Soms kan liefde een ingewikkelde dans zijn tussen twee verschillende individuen met verschillende hechtingsstijlen. Een van de meeste uitdagende dynamieken is tussen een persoon met een angstige hechtingsstijl en een vermijdende hechtingsstijl. Lees er in deze blog meer over.

Het begrijpen van de angstige en vermijdende hechtingsstijlen?  

Hechtingstheorie is een van de meest interessante onderwerpen in de psychologie. Het beschrijft de natuur van onze emotionele hechting aan andere mensen. De manier hoe we gehecht zijn, begint in onze kindertijd als gevolg van de vele interacties met anderen. Deze interacties hebben invloed op onze relaties op latere leeftijd. De volgende vier hechtingsstijlen worden van elkaar onderscheiden: veilig, angstig, vermijdend en angstig-vermijdend. Hieronder bespreken we de angstige en vermijdende:

  • Angstige Hechtingsstijl: Individuen met een angstige hechtingsstijl hebben voortdurend de angst dat hun relatie uit elkaar kan vallen. Uit angst voor verlating, kunnen ze voortdurend bevestiging, validatie en affectie vragen van hun partner. Deze constante hunkering naar bevestiging kan ervoor zorgen dat de vermijdende partner zich verstikt gaat voelen. Ondanks dat deze personen wel close en vertrouwd zijn met hun partner, hebben ze moeite met vertrouwen.  
  • Vermijdende Hechtingsstijl: Individuen met een vermijdende hechtingsstijl hechten vaak hun waarde aan hun onafhankelijkheid en autonomie. Vaak vinden ze het moeilijk om kwetsbaarheid en emotionele behoeften te uiten. Dit kan komen doordat ze ongemakkelijk zijn met intimiteit. Ze kunnen intimiteit afwijzen en zich terugtrekken, wanneer ze zich emotioneel overweldigd voelen. Door de afstand wordt de angst van de angstige partner aangewakkerd. Ze kunnen worden gezien als afstandelijk of emotioneel terughoudend, terwijl ze vaak wel verlangen naar diepere verbinding.  

De dynamiek tussen angstige en vermijdende partners  

Het klinkt misschien raar, maar angstige en vermijdende partners trekken elkaar juist heel erg aan. De angstige partner kan onbewust aangetrokken worden tot de vermijdende partner, omdat ze een soort van uitdaging zien in het bereiken van de emotionele verbinding. De vermijdende partner kan op het begin troost vinden in de nabijheid en affectie van de angstige partner. Al snel kan deze dynamiek leiden tot een cyclus van onbegrip en conflict.  

  • Achtervolging en terugtrekking: angstige partners kunnen streven naar nabijheid en emotionele verbondenheid. De vermijdende partner kan zich weer terugtrekken om de onafhankelijkheid te beschermen. Hierdoor kan de angstige partner juist meer gaan streven om de emotionele verbinding te herstellen, waardoor de vermijdende partner zich juist meer gaat terugtrekken. 
  • Emotionele achtbaan: angstige partners kunnen zich super fijn voelen wanneer ze nabijheid bij hun vermijdende partner voelen, maar intens afgewezen en verdrietig wanneer ze de emotionele afstand voelen. De vermijdende partner kan zich door de nabijheid en het constant vragen van bevestiging juist verder terugtrekken. Hierdoor kan er een ongezond patroon ontstaan in de relatie. 

Hoe kan je dit patroon doorbreken?  

Ondanks dat de relatie tussen een angstige en vermijdende partner lastig kan zijn, hoeft het niet te betekenen dat het nooit kan werken. Door aan je eigen problemen te werken, kan de relatie ook verbeteren. 

  • Zelfreflectie en bewustzijn: Het is belangrijk dat beiden partners bewust zijn over hun hechtingsstijlen en begrijpen hoe hun verleden bepaald gedrag in de relatie beïnvloedt. Hierdoor kunnen ze bepaalde ongezonde patronen herkennen.  
  • Open communicatie: De angstige partner kan zijn/haar behoefte aan geruststelling uiten, terwijl diegene zich bewust is van de behoefte aan ruimte van de vermijdende partner. Omgekeerd kan de vermijdende partner moeite doen om gevoelens en angsten te uiten.
  • Grenzen stellen: Het stellen van gezonde grenzen is belangrijk voor de relatie. De angstige partner kan leren om de angstige partner ruimte te geven, wanneer dit nodig is. De vermijdende partner kan beter naar de behoefte van emotionele nabijheid luisteren.  
  • Het zoeken van ondersteuning: Vaak zijn deze problemen complex. Het kan helpen om hiervoor in gesprek te gaan met een psycholoog. Dit kan in vorm van relatietherapie. Het is echter aan te raden om ook individuele therapie te zoeken.  

Heb jij last van relatieproblemen? Dan kun je contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Het effect van opvoeding op je zelfbeeld

(29-10-2024)

Opvoeding heeft een grote invloed op onze ontwikkeling, zo ook op ons zelfbeeld. Lees hier meer over het effect van opvoeding op je zelfbeeld! Lees verder

Hechting en identiteitsontwikkeling: hoe je hechting jouw zelfbeeld beïnvloedt

(10-7-2024)

Hechting heeft een grote invloed op de ontwikkeling van je identiteit en je zelfbeeld. Lees er in deze blog meer over! Lees verder

Hoe een veilige hechting een relatie in stand houdt

(24-6-2024)

Een veilige hechting zorgt ervoor dat een gezonde, waardevolle en langdurige relatie kan ontstaan en stand kan houden. Lees verder

Jaloezie: wat betekent het en hoe kom je er vanaf?

(16-4-2024)

Jaloezie is niet per definitie slecht, maar het kan wel zorgen voor problemen wanneer er niet goed mee wordt omgegaan. Het kan een negatief effect hebben op jou… Lees verder