Wakker worden met hoofdpijn en een misselijk gevoel na een avond uit, dat kennen we allemaal wel. Maar wanneer dit gepaard gaat met een gestrest, angstig en paniekerig gevoel spreken we van hangxiety. Maar hoe werkt dit eigenlijk? En wat kan je eraan doen?
Wat is hangxiety?
Onze tradities en sociale gelegenheden zijn erg verbonden met alcohol. Het is erg normaal om alcohol te drinken en we beginnen er al relatief jong mee. Toch zitten er veel negatieve gevolgen aan het drinken van alcohol. Een van deze negatieve gevolgen is hangxiety. Hangxiety is de angst en paniek die je kan voelen nadat je alcohol hebt gedronken. Hangxiety is verbonden met de normale katersymptomen, zoals misselijkheid en hoofdpijn, maar zorgt daarnaast ook voor een verhoogde bloeddruk, een verhoging van het stresshormoon en de hartslag.
Het komt voor bij ongeveer 20 procent van de mensen. Wanneer je al last hebt van angsten, depressie of sociale angsten, kunnen de symptomen van hangxiety dit verergeren. Alcohol kan fungeren als een middel tegen (sociale) angsten. Hierdoor voel je je eerst meer relaxt, maar de volgende dag juist meer angstig en gestrest.
Hoe werkt Hangxiety?
Naast dat alcohol fysieke ongemakken veroorzaakt, tast het ook de neurotransmitters in ons brein aan. Je voelt je de volgende dag meer paniekerig, gestrest en alert. Hier is echter geen legitieme reden voor. Er zijn een aantal processen in het brein die op gang komen wanneer je alcohol drinkt:
- GABA: Alcohol is een drug waar je rustig van wordt (downer). GABA-transmitters zorgen ervoor dat bepaalde signalen naar bijvoorbeeld het zenuwstelstel worden geremd. Alcohol vergroot dit aan en zorgt ervoor dat je je minder nerveus voelt.
- Glutamaat: Het glutamaat hormoon zorgt voor stimulering van de hersenen wordt aangetast door alcohol. Het zorgt ervoor dat je je meer relaxt en open voelt.
Wanneer de alcohol is uitgewerkt heb je erg weinig GABA-receptoren en erg weinig glutamaat. Je brein wil ervoor zorgen dat er balans komt, dit is hangxiety. Je brein gaat compenseren door veel meer glutamaat aan te maken. Dit zorgt ervoor dat je je angstig en paniekerig voelt. Dit duurt ongeveer een dag of twee dagen.
Ook krijg je door het drinken van alcohol een verhoogd niveau van noradrenaline. Dit is het fight or flight hormoon. Dit wordt geremd door alcohol, en tijdens het herstel wordt dit hormoon overmatig aangemaakt. Hierdoor voel je je meer alert. We hebben noradrenaline ook nodig om dingen te onthouden en herinneren. Doordat dit tijdens het drinken van alcohol geremd wordt, is het aannemelijker dat we de volgende dag stukken van de avond vergeten zijn.
Wat kan je doen om hangxiety te verminderen?
Voel jij je na het drinken van alcohol angstig en gestrest in de ochtend? Bedenk eerst waar dit vandaan kan komen. Hier zijn een aantal tips waardoor je je hangxiety kan verminderen:
- Wees niet te streng voor jezelf: Probeer rustig te blijven en te accepteren dat het gebeurt.
- Ga een wandeling maken: De frisse lucht kan je goed doen en kan een kalmerende werking hebben.
- Mediteer: door te mediteren of ademhalingsoefeningen te doen kun je jezelf kalmeren en ervoor zorgen dat je minder gestrest en paniekerig bent.
- Drink genoeg water: je lichaam droogt uit van overmatig alcohol drinken. Hierdoor voel je je vaak slecht. Door goed te hydrateren kan je lichaam werken aan je herstel.
- Praat er met iemand over: het kan helpen om met iemand te praten over je gestreste en angstige gevoelens. Ook kan het helpen om te praten over de avond waarop je gedronken hebt met mensen die erbij waren. Zij kunnen je vertellen of je bijvoorbeeld iets beschamends hebt gedaan.
Heb jij last van angsten, paniek of een gestrest gevoel en wil je hier graag met een psycholoog over praten? Bij psychohlooh.nl kunnen wij je helpen. Lees hier meer over onze werkwijze. Als je in gesprek wil met een van onze psychologen, kun je contact opnemen met ons aanmeldteam of een gratis adviesgesprek inplannen.
Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.