Maandag 16 januari 2023 is het blue monday. Dit is volgens experts de meest depressieve dag van het jaar. Veel mensen voelen zich deze dag dan ook somber, neerslachtig of depressief.  

Wat is Blue Monday? 

Blue Monday is de naam voor de meest depressieve dag van het jaar. Dit is vaak de derde maandag van januari, en valt dit jaar dus op 16 januari. Deze dag is uitgekozen omdat in deze periode de feestdagen achter de rug zijn en de meeste mensen weer aan het werk zijn. Ook hebben veel mensen die goede voornemens hadden deze weer laten varen. Dan is het ook nog eens vaak somber, koud en nat weer, en lijkt het voorjaar nog ver weg. Tenslotte betekent maandag voor de meeste mensen dat het weekend voorbij is en er weer een werkweek staat te wachten. Dit alles bij elkaar zorgt bij veel mensen voor een sombere stemming.  

Hoe kom jij deze dag door? 

Dat blue monday dit jaar op 16 januari valt, betekent natuurlijk niet dat je je deze dag ook echt rot zult voelen. Het is en blijft gewoon een dag als alle andere, dus dikke kans dat het je allemaal reuze meevalt! Merk je toch dat je je somber voelt? Met deze tips kom jij de dag zo goed mogelijk door: 

  • Januari is voor veel mensen hun minst favoriete maand. Blue monday valt dit jaar op 16 januari. Dat betekent dat, wanneer je deze dag bent doorgekomen, je al over de helft bent van de maand januari!  
  • Plan leuke dingen voor de komende tijd. Organiseer een feestje, plan een dagtripje of boek een vakantie. Zo kom je de dag door met iets leuks en heb je na vandaag iets om je op te verheugen.  
  • Spreek af met anderen. Spendeer de dag met je partner, familie of vrienden. Zo kunnen zij jou steunen, maar kan jij misschien ook anderen helpen die deze dag somber zijn.  
  • Beweeg! Beweging heeft een positief effect op je stemming. Ga dus je favoriete sport doen of maak een wandeling. 
  • Tijd voor verandering! Doorbreek de sleur die deze periode met zich mee kan brengen en zorg voor verandering. Richt bijvoorbeeld je kamer opnieuw in, luister naar nieuwe muziek of probeer een nieuw gerecht.

Winterdepressie 

Voor sommige mensen is niet alleen Blue Monday, maar de winter in het algemeen een periode waarin zij minder lekker in hun vel zitten. Wanneer je vaker in de winter last hebt van sombere, neerslachtige gevoelens, minder energie en minder plezier, noemen we dit ook wel een winterdepressie. Wanneer je hier last van hebt, kan een speciale daglichtlamp helpen om je energieker en vrolijker te voelen. Ook bewegen, gezonde voeding en genoeg slaap kan positieve effecten hebben.  

Wil je hier met iemand over praten? Kom direct in contact met een van onze psychologen of plan een gratis adviesgesprek. Meer weten over Psycholoog.nl? Klik dan hier.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Wat doet trauma met je brein?

(21-2-2024)

Trauma beïnvloed iedereen verschillend. Lees in deze blog wat trauma kan doen met je brein! Lees verder

Cognitieve Vervormingen

(21-2-2024)

Negatieve denkfouten, je maakt ze misschien vaker dan je lief is. Maar wat is dan het uiteindelijke effect op jezelf? Lees verder

Hoe ga je om met depressieve gevoelens?

(20-2-2024)

Lees hier wat je zelf kan doen om je depressieve gevoelens te verlichten. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: zo gebruik je een positief dagboek

(16-2-2024)

Je stemming verbeteren? Mogelijk is het gebruik van een positief dagboek iets voor jou. Lees er in deze blog meer over. Lees verder