Ken je dat? Je begint na je vakantie vol goede moed en boordevol nieuwe plannen weer aan je werk. Je motivatie lijkt oneindig en het lijkt alsof je alles aan kan. Tot het alweer woensdag is, en je eigenlijk toch wel erg verlangt naar het weekend. Hoe zet je de ‘vakantiemodus’ uit en de ‘werkmodus’ weer aan?

Take it easy

Het kan lastig zijn om je niet meteen weer volle bak op je werk te storten. In sommige situaties is dit ook gewoon nodig. Echter merk je vlak na een vakantie nog niet echt hoe veel je nu daadwerkelijk uitgerust bent. Hierdoor ga je al snel over je eigen grenzen heen. Daarom is het belangrijk om in eerste instantie niet teveel extra werk aan te nemen en rustig te beginnen. 

Na elke periode van afwezigheid is het gemakkelijk te geloven dat je je meer uren moet werken om een ​​achterstand in te halen. Dit kan echter leiden tot extra stress en het zal hoogstwaarschijnlijk een negatieve invloed hebben op je productiviteit op de lange termijn, zelfs als je het gevoel hebt dat je op korte termijn meer doet. 

Ook als je begint met een nieuwe baan is het belangrijk om niet te hard van stapel te lopen. Je komt terecht in een nieuwe omgeving, met nieuwe collega's en nieuwe taken. Leer eerst rustig je nieuwe werkomgeving kennen en houd daarbij je energielevels goed in te gaten. Je wilt toch zeker dat je batterij op z’n minst meegaat tot je volgende vakantie?

Acclimatiseren

Als je net terugkomt van vakantie in het buitenland en direct erna weer aan het werk gaat, kan dit even wennen zijn. Misschien zit je met je hoofd nog ergens op het strand in Spanje of ben je moe van een avontuurlijke vakantie in de Italiaanse alpen.

Als je merkt dat je hier snel last van hebt, dan kan het handig zijn om even een paar dagen in te plannen aan het einde van je vakantie waar je niet weggaat, maar vooral focust op rusten en je zaken op orde te krijgen. Terugkomen in een dagelijkse routine kan het aanpassingsproces van de terugkeer naar het werk vergemakkelijken. Zo begin je met een opgeruimd en uitgerust brein weer aan je werk.

Stel je voor dat je op een zondagavond thuiskomt, zonder eten in de koelkast, een ongeorganiseerd huis en 's ochtends vroeg wakker moet worden om naar je werk te gaan; klinkt stressvol, toch?

Burn-out

Wanneer je al je werk weer te snel oppakt, kan een burn-out op de loer liggen. Vaak ga je over je grenzen heen zonder dat je het merkt. Mensen verwachten dat je weer helemaal meedraait in de dagelijkse routine, terwijl jij nog aan het opstarten bent. Het is daarom belangrijk om grenzen te stellen voor jezelf en niet te hard van stapel te lopen. Een manier om de kans op een burn-out te verkleinen is door goed voorbereid je werk te verlaten voordat je op vakantie gaat. Regel een goede overdracht en ruim je bureau op voordat je weg gaat. Dit scheelt je wellicht wat stress als je weer terug komt op het werk!

Merk jij dat je in een vakantiedip zit en moeite hebt met het vinden van een ritme? Of heb je een burn-out en wil je hier graag van af? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Plan een gratis adviesgesprek of neem direct contact op. Klik hier om meer te lezen over onze werkwijze.

Wil je meer blogs lezen? Dan kan dat hier 

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Cognitieve Vervormingen

(21-2-2024)

Negatieve denkfouten, je maakt ze misschien vaker dan je lief is. Maar wat is dan het uiteindelijke effect op jezelf? Lees verder

Hoe ga je om met depressieve gevoelens?

(20-2-2024)

Lees hier wat je zelf kan doen om je depressieve gevoelens te verlichten. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: zo gebruik je een positief dagboek

(16-2-2024)

Je stemming verbeteren? Mogelijk is het gebruik van een positief dagboek iets voor jou. Lees er in deze blog meer over. Lees verder

Lichaamsgerichte therapie: verbinding tussen geest en lichaam

(13-2-2024)

Hoe kan lichaamsgerichte therapie jou helpen? Lees verder