Verliefd zijn is een van de mooiste dingen die er is. Toch komt het geregeld voor dat iemand wordt bedrogen door zijn of haar partner. Dit is natuurlijk een enorme klap en het gaat gepaard met een heleboel gevoelens. Wanneer iemand je bedrogen heeft, kan dit veel negatieve gevolgen hebben op je mentale gezondheid. Lees in deze blog meer over deze gevolgen en hoe je deze gevoelens verwerkt.  

Mentale effecten 

Elke relatie is anders en elke situatie waarin iemand bedrogen wordt is anders. Voor sommige mensen is het totaal onverwachts. Deze mensen zullen andere gevolgen ervaren dan mensen waarvan de partner al meerdere malen is vreemdgegaan. Welke mentale effecten je ervaart en hoe ernstig deze effecten zijn is ook persoonsafhankelijk.  

Wanneer je bedrogen wordt, zal je vaak een gevoel van boosheid, verwarring en een deuk in je zelfvertrouwen ervaren. Je gaat ervan uit dat iemand trouw aan je blijft, en je komt erachter dat dit vertrouwen is geschaad. Dit kan ervoor zorgen dat je je meer afsluit naar andere mensen en de volgende keer dat je een relatie aangaat banger bent om je te binden.  

Bedrogen worden kan ook gepaard gaan met gevoelens van schuld. Het kan zijn dat je denkt dat het aan jou ligt. Als jij misschien leuker of liever was geweest of meer tijd had gehad voor je partner had hij of zij dit misschien niet gedaan. Het is begrijpelijk dat je dit denkt, maar dit is niet realistisch. Het kan helpend zijn om met je partner in gesprek te gaan over waarom diegene gedaan heeft wat hij of zij heeft gedaan. Hierdoor zit jij niet in twijfel over de reden en weet je dat het niet aan jou lag.  

Een andere emotie die je kan ervaren is eenzaamheid. Wanneer je al een langere tijd met je partner samen was, kan het leeg voelen wanneer dit opeens wegvalt. Je raakt een groot gedeelte van je leven kwijt. Dit kan gepaard gaan met angst voor het leven zonder je partner.  

Hoe verwerk ik dit?  

Hoe verwerk je dit nu? Dat kan best lastig zijn, en best een tijd duren. Hieronder worden enkele tips gegeven die jij kan gebruiken om te verwerken dat je bedrogen bent:  

  • Luister naar je gevoel. Alle gevoelens die je ervaart zijn valide. Probeer ze niet te verstoppen, maar accepteer ze.  
  • Stel grenzen op. Het kan verleidelijk zijn om terug te gaan naar je partner, terwijl dit eigenlijk niet helpend is. Probeer grenzen op te stellen en je hieraan te houden.  
  • Zet jezelf op één. Besteed aandacht aan jezelf en zorg goed voor jezelf.  
  • Omring je met mensen die je steunen. Praat erover met je familie of vrienden. Dit kan helpen om je gevoelens te verwerken.   

Soms is het praten met een vriend niet genoeg. Wanneer je je emoties niet goed kan verwerken en ze je dagelijks leven in de weg zitten, kan het helpend zijn om met een professional te praten over je klachten. Bij Psycholoog.nl kunnen we je hierbij helpen. Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Brain fog: een ‘mist’ of ‘watten’ in je hoofd, wat betekent dat?

(29-2-2024)

Ontdek in deze blog wat je kunt doen als je last hebt van brain fog! Lees verder

Wat kan de natuur voor jouw mentale welzijn betekenen?

(23-2-2024)

Wat is ecotherapie en wat kan het voor jou betekenen? Lees verder

De psychologie achter roddelen: waarom doen we dit zo graag?

(26-2-2024)

Iedereen roddelt wel eens, maar wat is de functie daarvan? Lees verder

Copingstrategieën uit je kindertijd

(22-2-2024)

Hoe we met een stressvolle situatie omgaan, noemen we een copingstrategie. Deze ontwikkelen we vaak al in onze kindertijd, en hebben op latere leeftijd nog stee… Lees verder