Het is spijtig, maar het gebeurt helaas nog regelmatig: pesten. Wanneer je vroeger gepest bent, kan dit nog erg lang effect hebben op je mentale welbevinden. Lees in deze blog over de langdurige negatieve gevolgen van pesten op het volwassen leven.  

Offline en online pesten 

Pesten is al heel lang een probleem op scholen, sportclubs en op de werkvloer. Iemand wordt gepest wanneer iemand herhaaldelijk verbaal of fysiek agressief wordt benaderd. Dit kan door een groep zijn, maar ook door een individu. In 2022 werden ongeveer 240 duizend 15 tot 18-jarigen gepest. Vroeger werd het pesten beperkt tot het schoolplein of het sportveld, maar tegenwoordig kan het pesten online verdergaan. Dit is een ontwikkeling waar veel ouders en professionals nog niet genoeg van weten.  

De effecten van pesten op het volwassen leven 

Er is veel onderzoek gedaan naar de langetermijneffecten van pesten. Een van de grootste effecten van pesten is een verminderd zelfvertrouwen. Uit onderzoek blijkt ook dat het zelfvertrouwen verminderen naarmate iemand ouder wordt. Een ander effect dat voortkomt uit pesten is het ontwikkelen van sociale angst. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je jaren later nog bang bent om degene die jou gepest heeft tegen te komen. Daarnaast laat onderzoek zien dat mensen die vroeger gepest zijn, later minder tevreden zijn met hun leven dan mensen die vroeger niet gepest zijn.  

Een ander langetermijneffect van pesten is dat het invloed heeft op bepaalde kernovertuigingen die je over jezelf ontwikkeld. Wanneer je voor een lange tijd wordt uitgemaakt voor dik, lelijk of saai, kan het lastiger worden de realiteit van de overtuigingen van de pester te onderscheiden. Daarnaast kunnen depressie, eenzaamheid, een negatief zelfbeeld of zelfs suïcidaliteit ook negatieve langetermijneffecten zijn.  

Naast de vele negatieve effecten van pesten, noemen mensen die vroeger gepest zijn ook positieve effecten. Ze geven aan weerbaarder te zijn, mentaal sterker te zijn en de vriendschappen met mensen die voor ze klaarstonden meer te waarderen.  

Hoe kom ik er weer bovenop?  

De ervaringen van het pesten uit het verleden kunnen voor sommige mensen traumatisch zijn. Het kan daarom helpend zijn om EMDR-therapie te volgen. Tijdens deze sessies worden herinneren uit het verleden omhooggehaald en wordt de emotionele lading achter deze herinneren verminderd.  

Daarnaast kunnen de andere effecten van pesten zoals een negatief zelfbeeld, sociale angst en een laag zelfvertrouwen op een andere manier behandeld worden. Cognitieve gedragstherapie is een veelgebruikte therapievorm om negatieve gedachten uit te dagen.  

Soms is het al helpend om te praten over je ervaringen met iemand die je vertrouwt. Dit kan een ouder zijn, een collega of een vriend. Deze mensen kunnen je verhaal aanhoren en je helpen. Toch kan dit soms niet genoeg zijn en is het helpend om met een psycholoog te praten. Bij Psycholoog.nl kunnen we helpen met de verwerken van de negatieve ervaringen uit het verleden. Onze psychologen zijn ervaren op het gebied van Cognitieve gedragstherapie. Wij geven geen EMDR.

Zoek jij een psycholoog die jou kan helpen met deze problemen? Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Bronnen: 

Pabian, S., Dehue, F., Völlink, T., & Vandebosch, H. (2022). Exploring the perceived negative and positive long-term impact of adolescent bullying victimization: A cross-national investigation. Aggressive Behavior, 48, 205– 218. https://doi.org/10.1002/ab.22006 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe kan lachtherapie ons welzijn beïnvloeden?

(26-4-2024)

Dat lachen gezond is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat lachtherapie stress verminderend en emotie regulerend kan werken? Lees er hier meer over. Lees verder

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder