Niet iedereen vindt het even makkelijk om knopen door te hakken. Misschien ben je bang de verkeerde keuze te maken, weet je niet goed wat de gevolgen zullen zijn of zit de druk of verwachtingen van anderen je in de weg. Besluiteloosheid is een kenmerk van verschillende psychische klachten en kan erg vervelend zijn.  

Wat zijn kenmerken van besluiteloosheid? 

Wanneer je last hebt van besluiteloosheid kun je beslissingen uitstellen, vermijden of er omheen draaien. Daarnaast kun je last hebben van twijfels en rusteloosheid. Mensen verschillen in de mate waarin zij besluitkrachtig zijn, maar wanneer je veel last hebt van besluiteloosheid kan dit voortkomen uit onzekerheid of een gebrek aan zelfvertrouwen. Je bent bang de verkeerde keuze te maken of voor de reacties voor anderen. Ook kun je het gevoel hebben geen goede beslissing te kunnen maken, bijvoorbeeld doordat je niet genoeg informatie hebt of het gevoel hebt dat het niet jouw taak is om het besluit te maken.  

Besluiteloosheid en de relatie met andere psychische klachten 

Ondanks dat we van nature verschillen in hoe besluitkrachtig we zijn, gaat besluiteloosheid vaak ook samen met andere psychische klachten. Enkele voorbeelden hiervan zijn: 

Stress en burn-out: Besluiteloosheid komt vaak voor bij mensen die last hebben van stress of een burn-out. Hierbij is er sprake van een neerwaartse spiraal. Wanneer we stress hebben vergroot dit onze besluiteloosheid, doordat we bijvoorbeeld bang zijn voor verkeerde keuzes of het overzicht niet kunnen krijgen. Wanneer je vervolgens de beslissing niet maakt, zorgt dit op zijn beurt weer voor stress, doordat de druk toeneemt.  

ADHD: Ook bij sommige mensen met ADHD is besluiteloosheid iets wat hen in de weg zit. Zij hebben dan vaak moeite met het nemen van beslissingen en het doorhakken van knopen. Besluiten maken is daarnaast een belangrijk onderdeel van plannen en organiseren, waar veel mensen met ADHD ook moeite mee hebben. 

Depressie: Sommige mensen met depressieve klachten ervaren ook besluiteloosheid. Je hebt dan bijvoorbeeld niet de energie om de beslissing te maken of problemen op te lossen. Ook kunnen andere problemen die vaak voorkomen bij depressie zoals slaapgebrek, gevoelens van minderwaardigheid en gewichtsverlies zorgen voor meer besluiteloosheid.  

Faalangst: Besluiteloosheid kan daarnaast een uiting van faalangst zijn. Je bent in dit geval vaak zo bang om de verkeerde keuze te maken, dat je hem liever niet maakt. Ook kun je de neiging hebben om vaak de makkelijke optie te kiezen, uit angst dat je zult falen als je het andere kiest. Door geen keuze te maken of de makkelijke weg te kiezen, bescherm je jezelf dus eigenlijk tegen het gevoel dat je faalt. Dit kan op korte termijn zorgen voor opluchting, maar zal op lange termijn zorgen dat je faalangst in stand wordt gehouden. Klik hier om meer te lezen over faalangst en hoe je hiervan af komt.   

Tips om besluiteloosheid tegen te gaan  

  • Vergroot je zelfvertrouwen. Besluiteloosheid kan voortkomen uit onzekerheid en twijfel. Het kan dus helpen om te werken aan je zelfvertrouwen. Lees hier hoe je jouw zelfvertrouwen vergroot. Een psycholoog kan jou hier ook bij helpen.  
  • Relativeer. Bedenk wat het ergste is dat er kan gebeuren. En vraag jezelf af: Kun je eigenlijk wel een 'verkeerde' keuze maken? Wanneer je alle gevolgen hebt afgewogen, en hebt gedaan wat jou het best leek, is het misschien voor dat moment een goede beslissing geweest, al lijkt dit achteraf soms niet zo.
  • Geef jezelf een deadline. Wanneer je geen moment hebt voor jezelf waarop je de knoop moet hebben doorgehakt, creëer deze dan zelf. Als je dit niet doet schuilt het gevaar dat je te lang twijfelt en het maken van de beslissing uitstelt.  

Heb jij last van besluiteloosheid en zou je hier graag hulp bij willen? Plan een gratis adviesgesprek en bespreek met ons aanmeldteam wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Wat is ReAttach?

(16-4-2024)

Lees in deze blog meer over de ReAttach methode en hoe het kan helpen bij mentale klachten. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: waarom zou je vroeg opstaan?

(5-4-2024)

Sommige beroemde en succesvolle mensen zweren erbij: vroeg opstaan. Is dit de formule voor succes en geluk? Lees in deze blog meer over de voordelen van en tips… Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is ACT?

(21-3-2024)

Wat is Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en waar kan het bij helpen? Lees er meer over in deze blog. Lees verder