‘Ik ben stom’, ‘Mensen moeten mij niet’, ‘Ik doe alles verkeerd’. Je kan je voorstellen als je continue deze gedachten door je hoofd galmen, je stemming er niet op vooruitgaat. Een laag zelfbeeld kan een vervelende kameraad zijn, die allemaal gedachten aan ons vertelt die leiden tot twijfel en negatieve waarnemingen over onszelf. Een positief dagboek probeert dit beeld bij te sturen. 

Wat is een positief dagboek?  

In een positief dagboek kan je positieve ervaringen, gebeurtenissen en eigenschappen van jezelf noteren. Vooral wanneer het minder goed met ons gaat, kunnen we door een negatieve bril naar het leven kijken. De bedoeling van een positief dagboek is om onze mindset te richten op positieve aspecten van onszelf en ons leven.  

Tips voor het bijhouden van een positief dagboek

  • Schrijf vijf positieve gedachten op waar je vandaag aan dacht. 
  • Schrijf vijf dingen op waar je dankbaar voor bent. 
  • Schrijf complimenten op.  
  • Schrijf kleine overwinningen op.  
  • Beschrijf geluksmomenten of grappige situaties die je hebt meegemaakt.  
  • Schrijf over eigenschappen van jezelf die je mooi vindt of blij mee bent. 
  • Noteer dingen waar je naar uitkijkt of enthousiast over bent. 
  • Schrijf over belangrijke mensen in je leven. 

Waarom zou je een positief dagboek houden?  

  • Het kan helpen met een positievere mindset creëren: door je te concentreren op positieve aspecten van je leven, kan je hoofd trainen om meer aandacht te geven aan wat goed gaat in plaats van aan wat minder goed gaat.  
  • Het kan helpen met een verhoogde dankbaarheid: door te focussen op wat goed gaat in het leven word je meer bewust van de goede dingen in je leven. Hierdoor kan je meer waardering krijgen voor de goede dingen die je hebt in het leven. 
  • Het kan een positieve invloed hebben op je zelfbeeld: door te focussen op je positieve eigenschappen en successen, kan je langzaam een positiever zelfbeeld krijgen. 
  • Het helpt met het focussen op het heden: een positief dagboek stimuleert je om aan huidige momenten te denken.  

Heb jij last van problemen met je zelfbeeld of negatieve gedachten? Bij Psycholoog.nl kunnen jou daarbij helpen. Ben je geïnteresseerd in de online therapie die wij bieden? Dan kan je vrijblijvend een gratis adviesgesprek inplannen of direct contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken. Klik hier om meer te lezen over onze werkwijze.

Wil je meer blogs lezen? Dan kan dat hier

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder

Meerdimensionaal evalueren om negatieve opvattingen te nuanceren

(19-4-2024)

Hoewel het wel zo lijkt, zijn de opvattingen die we hebben over onszelf niet altijd juist. Lees hier hoe je meer nuance kunt aanbrengen in de negatieve opvattin… Lees verder

Wensdenken: zijn angstige en onzekere mensen optimistischer?

(19-4-2024)

Onzekere en angstige mensen zijn vaak optimistischer door het zogenaamde wensdenken. wat is het? En wat betekent het? Lees verder