw hersenen beïnvloedt en hoe je dit kan toepassen in je dagelijks leven! Lees verder